18.8 C
Arta
6 Μαΐου 2024

Πρέπει να δράσουμε γρήγορα , αλλά όχι πρόχειρα

Διαβάστε επίσης

Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, Βουλευτής Άρτας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. και Δ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, στην ”Εφημερίδα των Συντακτών” και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Τερζή.

1. Σε λίγες μέρες η Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί να εγκρίνει την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τον οδικό χάρτη αναφορικά με την εκλογή νέου – ας προέδρου στο κόμμα. Συμφωνήσατε με την επικρατούσα άποψη ότι οι διαδικασίες έπρεπε να γίνουν γρήγορα και πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε αντίθεση με την άλλη άποψη που μειοψήφισε και υποστηρίζει ότι θα πρέπει να πάτε σε διάλογο και εσωκομματικές κάλπες αργότερα, τον Οκτώβριο. Τελικά, τί είναι εκείνο που έχει περισσότερη ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα;

Θα σας απαντήσω με μία φράση κλισέ αλλά δεν μπορώ να βρω και πιο ακριβή περιγραφή για την κατάσταση: Πρέπει τα πράγματα να γίνουν γρήγορα, αλλά επ’ ουδενί πρόχειρα. Μετά από αυτές τις εκλογές έχει διαμορφωθεί μια προβληματική πολιτική κατάσταση. Έχει εξασθενήσει ο προοδευτικός χώρος και έχει επανεμφανιστεί με εμφατικό κιόλας τρόπο η ακροδεξιά. Από την άλλη, η σκληρή ήττα και η συρρίκνωση των ποσοστών μας πρέπει να αναγνωστεί και να ερμηνευτεί κατάλληλα. Οφείλουμε να λάβουμε σε ενεστώτα χρόνο αποφάσεις για την εκλογή προέδρου. Αυτό το νέο πρόσωπο θα πρέπει να μεταφέρει ένα νέο, ελπιδοφόρο μήνυμα, που θα έχει ένα ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνία και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της στη διακυβέρνηση της χώρας στις νέες περίπλοκες συνθήκες στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον. Που θα πείθει ότι όχι απλώς αντιλαμβάνεται την πολυσύνθετη πραγματικότητα, αλλά και πως είναι σε θέση να κατανοεί, να προετοιμάζει και να αξιοποιεί στρατηγικά τις μελλοντικές εξελίξεις.

Ένα τέτοιο πρόσωπο θα μπορεί να δημιουργήσει τη νέα πολιτική ατζέντα που θα είναι απόλυτα συγχρονισμένη με την πραγματικότητα. Να είναι φορέας μιας τέτοιας στρατηγική η οποία θα οδηγήσει στην έκφραση των αναγκών και των προσδοκιών των μεγάλων πλειοψηφικών κοινωνικών στρωμάτων. Θα μπορεί να ηγηθεί μιας νέας, σύγχρονης, ευέλικτης κομματικής οργάνωσης, που θα υπηρετεί τις νέες κατευθυντήριες γραμμές μας και θα είναι σε θέση να αποτελεί αποτελεσματικό και ευαίσθητο πομπό και δέκτη των κοινωνικών διεργασιών στις οποίες θα πρωταγωνιστεί. Να έχει ένα τέτοιο δυναμικό ώστε να αποτελέσει καταλύτη για τη για τη δημιουργία ενός νέου επικοινωνιακού περιβάλλοντος. Ενός περιβάλλοντος το οποίο θα αντανακλά με κρυστάλλινη καθαρότητα τις αξίες και τις θέσεις μας και θα οικοδομήσει μια νέα, σταθερή σχέση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης με την κοινωνία, η οποία δυστυχώς φάνηκε από τα πράγματα πως κλονίστηκε σημαντικά τα προηγούμενα χρόνια. Είναι εύκολα όλα αυτά; Όχι, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολη και η συγκυρία με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι.

2. Μετά την παραίτηση Τσίπρα το κόμμα εισήλθε σε μια έντονη εσωστρέφεια. Καταγράφηκαν δηλώσεις από πολλές πλευρές, από όλες τις τάσεις που δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και βασικά δομικά προβλήματα, αλλά και ουσιαστικό θέμα πολιτικής ταυτότητας. Συμφωνείτε με όσα έχουν ακουστεί; Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ έκρυβε τα προβλήματα κάτω απ’ το χαλί τόσο καιρό;

Αυτό που συνέβαινε μόνο «κάτω απ’ το χαλί» δεν το λες. Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έκανε τόσες φορές «σημαία» επί εβδομάδες δηλώσεις και θέσεις στελεχών μας ώστε να κλονίσει την αξιοπιστία και να δώσει πολύτιμες ανάσες στην κυβέρνηση της ΝΔ. Μπορεί να χτίστηκαν ολόκληρες καριέρες χάρη σ’ αυτή την κατάσταση αλλά και εμείς βάλαμε το χέρι μας γι’ αυτό. Ωστόσο, ουσιαστικό θέμα πολιτικής ταυτότητας δε θα συμφωνήσω πως είχαμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και εν δυνάμει κυβέρνηση. Η θέση αυτή επιβάλλει σε όλες και όλους μας, στο μερίδιο που ασφαλώς αναλογεί στον καθένα και καθεμιά μας, ψυχραιμία και επίγνωση των συνθηκών στις οποίες δοκιμάζονται οι θέσεις και οι εκφράσεις μας. Ακόμα κι αν χρειαστεί να δαμαστούν ενδεχόμενες πικρίες ή απογοητεύσεις.

3. Πολλοί θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση; Θεωρείτε πως ήταν σωστή η λάθος η κίνησή του να παραιτηθεί;

Η ανακοίνωση της απόφασης του Προέδρου ήταν για όλους μας μια πολύ δύσκολη στιγμή, ένα σημείο καμπής μετά από μια δεκαπεντάχρονη ιστορία που ανέδειξε ένα μικρό, ιστορικό κόμμα της Αριστεράς σε δύναμη διακυβέρνησης και κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας. Αν και τίποτε δεν θα είναι το ίδιο χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να υπάρξει και γι’ αυτό οφείλει να αναγεννηθεί. Είναι λοιπόν απαραίτητο να ολοκληρώσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και ταχύτητα τη σύνθεση της επόμενης ημέρας αυτού του κόμματος που έρχεται από μακριά και πρέπει να πάει πολύ μακριά. Μέσα από τη δουλειά όλων μας θα δημιουργηθεί η νέα νικηφόρα προοπτική που θα αποτελεί τη ρεαλιστική και αξιόπιστη εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης απέναντι στο αφήγημα μιας διαρκώς αποθρασυνόμενης δεξιάς και μιας ενισχυόμενης ακροδεξίας. Η ίδια η πραγματικότητα δε θα επιτρέψει να υπάρξει το παραμικρό χρονικό ή πολιτικό κενό στην έκφραση μιας τέτοιας προοπτικής. Όσο για το άλλο σας ερώτημα, είναι πολύ νωρίς για να μπορώ να κρίνω αν ήταν η απόφαση του Προέδρου ήταν σωστή ή λάθος. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια απολύτως σεβαστή απόφαση. Ο ίδιος στην ομιλία του όπου ανακοίνωσε την αποχώρησή του, είπε και κάτι άλλο όμως: «Το ταξίδι συνεχίζεται και οι πιο όμορφες θάλασσες είναι αυτές που δεν έχουμε ταξιδέψει ακόμη».

4. Σε λίγο καιρό θα πρέπει να καταθέσετε τις υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτή τη μάχη όταν μόλις 3 μήνες πριν από την κάλπη δεν έχει ανακοινώσει ούτε ένα όνομα, τουλάχιστον για τους μεγάλους δήμους της χώρας;

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση. Αφορούν την ίδια τη δομή της κοινωνίας και τους βαθύτερους συσχετισμούς της. Το αποτέλεσμά τους θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τον αναπτυξιακό δρόμο τον οποίο θα ακολουθήσει συνολικά η χώρα. Έχοντας υπηρετήσει η ίδια επί σειρά ετών την τοπική αυτοδιοίκηση, γνωρίζω πως η επίτευξη των αναγκαίων συναινέσεων και συμμαχιών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, προϋποθέτει σαφήνεια, διαύγεια και αξιοπιστία. Έχοντας υπόψη τις μη ικανοποιητικές επιδόσεις μας στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι εσωκομματικές διαδικασίες μας οφείλουν να λάβουν υπόψη και αυτή την πραγματικότητα. Είναι προφανές πως η κατάσταση είναι τόσο περίπλοκη και ρευστή ώστε να μην επιτρέπει την ευχέρεια των χειρισμών και των επιλογών που ενδεχομένως θα είχαμε υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο και εδώ πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα