11.8 C
Arta
26 Απριλίου 2024

Φυσικές θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα

Διαβάστε επίσης

Αισθάνεστε λίγο Φουσκωμένοι;

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι ένα πολύ άβολο πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι το βιώνουν κατά καιρούς, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που προκαλούν δυσκοιλιότητα, επίσης  υπάρχουν πολλές επιλογές αντιμετώπισης. Η προσαρμογή των συνηθειών του τρόπου ζωής σας ή η αναζήτηση οικιακών θεραπειών μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε την περιστασιακή δυσκοιλιότητα.

Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητα.

Κρατήστε ένα σταθερό πρόγραμμα

Το ξάπλωμα στο κρεβάτι όλη μέρα μπορεί να φαίνεται σαν ένας ωραίος τρόπος για να περάσετε μια χαλαρή Κυριακή. Αλλά το να παραλείψετε την πρωινή σας επίσκεψη στο μπάνιο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

Το να μην πηγαίνετε τακτικά στην τουαλέτα μπορεί να κάνει τα κόπρανα σας να σκληρύνουν και τα έντερα σας να επιβραδύνουν την κίνησή τους. Προσπαθήστε να πηγαίνετε στην τουαλέτα πριν τον ύπνο ή ακόμα και το πρωί όταν ξυπνάτε. Η τήρηση ενός τακτικού προγράμματος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μπορεί να αποτρέψετε μελλοντικές κρίσεις δυσκοιλιότητας πηγαίνοντας στην τουαλέτα την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Ασκηθείτε τακτικά

Μπορεί να μην θέλετε να πάτε στο γυμναστήριο όταν έχετε δυσκοιλιότητα, αλλά η άσκηση μπορεί να προσφέρει την ανακούφιση που χρειάζεστε. Πηγαίνοντας για έναν περίπατο ή τρέξιμο, για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση των μυών στα έντερα και το παχύ έντερο. Οποιαδήποτε σωματική κίνηση βοηθά τα έντερα να μετακινήσουν τα κόπρανα και να τα αποβάλλουν.

Για να ανακουφιστείτε από την δυσκοιλιότητα, κάντε την άσκηση μέρος της καθημερινότητας σας. Προσπαθήστε να κάνετε 200 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα. Αυτό ισοδυναμεί με 40 λεπτά αερόβιας άσκησης κάθε μέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αν αυτό σας φαίνεται υπερβολικό, βάλτε έναν μικρότερο στόχο για να ξεκινήσετε. Είναι σημαντικό να κάνετε σωματικές δραστηριότητες καθημερινά.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση υγρών μπορεί επίσης να βοηθήσει και στην πρόληψη αλλά και στην θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Μπορεί να βοηθήσει στη μεταφορά της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος και να σταματήσει τη σκλήρυνση των κοπράνων.

Γενικά, θα πρέπει να πίνετε περίπου εννέα ποτήρια υγρών την ημέρα εάν είστε γυναίκα και 13 ποτήρια αν είστε άνδρας. Εάν έχετε δυσκοιλιότητα και παίρνετε συμπληρώματα φυτικών ινών, μπορεί να χρειαστεί να πίνετε περισσότερα υγρά. Ρωτήστε το γιατρό σας για καθοδήγηση.

Αν και το νερό είναι μια ιδανική επιλογή, μην υποτιμάτε τα οφέλη άλλων ποτών. Το τσάι (πράσινο και μαύρο), ο καφές (όλες οι ποικιλίες) και άλλα ποτά μπορούν εξίσου να συνεισφέρουν στην ημερήσια πρόσληψη υγρών.

Τρώτε αρκετές Φυτικές ίνες

Η λήψη φυτικών ινών στη διατροφή σας καθημερινά είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φυτικών ινών: οι διαλυτές ίνες όπου απορροφούν νερό, το οποίο βοηθά να διατηρείτε τα κόπρανα σας μαλακά. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα σας, γεγονός που τα βοηθά να κινούνται πιο γρήγορα μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

Για να βοηθήσετε στη θεραπεία ήπιων περιπτώσεων δυσκοιλιότητας, δοκιμάστε να τρώτε εύπεπτες τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως μούρα, μπανάνες, δαμάσκηνα ή αβοκάντο. Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από ένα καθημερινό συμπλήρωμα φυτικών ινών, όπως το φλοιό ψυλλίου.

Σκεφτείτε να πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου

Τα από του στόματος συμπληρώματα μαγνησίου λειτουργούν ως οσμωτικά καθαρτικά. Αυτό σημαίνει ότι τραβούν νερό στο πεπτικό σας σύστημα, το οποίο σας βοηθά να μαλακώσουν τα κόπρανα σας.

Μπορείτε να αγοράσετε κάψουλες μαγνησίου σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και φαρμακεία. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε μαγνήσιο εάν έχετε ιστορικό νεφρικών προβλημάτων. Τα περισσότερα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες.

Δοκιμάστε λάδι καρύδας

Η κατανάλωση μιας κουταλιάς της σούπας λάδι καρύδας κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη λίπανση του εντέρου σας. Αυτό σίγουρα θα βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Εάν δεν θέλετε να καταπιείτε μια κουταλιά λάδι καρύδας γιατί δεν σας αρέσει, υπάρχουν άλλοι τρόποι να το προσθέσετε στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να το αναμίξετε στον πρωινό σας καφέ ή να το ανακατέψετε με ξύδι σε ένα απλό ντρέσινγκ σαλάτας.

Μιλήστε με τον γιατρό σας

Όταν ξανά αντιμετωπίσετε δυσκοιλιότητα, δοκιμάστε αυτές τις θεραπείες. Μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε για να κουνηθούν ξανά τα έντερά σας.

Ο γιατρό σας μπορεί να σας συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή ή άλλες θεραπείες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρόνια δυσκοιλιότητα προκαλείται από άλλη υποκείμενη πάθηση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να θεραπεύσετε την αιτία

Περισσότερες Πληροφορίες για την δυσκοιλιότητα: https://www.diskoiliotita.gr/ 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα