18.8 C
Arta
24 Απριλίου 2024

Χρήστος Γκόκας:Απαξίωση του Ε.Σ.Υ, από την Κυβέρνηση της ΝΔ

Διαβάστε επίσης

Οι εξελίξεις που αφορούν στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας, με την εγκατάλειψη και την απαξίωση του Ε.Σ.Υ, από την Κυβέρνηση της ΝΔ, γίνονται ολοένα και δυσμενέστερες, προκαλώντας ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες, τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, στην  ΠΕ Άρτας.

Η κατάρρευση του Ε.Σ.Υ αναδεικνύεται καθημερινά με  τα Περιφερειακά Νοσοκομεία της χώρας και τα Κέντρα Υγείας, να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των υπηρεσιών τους, με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, αλλά και σε ιατροτεχνικό εξοπλισμό. 

Σε πανελλαδικό επίπεδο γίναμε μάρτυρες τριών θανάτων τα τελευταία 24ωρα , που συνδέονται με την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα και την υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών, όπως εν προκειμένω του ΕΚΑΒ.

Σε τοπικό επίπεδο, πληροφορηθήκαμε την παραίτηση της Διευθύντριας ιατρού Ακτινολόγου του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας. Μια παραίτηση συνταξιοδότησης, που σχετίζεται όμως και με τις δυσμενείς συνθήκες στο συγκεκριμένο τμήμα και στο Νοσοκομείο της Άρτας, αλλά και σε όλα τα δημόσια Νοσοκομεία, λόγω των ελλείψεων προσωπικού.

Πολλές φορές, πρόσφατα αλλά και στο παρελθόν, ο ίδιος προσωπικά επεσήμανα την άμεση ανάγκη στελέχωσης και στήριξης του Νοσοκομείου Άρτας και του Κέντρου Υγείας του Νομού, με σειρά Ερωτήσεων και Αναφορών προς το Υπουργείο Υγείας, χωρίς δυστυχώς απάντηση και κυρίως χωρίς λύση στα προβλήματα που υπάρχουν.

Η παραίτηση αυτή έρχεται να υπενθυμίσει τα άλυτα προβλήματα και τις αρνητικές επιπτώσεις και συνέπειες στην παροχή περίθαλψης προς τους πολίτες της Άρτας που γίνονται καθημερινά εντονότερες και περισσότερες.

Είναι  γνωστά  τα  28 οργανικά κενά στις θέσεις της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝ Άρτας, ενώ  περίπου 10 γιατροί βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης μέσα στην επόμενη διετία και 4 είναι ήδη σε παράταση σύμφωνα με τις διατάξεις για παραμονή στην εργασία για λόγους υπηρεσιακών αναγκών  και ήδη κάποιοι ηλικιακά, έχουν περάσει το  67ο έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα, άμεσα επίκειται η συνταξιοδότηση δύο Διευθυντών της  Χειρουργικής Κλινικής και σε λίγους μήνες ενός ακόμα. Είναι επίσης γνωστά τα προβλήματα με τις ελλείψεις στην Παθολογική Κλινική που οδήγησε τους γιατρούς μέχρι την παραίτησή τους. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες κλινικές, ενώ ακόμα δεν υπάρχει ιατροδικαστής στην Άρτα.

Πρόσφατα δε, το Νοσοκομείο της Άρτας αποκλείστηκε από τον κατάλογο της Προκήρυξης 858 θέσεων εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

Οι εφημερίες στο ΓΝ Άρτας πραγματοποιούνται με τμήματα και κλινικές να λειτουργούν με 2 και 3 γιατρούς, ενώ άλλα τμήματα δεν διαθέτουν καθόλου ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό  και  έχουν κλείσει , όπως η μονάδα πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας. 

Να σημειωθεί δε, ότι το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα έχει ήδη μειώσει τη δραστηριότητά του καλύπτοντας μόνο εφημεριακές ανάγκες αποστέλλοντας ασθενείς  σε γιατρούς άλλων Νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας, και μάλιστα ασθενείς με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις.

Οι νέες αυτές εξελίξεις έρχονται  να επιβεβαιώσουν την αδυναμία της  Κυβέρνησης της ΝΔ καθ’ όλη την προηγούμενη τετραετία να στηρίξει και να ενισχύσει ουσιαστικά το ΕΣΥ, τα Νοσοκομεία και τις περιφερειακές δομές υγείας, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες.

Επί πλέον προκαλεί σοκ η βαρβαρότητα της  δήλωσης του υποψηφίου της ΝΔ, κ. Πνευματικού, που αφορά στην εγκατάλειψη των καρκινοπαθών τελικού σταδίου.

Για την Άρτα που εξυπηρετεί μια ευρύτερη περιοχή, είναι δεδομένες και έχουν επανειλημμένα επισημανθεί οι ανάγκες για κάλυψη των κενών σε ιατρικό , νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, η ενίσχυση του ιατροτεχνικού εξοπλισμού, η επαρκής χρηματοδότηση αλλά και η σύσταση νέου Οργανογράμματος για το Γ.Ν Άρτας και Κ.Υ Άρτας. Απαιτούνται άμεσες ενέργειες και πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις. Εδώ και τώρα, γιατί είναι ήδη αργά, και πληρώνουμε μια ακόμα επιλογή αλλά και   αποτυχία του επιτελικού κράτους της ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ με το Πρόγραμμά του προτείνει την άμεση στήριξη και ενίσχυση του ΕΣΥ, με νέο επικαιροποιημένο σχέδιο αναδιοργάνωσής του, με προσλήψεις, με αξιοκρατία, με σκοπό  την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών για τους πολίτες με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται το αγαθό της υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας, αλλά και με αξιοπρέπεια για όλο το ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας με μόνιμο προσωπικό στα Νοσοκομεία και ένταξη όλων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.Το ΠΑΣΟΚ για την αναγέννηση του Ε.Σ.Υ προτείνει χρηματοδότηση από 8% έως 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί η Δημόσια Υγεία αποτελεί ύψιστο κοινωνικό Αγαθό.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα