14.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Άρτας : ΔEΣMEYOMAΣTE ΓIA THN KATAPΓHΣH THΣ EBE – 18.000 ΠEPIΣΣOTEPOI MAΘHTEΣ ΘA MΠOYN ΣTA EΛΛHNIKA ΠANEΠIΣTHMIA

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες έχουν ήδη βρεθεί πίσω από τα θρανία προκειμένου να δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις. 

Φέτος, οι μαθητές μαζί με τις οικογένειές τους γνωρίζουν ότι δεν καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνο τη δυσθεώρητη ύλη αλλά και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εξαιτίας της οποίας 18.000 μαθητές «κόβονται» κάθε χρόνο από τα Α.Ε.Ι.

Η Νίκη Κεραμέως προσπάθησε να πείσει ότι πρόκειται για ένα δίκαιο σύστημα που προωθεί την αριστεία. Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν είναι η «Βάση του 10»: Για αυτόν τον λόγο γίναμε μάρτυρες περιστατικών όπου μαθητές έγραψαν 15 και 16 χιλιάδες μόρια και παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να μπουν στο Πανεπιστήμιο.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι ένας άκρως περίπλοκος αλγόριθμος με μια εξαιρετικά απλή λειτουργία: Κάθε χρόνο να αφήνει εκτός ΑΕΙ χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες.

Σύμφωνα και με τα έως τώρα δεδομένα, ο αποκλεισμός ενός υποψήφιου/ας από τα ΑΕΙ λόγω ΕΒΕ αναγκάζει την οικογένεια να πληρώσει αδρά ώστε τα παιδιά να καταφέρουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ένα ιδιωτικό ΙΕΚ. Λόγω της ΕΒΕ, από το 2021 μέχρι το 2023 οι καταρτιζόμενοι στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ αυξήθηκαν περίπου κατά 13.000. Από αυτούς, το 70% κατευθύνθηκε στα ιδιωτικά και μόνο το 30% στα δημόσια ΙΕΚ.

Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, τα ιδιωτικά ΙΕΚ είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. Την ίδια στιγμή, όμως, οι τοπικές κοινωνίες σε πόλεις της Περιφέρειας είδαν τα τοπικά Πανεπιστήμια να ερημώνουν. Οι συνέπειες είναι ήδη τεράστιες για την τοπική οικονομία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. δια του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη δεσμευτεί ότι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα είναι μια από τις πρώτες πράξεις της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης και θα ισχύσει από τις εξετάσεις που θα δώσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτόν τον Ιούνη

Παράλληλα, έχουμε δεσμευτεί για την εφαρμογή, από το Σεπτέμβριο του 2023, της ελεύθερης πρόσβασης σε όσα πανεπιστημιακά τμήματα το επιτρέπει η προσφορά θέσεων, σύμφωνα με το σύστημα του νόμου 4610/2019.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα