20.8 C
Arta
13 Μαΐου 2024

Χριστόφορος Σιαφάκας: «Μετατρέπουμε την Άρτα από πόλη πέρασμα, σε πόλη προορισμό»

Διαβάστε επίσης

Ζούμε σε ένα τόπο πανέμορφο, με δημιουργικούς ανθρώπους, με ξεχωριστή ιστορία και με μεγάλες δυνατότητες. Η πόλη της Άρτας είναι η πόλη του πολιτισμού!

Η σχέση  πολιτισμού και τουρισμού είναι αλληλένδετη και η αξιοποίησή τους αποτελεί για εμάς ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο πολιτιστικός τουρισμός έχει την ταχύτερη ανάπτυξη από όλα τα τουριστικά προϊόντα παγκοσμίως, ενώ 1 στους 4 ευρωπαίους τουρίστες έχουν ως βασικό κριτήριο για την επιλογή του προορισμού τους τα πολιτιστικά στοιχεία του τόπου αυτού.  Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μία πόλη με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, η οποία σε συνδυασμό με τις ανθρωπογενείς δυνατότητες, μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίπολο τουριστικής δραστηριότητας και πολιτισμικής δημιουργίας.

Ο πολιτισμός αναδεικνύει τη συμμετοχή, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τη δημιουργία, αλλά εντάσσεται ταυτόχρονα και στον τομέα της δημιουργικής οικονομίας που αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, παρέχοντας έτσι διαρκείς ευκαιρίες ανέλιξης, τόσο για την ίδια την πόλη, όσο και για τους κατοίκους της.

Μέσα από σειρά συναντήσεων τόσο με φορείς και παράγοντες του τουρισμού και του πολιτισμού, όσο και μέσα από καθημερινές συζητήσεις με τους συμπολίτες μας, δημιουργήσαμε μία σειρά δράσεων  για την επόμενη ημέρα. Οι δράσεις αυτές είναι απότοκος διαλόγου και με βάση τις προτεραιότητες που μας έθεσαν οι αρτινοί πολίτες. Είναι δράσεις απόλυτα εφικτές, μιας και κάθε μας πρόταση έχει ελεγχθεί ως προς τον τρόπο υλοποίησης μέσα και από  χρηματοδοτικά προγράμματα που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα. 

Στόχος μας :  Η Άρτα να αποκτήσει μία ιδιαίτερη τουριστική́ και πολιτιστική ταυτότητα, προσεγγίζοντας ολιστικά όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με την εξωστρέφεια, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων, μέσα από  τις θεσμικές παρεμβάσεις και τα έργα που θα δημιουργήσουν εν τέλει ένα νέο ισχυρό brand.  Δίνουμε στον επισκέπτη ένα ανεξάντλητο φάσμα δραστηριοτήτων και εμπειριών.  

H Άρτα από μία πόλη πέρασμα, να μετατραπεί σε πόλη προορισμό.

Η επόμενη ημέρα:

  • Απαλλάσσουμε από Δημοτικά Τέλη για 2 χρόνια κάθε νέα τουριστική μονάδα που δημιουργείται.
  • Κατασκευάζουμε μόνιμο μεγάλο χώρο Θεάτρου (εκδηλώσεων & παραστάσεων ) στο χώρο του Κάστρου  και επαναλειτουργούμε το μικρό Θεατράκι του Κάστρου σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
  • Διεκδικούμε την επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ σε ξενοδοχειακή μονάδα κι όχι σε βιβλιοθήκη και ωδείο  και αξιοποιούμε  το  γραφικό  χώρο των πολλών στρεμμάτων πρασίνου που περικλείονται στο κάστρο σε συνεργασία  με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, ώστε ο χώρος να είναι σε άριστη κατάσταση. 
  • Συνεργαζόμαστε με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την εκπόνηση μελέτης φωτισμού του συνόλου των τειχών του Μεσαιωνικού Κάστρου καθώς και άλλων μνημείων. 
  • Δημιουργούμε ψηφιακά μνημεία με αντίτιμο για  προβολή του τόπου μας έξω από τα στενά όρια της περιοχής μας.
  • Συνενώνουμε τα ιστορικά μνημεία με την τέχνη του θεάτρου δρόμου. «Ιστορικές διαδρομές με θεατρικά δρώμενα». Ένας αλλιώτικος περίπατος στους δρόμους της πόλης με στάσεις στα μνημεία και δρώμενα που θα εξιστορούν την ιστορία του μνημείου ή της περιοχής. Βασίζεται στη θεωρία και στην πρακτική της “περιπατητικής παράστασης” (walking performance,) η οποία προσφέρει τη δυνατότητα να βιωθεί και να διερευνηθεί το νόημα της πόλης. Μια περιπατητική «παράσταση» με διαδραστικό χαρακτήρα που θα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την τοπική ιστορία, εφόσον θα δίνει τη δυνατότητα στους θεατές, να προσεγγίσουν βιωματικά την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν και να οραματιστούν το μέλλον της, ως ενεργοί πολίτες.
  • Βελτιώνουμε την επισκεψιμότητα και ξενάγηση σε μνημεία και περιοχές ενδιαφέροντος του Δήμου σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων ξεναγών και την Αρχαιολογική Υπηρεσία,  για τα groups τουριστών,  για τους δημότες και τους μαθητές μας, δίνοντας προτεραιότητα στην προσβασιμότητα και συμμετοχή των ΑμεΑ στις δράσεις του Δήμου και κατ΄ επέκταση στην κοινωνική ενσωμάτωσή τους, αναπτύσσουμε συνεργασίες  με tour operators.
  • Δημιουργούμε Ενιαίο Φορέα- Συντονιστή Πολιτιστικών Συλλόγων  που θα συμμετέχουν δημιουργοί, καλλιτέχνες, πνευματικοί άνθρωποι και πολιτιστικοί φορείς, με σκοπό την συνδιαμόρφωση της πορείας των δράσεων και τη δημιουργία πολιτιστικού ημερολογίου για όλο το χρόνο με θεματικό αφιέρωμα ανά μήνα. Πρόκειται για φορέα συντονισμού που θα είναι το σημείο αναφοράς για τους πολιτιστικούς συλλόγους μας. Μέσω αυτού θα χρηματοδοτούνται οι σύλλογοι τακτικά ή έκτακτα ανάλογα με τις ανάγκες τους,  αλλά και μετά από έλεγχο την αποδεδειγμένης δράσης και του έργου τους.  
  • Εισάγουμε νέα έθιμα μετά από διαβούλευση με πολίτες, επισκέπτες, τους Συλλόγους και διοργανώνουμε καινοτόμες εκδηλώσεις για παιδιά και επισκέπτες. Δίνουμε βήμα και ενδυναμώνουμε  τη συμμετοχή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων  για να παρουσιάσουν ξεχωριστά τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.  
  • Ενισχύουμε τη δημοτική μας βιβλιοθήκη ως συμβατική δανειστική βιβλιοθήκη, ως ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με πανελλαδική πρόσβαση, ως αναγνωστήριο για μικρούς και μεγάλους, με περιοδικές επισκέψεις όλων των σχολείων μας,  με βιβλιοπαρουσιάσεις,  με αξιοσημείωτη συλλογή εγχειριδίων για την ιστορική διαδρομή και τον πολιτισμό της πόλης μας, με παράλληλες εκθέσεις βιβλίου σε εκδηλώσεις του Δήμου. Της δίνουμε τη θέση που της αξίζει! 
  • Ενισχύουμε το ρόλο  του Δημοτικού μας Ωδείου και της  Δημοτικής μας Πινακοθήκης με φιλοξενία εκθέσεων ταλαντούχων καλλιτεχνών, διοργάνωση εκπαιδευτικών  προγραμμάτων, καλλιτεχνικά εργαστήρια, φιλοξενία εκδηλώσεων, ομιλιών και διαλέξεων συνεργαζόμενοι με ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, συλλόγους, σχολεία, άλλες πινακοθήκες και ωδεία.  
  • Διοργανώνουμε Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου,  Μαθητικό  Φεστιβάλ μουσικής, θεάτρου και  χορού.  Σκοπός είναι η ενθάρρυνση και η ανάδειξη της θεατρικής – καλλιτεχνικής δημιουργίας μιας και το θέατρο αποτελεί σχολείο κοινωνικής και αισθητικής παιδείας. Αναπτύσσει δεσμούς φιλίας μεταξύ των συμμετεχόντων, δημιουργεί ένα πολιτιστικό κίνημα.  
  • Στηρίζουμε γαστρονομικές εκθέσεις εντάσσοντας σε αυτές  δραστηριότητες που θα προσφέρουν εμπειρίες κατανάλωσης κι εκτίμησης φαγητού και ποτού. Οι εκθέσεις αυτές παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να τιμούν την ιστορία και τον πολιτισμό μας σε συνεργασία με τους παραγωγούς μας,  το Επιμελητήριο και τους συλλόγους μας. Αναδεικνύουμε  την τοπική γαστρονομία στην πράξη. 
  • Αναδεικνύουμε  τον φυσιολατρικό τουρισμό, προβάλλοντας  το μοναδικό τοπίο του ορεινού μας όγκου, μέσα από διαδρομές και μονοπάτια  σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία και συλλόγους, όπως ο Σύλλογος δρομέων, ο Ορειβατικός  και ο Ποδηλατικός Σύλλογος.  Μονοπάτια ορεινής πεζοπορίας, μονοπάτια για ποδήλατο βουνού, λεπτομερής χαρτογράφηση και σήμανση, δημιουργία καταφυγίων, χώρων ανάπαυσης,  αλλά και διαδρομής προσβάσιμης σε  Άτομα με Ειδικές Ανάγκες,  που θα συμβάλλουν περαιτέρω στην τουριστική ανάδειξη, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της μοναδικότητας  του τοπίου και της περιοχής γενικότερα.
  • Αξιοποιούμε τουριστικά το Παραποτάμιο Πάρκο, έναν εκπληκτικό χώρο που αποτελεί σημείο αναψυχής και περιπάτου των περισσότερων κατοίκων της πόλης με εκπόνηση μελέτης πλήρους αξιοποίησής του.
  • Αξιοποιούμε την τεχνητή Λίμνη εντός του Παραποτάμιου Πάρκου, με κατασκευή νέας γέφυρας, κατάλληλη διαμόρφωση και παρεμβάσεις στο σύνολό της, που θα κεντρίσουν το τουριστικό ενδιαφέρον ώστε να αποτελέσει ένα καινούργιο πολιτιστικό σημείο για την πόλη.  
  • Ενισχύουμε το πρόγραμμα Ξεναγήσεις – Διαδρομές πολιτισμού, όπου οι επισκέπτες, οι πολίτες και οι μαθητές μας, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση,  έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, παλιά αρχοντικά και θρησκευτικά μνημεία με δωρεάν μετακίνηση, είσοδο και ξενάγηση. Διευρύνεται και ο κύκλος επισκέψεων των μελών του ΚΑΠΗ συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. 
  • Αξιοποιούμε  τους θρησκευτικούς  πόρους  της πόλης μας  με συντονισμένες και στοχευμένες  ενέργειες,  με δράσεις και καμπάνιες για τον Εκκλησιαστικό Τουρισμό, εκμεταλλευόμενοι τις δεκάδες Βυζαντινές εκκλησίες της περιοχής μας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την προσέλκυση νέων τουριστικών ομάδων και την  προβολή του τόπου μας προς αυτή την κατεύθυνση. Προωθούμε τον τουρισμό ευεξίας, σε συνεργασία με τα καταλύματα που παρέχουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες και των συναρμόδιών υπουργείων υγείας και τουρισμού, αλλά και με φορείς που παρέχουν ιατρικές και αθλητικές υπηρεσίες. 
  • Δίνουμε έμφαση στην τουριστική προβολή του Αμβρακικού κόλπου και την αξιοποίησή του, καθώς και  των περιοχών πέριξ αυτού. Συνεργαζόμαστε με φορείς που έχουν άμεση σχέση με τον Αμβρακικό κόλπο με στόχο την προστασία του και περιβαλλοντική του θωράκιση, αλλά και την ανάδειξή του, ο οποίος αποτελεί έναν οικολογικό θησαυρό, διεκδικώντας  χρηματοδοτήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Δίνουμε  ισχυρά κίνητρα σε ιδιώτες επιχειρηματίες για την αναβάθμιση των περιοχών του Δήμου μας που βρέχονται από τον Αμβρακικό Κόλπο και διοργανώνουμε δραστηριότητες που πράγματι θα κάνουν τη διαφορά, τόσο σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών, όσο και σε επίπεδο ποιότητας αυτών (Δράσεις χειμερινής κολύμβησης, δράσεις διαλογισμού, διαμορφώνουμε χώρους ανάγνωσης στη φύση, ημέρες ανάγνωσης κ.α. ). 

Πολιτισμός για εμάς δεν είναι όμως μόνο η ελευθερία έκφρασης, η αποτύπωση της ιστορίας μας και η σχέση των κοινωνιών με το χρόνο και τα δημιουργήματά του. Για εμάς είναι  και η ελευθερία έκφρασης,  είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, είναι ο σεβασμός στις επιλογές των συμπολιτών μας, είναι η ίση μεταχείριση και η εξάλειψη των ανισοτήτων , είναι η προσβασιμότητα όλων σε κάθε δραστηριότητα, είναι η αισθητική και καθαριότητα των δημόσιων χώρων, είναι η προστασία του περιβάλλοντος, είναι ο σεβασμός στους νόμους. Ο πραγματικός πολιτισμός κρύβεται σε απλά καθημερινά πράγματα και Όλοι Μαζί Υπεύθυνα θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση!   Ο τρόπος διοίκησης, αλλά  και ό,τι μας περιβάλλει είναι και αυτό που μας χαρακτηρίζει σαν κοινωνία, είναι αυτό που αντιπροσωπεύει ο συνδυασμός μας!!

Για μια Άρτα όπως αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας!!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα