26.5 C
Arta
27 Ιουλίου 2024

Η νεολαία ψηφίζει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της!

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Δημ. Νικολέτος

Πολλή κουβέντα γίνεται τους τελευταίους μήνες για το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Άρτα, για το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι φεύγουν από την πόλη μας προς αναζήτηση εργασίας αλλού, κυρίως στην Αθήνα και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα και κάποιοι και στο εξωτερικό.

Από εκπροσώπους των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα ακούμε ότι οι νέοι φεύγουν γιατί η Άρτα δεν τους προσφέρει ευκαιρίες, δεν υπάρχει στήριξη της επιχειρηματικότητας από τους τοπικούς «άρχοντες» και άλλα εύηχα πράγματα που δήθεν φταίνε για την τεράστια μείωση του μόνιμου πληθυσμού του νομού.

Ας δούμε όμως τι ευκαιρίες είναι αυτές που δήθεν θα προσέφερε η Άρτα με τη λεγόμενη στήριξη της επιχειρηματικότητας;

Είναι μήπως η στήριξη των ήδη υπαρχόντων μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην κερδοφόρα για αυτές βιομηχανία του Γάλακτος και Τροφίμων για να μπορούν να ξεζουμίζουν τους εργαζομένους τους; Με την κάλυψη από νόμους που έχουν ψηφίσει και η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα-συμπληρώματα που έχουν συγκυβερνήσει μαζί τους την τελευταία 15ετία, η εργοδοσία και σε αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις έχει ξεσαλώσει επιβάλλοντας εντατικούς ρυθμούς εργασίας, σε κάποιες δουλειά όλο το χρόνο, αμείβοντας τους νέους εργάτες με μισθούς πείνας. Και επειδή το μόνο που τους νοιάζει είναι η μεγιστοποίηση των κερδών τους και όχι η ζωή των εργαζομένων τους δεν λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, και αυτό το βιώσαμε με τον πιο τραγικό τρόπο στην Άρτα με το θάνατο ενός νέου ανθρώπου επειδή η εργοδοσία έβλεπε ως κόστος το ρελέ και τα γάντια που θα έσωζαν τη ζωή του, η ίδια εργοδοσία που έχει στηριχθεί με εκατομμύρια από την Περιφέρεια Ηπείρου για να συνεχίσει να αυγαταίνει τα κέρδη φτάνοντας στο σημείο να εγκληματεί για να το πετύχει.

Ή είναι μήπως η δήθεν στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και εμπόρων και λοιπών ΕΒΕ; Σε διάφορα άρθρα τοπικών εκπροσώπων τους έχουμε διαβάσει ότι οι ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να πηγαίνουν και στις μικρές επιχειρήσεις και όχι μόνο στις μεγάλες. Ποιον κοροϊδεύουν; Τους μικροεπιχειρηματίες της πόλης που είναι πνιγμένοι στα χρέη στην εφορία, στο ρεύμα και στα ασφαλιστικά ταμεία; Αλήθεια από πού προέρχονται τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης; Από τους φόρους που πληρώνει ο ελληνικός λαός. Οι βουλευτές τους δεν ήταν που στη βουλή είπαν ναι στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο όμως βάζει αυστηρούς όρους για το πού θα κατευθυνθεί αυτή η χρηματοδότηση αφήνοντας εκτός αυτής την πλειοψηφία των επιχειρήσεων; Το μόνο που βρήκαν να πουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν το ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής.

Μέχρι στιγμής κρατάμε λοιπόν τη στήριξή τους στην ελευθερία της εργοδοσίας να κερδοφορεί πάνω στον ιδρώτα και το αίμα των εργατών και τη νόμιμη κλεψιά μέσω της φορολογίας του ελληνικού λαού για να στηριχθούν τα μονοπώλια και η μεγαλοεργοδοσία και της Άρτας. 

Ας δούμε, όμως, τι άλλο έχει να προσφέρει η Άρτα στους νέους ανθρώπους της. Έχει ένα προσφέρει ένα Νοσοκομείο, το οποίο με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές και η «λύση» που δίνουν στο πρόβλημα είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η οποία εξαρχής δημιούργησε το πρόβλημα, η πολιτική δηλαδή που βλέπει και την υγεία του λαού ως κόστος. Έχει να προσφέρει δημοτικά σχολεία για τα παιδιά των νέων που τελικά αποφασίζουν να μείνουν στην Άρτα, στα οποία τους κόβουν το ρεύμα επειδή η Δημοτική Αρχή άφησε απλήρωτο το λογαριασμό, και στα οποία ζητάνε από τους γονείς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για βασικά υλικά που χρειάζονται τα παιδιά κατά την εκπαιδευτική διαδικασία ενώ θα έπρεπε να εξασφαλίζονται από την κρατική χρηματοδότηση. Μιλήσαμε μόνο για βασικές ανάγκες (δηλαδή αξιοπρεπής εργασία με μισθό που να μπορούν να ζήσουν, την Υγεία και την Παιδεία) και δεν πιάσαμε καν ζητήματα Πολιτισμού και Αθλητισμού, τομείς που είναι πλήρως εμπορευματοποιημένοι και θεωρούνται πλέον είδη πολυτελείας.

Θα σκεφτεί κάποιος: Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους Δήμους και τις Περιφέρειες; «Εμείς είμαστε εδώ για να κάνουμε όμορφη την πόλη» θα απαντήσουν κάποιοι νυν και οι υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που είτε στηρίζονται άμεσα από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ είτε είναι δήθεν ανεξάρτητοι. 

Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αποτελούν σημαντικά γρανάζια της μηχανής που λέγεται κράτος. Εφαρμόζουν την κυρίαρχη κεντρική πολιτική στους τομείς ευθύνης τους, με ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους. Η προγραμματική σύγκλιση που υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή, στους Δήμους και τις Περιφέρειες γίνεται κυριολεκτικά ταύτιση. Δεν υπάρχουν διακρίσεις στην εφαρμογή της κυρίαρχης πολιτικής από δημοτικές ή περιφερειακές αρχές που ανήκουν στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΠΑΣΟΚ ή σε δήθεν ανεξάρτητους υποψηφίους που όμως ακουμπούν σε αυτά τα κόμματα.

Αναφέραμε ήδη για την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου στη μεγαλοεργοδοσία της περιοχής. Άλλωστε, η γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος», στην οποία έγινε το εργοδοτικό έγκλημα, αναφέρεται από τους ίδιους ως το «διαμάντι της Ηπείρου». Θα αναφερθούμε σύντομα και σε κάτι που συζητήθηκε πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μιας και είναι η καλοκαιρινή περίοδος με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιών: Μετά από ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την υποστελέχωση των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας αλλά και την ιδιωτικοποίηση διάφορων τομέων αυτών των υπηρεσιών, ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης απάντησε ότι «δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την κλιματική αλλαγή» και ότι «δεν είναι κακό να παρέχονται τέτοιες υπηρεσίες από ιδιώτες, ούτε να συμβάλλουν στην κατάσβεση της φωτιάς εθελοντές αρκεί να σβήνει η φωτιά». Άρα η απάντηση και της Περιφερειακής Αρχής όπως και της κυβέρνησης της ΝΔ στο γεγονός ότι τις τελευταίες 20 ημέρες έχουν καεί σχεδόν 500.000 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα είναι η κλιματική αλλαγή και όχι το να γίνουν περισσότερες προσλήψεις πυροσβεστών. Αλήθεια, η κλιματική αλλαγή έφταιγε για το σχεδόν 50 ετών Καναντέρ που έπεσε και σκοτώθηκαν δύο νέοι άνθρωποι;

Ας πάμε και στο Δήμο Αρταίων: Στην ευθύνη του Δήμου δεν είναι τα σχολικά κτίρια, τα οποία είναι παμπάλαια και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σοβαρών ζημιών σε περίπτωση σεισμού, και στα οποία κόβεται το ρεύμα που το αφήνει απλήρωτο; Στην ευθύνη του Δήμου δεν είναι η ύπαρξη ελεύθερων χώρων άθλησης, οι οποίοι δεν υπάρχουν πουθενά στην πόλη; Πώς απαντάνε η τωρινή Δημοτική Αρχή και οι υποψήφιοι των άλλων συνδυασμών στο γεγονός ότι με βάση τους νόμους του κράτους η χρηματοδότηση των Δήμων θα πρέπει να γίνεται με ίδια έσοδα, δηλαδή με επιπλέον φορολεηλασία του δημότη και με ταυτόχρονη συρρίκνωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), οι οποίοι αποδίδονται με βάση τους φόρους που ήδη πληρώνει ο κόσμος ως ποσοστό στους δήμους; Τι έχουν να πουν για την ιδιωτικοποίηση των Σταθμών Μεταμόρτωσης Απορριμάτων που από κοινού αποφάσισαν όλες οι Δημοτικές Αρχές της Ηπείρου; Αντί να ενισχυθούν, όπως απαιτούν οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΟΤΑ της Ηπείρου, με προσωπικό οι δημοτικές υπηρεσίες που είναι ρημαγμένες από την κυβερνητική πολιτική που ακολουθούν πιστά και όλες οι δημοτικές αρχές της Ηπείρου, επέλεξαν να ξεπουλήσουν τους ΣΜΑ που ο λαός έχει πληρώσει διπλά και τρίδιπλα. Για να μην αναφερθούμε σε άλλες υπηρεσίες των Δήμων που είναι σε διαδικασία ή σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης.

Ας μας απαντήσουν: Θα συγκρουστούν ή θα τρέξουν να υλοποιήσουν το κατάπτυστο άρθρο 61, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με βάση το οποίο ανοίγει και επίσημα ο δρόμος για δουλειά μέχρι τα 74 έτη, ξεκινώντας από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ); Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά ανθρώπους που εντάσσονται στα γνωστά προγράμματα άγριας εκμετάλλευσης, οι οποίοι μετά από χρόνια ανεργίας «επιστρατεύονται» από τη ΔΥΠΑ για να μπαλώνουν τρύπες με «τρεις κι εξήντα» σε Δήμους και άλλες υπηρεσίες.

Ξέρουμε μια Δημοτική Αρχή που θα συγκρουστεί, όπως εδώ και χρόνια συγκρούεται με αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Τη Δημοτική Αρχή Πατρέων με τον κομμουνιστή Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι ξανά στο τιμόνι του συγκεκριμένου Δήμου παρά τη σύμπλευση των υποψηφίων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για μεταξύ τους αλληλοστήριξη όποιου από αυτούς περάσει στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών απέναντι στον Κώστα Πελετίδη. 

Απέναντι λοιπόν σε αυτήν την πολιτική βρίσκονται οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους και Περιφέρειες, οι οποίοι αποτελούν τη συνεπή και μαχητική δύναμη υπεράσπισης των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων σε τοπικό επίπεδο, τη μοναδική αντιπολίτευση στην πολιτική της φορομπηξίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της μετατροπής της τοπικής διοίκησης σε “ντίλερ” επιχειρηματικών συμφερόντων, που υπηρετούν οι “εκλεκτοί” των αστικών κομμάτων με όποιο μανδύα κι αν εμφανίζονται.

Καλούμε τη νεολαία και όλο το λαό της Άρτας να στηρίξει τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμων Αρταίων και στην Περιφέρεια Ηπείρου και κυρίως να συμμετάσχει ενεργά στους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος την επομένη των εκλογών, να συναντηθεί με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για μια κοινωνία στην οποία θα μπορεί να ικανοποιεί δωρεάν όλες τις σύγχρονες ανάγκες της.

**Ο Γιάννης Νικολέτος είναι Μεταφραστής (MSc στη Διδακτική της Μετάφρασης)-μέλος της ΠΕΕΜΠΙΠ, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Άρτας του ΚΚΕ, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Αρταίων

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα