20.8 C
Arta
4 Μαΐου 2024

Ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ, στην ολομέλεια στη συζήτηση του σχεδίου  νόμου του υπουργείου Εσωτερικών

Διαβάστε επίσης

25.7.23

Αυτό που «καίει» την Κυβέρνηση είναι οι επόμενες εκλογές ενώ η χώρα καίγεται κυριολεκτικά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Άκουσα από πολλούς ομιλητές της ΝΔ ότι σήμερα,  στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την Ψήφο των αποδήμων, είναι ιστορική μέρα, ιστορική απόφαση για ένα εθνικό ζήτημα. Θα συμφωνήσω ότι οι έλληνες της ομογένειας αποτελούν εθνικό κεφάλαιο.

Παράλληλα όμως, αισθάνομαι λίγο άβολα καθώς σήμερα διανύουμε την όγδοη μέρα μιας εθνικής τραγωδίας. Φαίνεται ότι αυτό που «καίει» την Κυβέρνηση είναι οι επόμενες εκλογές ενώ η χώρα καίγεται κυριολεκτικά.

Είχα, θυμάμαι, κάνει μια ομιλία στη Βουλή τον Αύγουστο του 2021, με αφορμή τότε τις πυρκαγιές στην Εύβοια και είχα πει, στον κ. Μητσοτάκη: «καράβια να πάρετε». Ήταν τότε που πάλι δεν υπήρχε σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, οι φωτιές έσβηναν στη θάλασσα και η κυβέρνηση έψαχνε καράβια να μεταφέρει τους ανθρώπους από φλεγόμενη ακτή σε άλλη φλεγόμενη ακτή!

Η χώρα σήμερα είναι και πάλι σε πύρινο κλοιό. Η Κέρκυρα, η Κάρυστος, το Αίγιο, και η Ρόδος που καίγεται για 8η μέρα.

Πέραν της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, τα διεθνή μέσα μεταδίδουν  εικόνες ντροπής: χιλιάδες κάτοικοι σε απόγνωση να ξεσπιτώνονται  βλέποντας τους κόπους μιας ζωής να παραδίδονται στις φλόγες και ταυτόχρονα χιλιάδες τουρίστες να τρέχουν αλλόφρονες, χωρίς συντονισμό, προς τη θάλασσα. Οι εθελοντές μας παίρνουν τηλέφωνο, στέλνουν μηνύματα, έχουν εξαντληθεί οι δυνάμεις τους. Οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι, οι έλληνες πολίτες κάτοικοι της Ελλάδας είναι σε απόγνωση. Στο ίδιο έργο θεατές. Οι φωτιές σβήνουν στη θάλασσα.

Μια τεράστια καταστροφή και την ίδια στιγμή  η Κυβέρνηση μιλά για …μεγαλειώδη επιτυχία απομακρύνσεων εκκενώσεων κ.λπ. Ο Πρωθυπουργός χθες στη Βουλή ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται η κυβέρνηση «σε πόλεμο με τις πυρκαγιές» και –τι έκανε όντας σε «εμπόλεμη κατάσταση»;- επισκέφθηκε κατά τι αξύριστος στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Μαρούσι.

Η πολιτική προστασία είναι ευθύνη και καθήκον του κράτους. Όχι μόνο εκ των υστέρων αλλά εκ των προτέρων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πολιτική προστασία είναι ευθύνη και καθήκον του κράτους. Όχι μόνο εκ των υστέρων αλλά εκ των προτέρων.

Τα στάδια του κύκλου διαχείρισης καταστροφών είναι η πρόληψη, η ετοιμότητα, η αντιμετώπιση και η αποκατάσταση.

Η Κυβέρνηση αυτή επί 4 χρόνια και ένα μήνα (συνεχίζοντας το απολύτως πλέον δικό της έργο) αγνοεί και την πρόληψη και την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση. Αρκείται στο να στέλνει μηνύματα με το 112 για εκκενώσεις αφού φτάσει η φωτιά προ των πυλών και απειλείται η ανθρώπινη ζωή.

Πριν 2 χρόνια 1,5 εκατομμύριο στρέμματα καμένα. Σήμερα, ακόμη η γη καπνίζει. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι ως χώρα.

Το 2019  ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε ιδιοχείρως έτοιμο και πλήρες σ/ν στη ΝΔ για την Ενιαία Αρχή Πολιτικής Προστασίας και σήμερα η χώρα βρίσκεται ακόμη στο έλεος των  χαωδών διατάξεων του 2014 και του 2003!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τον πόλεμο λάσπης που δεχτήκαμε και ως κυβέρνηση, άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη:

·        To Νοέμβριο του 2019 παραλάβαμε, όπως και όλα τα κόμματα, το πόρισμα της Επιτροπής Goldammer η οποία είχε συσταθεί ομοφώνως.

·        Εργαστήκαμε συστηματικά και σκληρά επί 8 μήνες με μία τεράστια διαβούλευση με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, με επιστημονικούς φορείς με την τοπική αυτοδιοίκηση τα Σώματα Ασφαλείας κ.λπ.  και κατόπιν καταθέσαμεστη Βουλή Πρόταση Νόμου για την δημιουργία Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, την οποία και παραδώσαμε ιδιοχείρως στην κυβέρνηση πλέον της Νέας Δημοκρατίας το 2019

·        Τι προβλέπαμε στο Σχέδιο νόμου;

–το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και την καθιέρωση Πρωτοκόλλων Συντονισμού των συναρμόδιων φορέων.

–Τη δημιουργία αυτοτελών τμημάτων πολιτικής προστασίας στου δήμους, ως κύτταρα συντονισμού με την κεντρική διοίκηση στη βάση προδιαγεγραμμένων ενεργειών και όχι ‘αυθόρμητων και τυχαίων αντιδράσεων της στιγμής’

Σημειωτέον δε ότι είχαν εκφραστεί θετικά για την πρόταση αυτή όλα τα υπουργεία, όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στην σύνθεση αυτού του νομοσχεδίου, ΚΕΔΕ (γιατί η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ο «αυτοφωράκιας» της Κυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά είπαν οι αυτοδιοικητικοί προσφάτως) όσο και το  Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όμως δεν σας άρεσε η πρότασή μας! Φέρατε δικό σας νόμο τον Φεβρουάριο του 2020 με …συντονιστές μετακλητούς (!)

Και μόλις τον ψηφίσατε, τον ν. 4662/2020, οι ίδιοι τον θέσατε σε αναστολή, τον Μάρτιο του 2020 γιατί είναι ανεφάρμοστος και αναποτελεσματικός σχετικά με το φλέγον θέμα και τις ανάγκες της Πολιτικής προστασίας.

Συμπέρασμα: Τέσσερα χρόνια και ένα μήνα κυβέρνησης ΝΔ εφαρμόζονται ακόμη οι χαώδεις διατάξεις του 2014 και 2003!

Και τι κάνατε; Φτιάξατε  το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας! Ωραίο το κτίριο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, δεν διαφωνούμε. Άνετο και σύγχρονο.. Πολυτελές… θα συμφωνήσω …αλλά ποιός, πώς και ποιους συντονίζει; Αφού πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων τα νομοθετικά εργαλεία και τα πρωτόκολλα συντονισμού, που σας δώσαμε! Άραγε μιλάτε στα τηλέφωνα και ό, τι τύχει;

Μην επαίρεστε για την αύξηση του προσωπικού και των μέσων του Πυροσβεστικού σώματος! Είναι έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και φέρει την δική μου υπογραφή ως Υ.Προ.Πο

Επιπροσθέτως, επαίρεστε ότι αυξήσατε το προσωπικό και τα μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

–         Όταν το 2017 ο κανόνας του Υπουργού των απολύσεων, κου Μητσοτάκη, επέβαλε να μείνουν στο δρόμο 2.500 πυροσβέστες, ήμουν εγώ που υπέγραψα όχι μόνο να μη φύγουν αλλά να μονιμοποιηθούν αυτοί οι 2.500 πυροσβέστες.

–         Προσλήφθηκαν ακόμη 876 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και οι εποχικοί έφτασαν τους 2.500.

–         Καθιερώθηκε επίσης η εισαγωγή κάθε χρόνο Πυροσβεστών μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων. Γιατί οι γυναίκες και οι άνδρες του σώματος οφείλουν να έχουν μία σύγχρονη, τεχνοκρατικά αναβαθμισμένη εκπαίδευση για τις ανάγκες της κλιματικής κρίσης

Τί έγινε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας;

–Αντί για πυροσβέστες, προσλήψεις χιλιάδων ειδικών φρουρών απ’ το παράθυρο.

–Και πρόσφατα ΠΝΠ για να βάλετε οδηγούς από την Πυροσβεστική στο ΕΚΑΒ εν μέσω αντιπυρικής, με τη χώρα να καίγεται!

Το 112 το βρήκατε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σας το παραδώσαμε έτοιμο, σε πιλοτική λειτουργία το 2019

Επίσης: Θυμηθείτε παρακαλώ ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήθηκε το  112 και παραδόθηκε σε πιλοτική λειτουργία έτοιμο πριν τις εκλογές του 2019 (για την υλοποίηση του οποίου η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και ο τότε Υπουργός κ. Κικίλιας είχαν επιδείξει χαρακτηριστική ολιγωρία).

Αντί να χτίσει πάνω στην παρακαταθήκη και την πρόταση νόμου που παρέλαβε, η Κυβέρνηση σήμερα δεν έχει να επιδείξει κανένα έργο, παρά μόνο πρωτοφανή διαχειριστική ανεπάρκεια. Και αυτό δεν αφορά μόνον τις πυρκαγιές. Αφορά και τα πρόσφατα εργατικά δυστυχήματα τα οποία μόνον τυχαία δεν είναι.

Στηρίζουμε την ψήφο των ομογενών. Δεν προσπερνάμε όμως την έννοια του πολίτη!

Έρχομαι τώρα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο: Στηρίζουμε την ψήφο των ομογενών. Όχι, όμως την αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Συγκεκριμένα:

Ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε έναν ελάχιστο δεσμό με την Ελλάδα για να μπορεί να ψηφίσει Έλληνας κάτοικος του εξωτερικού. Συγκεκριμένα: να έχει μείνει κανείς 2 χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση. Και αυτό ήταν σωστό!

Διότι ξεχνάτε και την έννοια του πολίτη και τη σχέση που μπορεί κάποιος να έχει με τη χώρα στην οποία ζει. Ποιοι/ες υφίστανται τα αποτελέσματα των νόμων που ψηφίζει το ελληνικό κοινοβούλιο. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα προσπερνάμε και να μπαίνουμε στο δίκαιο του αίματος!

Η ΝΔ όμως καταργεί ακόμη κι αυτές τις προϋποθέσεις με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές.

Από πλευράς μας ακολουθώντας  ευρωπαϊκές πρακτικές καταθέσαμε μια πρόταση την οποία θεωρούμε ολοκληρωμένη και επιμένουμε σε αυτή όπως επιμένουμε και στην πρότασή μας να λυθεί το θέμα του δικαιώματος ψήφου των εποχικά εργαζομένων.

Ειδικά στο τελευταίο θέμα, είπε η υπουργός ότι  θα το δει. Περιμένουμε να δούμε αν θα επιδείξει η κυβέρνηση ανάλογη ευαισθησία σε αυτό το ζήτημα.

Εν κατακλείδι,εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας ότι θέλουμε την ψήφο και το δικαίωμα και εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην ομογένεια. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε είτε αυτές είτε κάποιες άλλες. Η κυβέρνηση όμως φέρνει το θέμα αιφνιδίως με όχημα την απολύτως μεν σεβαστή πλειοψηφία του 41η %, η οποία καλό είναι να μην καταλήξει μόνιμη επωδός στη βούληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να γίνεται διάλογος, διότι δική μας πρόθεση, βάσει της δημοκρατικής λειτουργίας του κοινοβουλίου, είναι να μιλάμε!

Το λινκ της ομιλίας εδώ: https://youtu.be/nUNB-1spzHI

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα