24.8 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Θ. Γόγαλης: Κατάθεση ερωτήματος προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ψαθά αναφορικά με την προσβολή των εσπεριδοκαλλιεργειών του νομού Άρτας από τον Μαύρο ακανθώδη αλευρώδη Αleurocanthus spiniferus 

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο της περιοδείας μου, ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Άρτας, έρχομαι σε επαφή και επικοινωνία με πολίτες, όπου και συζητώ μαζί τους για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Σε επισκέψεις μου που ήδη έλαβαν χώρα σε χωριά του νομού, συναντήθηκα με πολλούς κατοίκους και συζήτησα μαζί τους για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Οι κάτοικοι δεν έκρυψαν τη μεγάλη ανησυχία τους για το μέλλον της γεωργίας ενώ ως μείζον ανέδειξαν το ζήτημα της εξάπλωσης του Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη στις καλλιέργειές τους. Παράλληλα έθεσαν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που ήδη υφίστανται και για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα επιζήμιο έντομο καραντίνας.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που έχει ανακύψει στις εσπεριδοκαλλιέργειες του νομού Άρτας καθώς το εν λόγω έντομο καραντίνας έχει εγκατασταθεί σε μεγάλους πληθυσμούς , έχει ήδη προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και επιπλέον έχει επεκταθεί και σε άλλα φυτικά είδη που απαντώνται στο αστικό και στο περιαστικό πράσινο της Άρτας. Ο Μαύρος ακανθώδης αλευρώδης, ο οποίος έχει ενταχθεί στον κατάλογο των επιβλαβών οργανισμών καραντίνας για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/29/EC–Ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο με το Π.Δ. 365/2002) χρήζει άμεσης λήψης μέτρων για τον περιορισμό ή και την εξάλειψή του, καθώς η έννοια της «καραντίνας» μεταφράζεται σε μεγάλες ετήσιες απώλειες της παραγωγής, σε μείωση της αξίας των παραγόμενων προϊόντων και σε μείωση των εξαγωγών με συνακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα. Αυτό δε επιφέρει ένα ντόμινο επιπτώσεων για την Π.Ε. Άρτας. 

Δυστυχώς ο νομός Άρτας υστερεί ως προς την πρόληψη, τον μετριασμό, την ετοιμότητα και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που θεωρούνται εκ των προτέρων ενέργειες που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Για τους ανωτέρω λόγους προέβην σήμερα στην κατάθεση ερωτήματος προς τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλειο Ψαθά αναφορικά με την προσβολή των εσπεριδοκαλλιεργειών του νομού Άρτας από τον Μαύρο ακανθώδη αλευρώδη για το οποίο έλαβε γνώση και το γραφείο του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη. 

Θεόδωρος Γόγαλης 

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Άρτας «ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ»

Μέλος Τομέα Δημόσιας Διοίκησης ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής 

Υπεύθυνος Τομέων Δημόσιας Διοίκησης, Υγείας και Οικονομικού ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Άρτας

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα