18.8 C
Arta
14 Μαΐου 2024

«Τι έχεις Γιάννη μου, τι είχα πάντα» !

Διαβάστε επίσης

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ…θέσεις για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, την ΦΥΣΗ, το ΚΥΝΗΓΙ: Γράφει ο Κώστας Λύτρας

Μέχρι χθες ήθελα να πιστεύω ότι ο άνθρωπος- παρ’ όλα τα ελαττώματά του- δίκαια κατείχε την πρώτη θέση στην πυραμίδα της εξέλιξης όλων των έμβιων όντων στον πλανήτη μας. Ένα ον που διακατέχεται κυρίως από λογική, εξυπνάδα και αισθήματα. Σήμερα, τα πιστεύω μου κατακρημνίσθηκαν κι έγιναν στάχτη αναμειγνυόμενα με τους χιλιάδες τόνους της τέφρας απ’ τα καμένα δάση που σκεπάζουν πένθιμα την πατρίδα μας.

 Όπως προαναφερθήκαμε εισαγωγικά, αυτά που  καθιστούν τον άνθρωπο υπέρτερο ον, η συγκεκριμένη βιολογική και πνευματική εξέλιξη καθιστούν το ανθρώπινο είδος υπεύθυνο- αν μη τι άλλο- να προασπίζεται το ζωτικό χώρο και το περιβάλλον στο οποίο ζει ώστε να έχει το δικαίωμα…να ζει.

  Εύλογα σκέπτεται ο κάθε προβληματισμένος άνθρωπος: Είναι άραγε δυνατόν ο άνθρωπος να επιδιώκει την καταστροφή και τον αφανισμό του; Αν η απάντηση είναι θετική, τότε από λανθασμένη (αυτο)εκτίμηση θεωρείται υπέρτερο ον…Διότι στο ζωικό βασίλειο είναι απίθανο να συναντήσεις «υποδεέστερα» όντα να αυτοκαταστρέφονται ισοπεδώνοντας το ζωικό χώρο τους.

  Και τελικά αναρωτιέσαι: Είναι άνθρωποι εκείνοι που αποφάσισαν να αποτεφρώσουν την Ελλάδα μας -εστιάζοντας στα του οίκου μας- ή ανθρωπόμορφα όντα χωρίς λογική και αισθήματα; Κι αυτό επί του παρόντος παραμένει ένας δύσκολος γρίφος… (Όλα από χέρι καμένα, όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας) ( Παρεμπιπτόντως μη ξεχάσω την πολύ καλή προσπάθεια της πολιτικής προστασίας του δήμου να καθαρίσει τους υπάρχοντες δρόμους στην ορεινή περιοχή. Με την μόνη ένσταση, ότι πρέπει να είναι πιο φαρδύς για να είναι ένα πλήρες αντιπυρικό εργαλείο.)

  Στον ευλογημένο τούτο τόπο, που να βρεθεί χρόνος για να κάνουμε βήματα μπροστά. Λες και χρωστάμε της «Μιχαλούς» κλώθουμε τα ίδια και τα ίδια καταναλώνοντας πολύτιμο χρόνο και χρήμα για να μένουμε στάσιμοι.

  Ακόμη μια φορά, διαφαίνεται επιτακτική η ανάγκη να προσδιορίσουμε για πολλοστή φορά ότι το κυνήγι δεν είναι ούτε χόμπι, ούτε σπορ, αλλά τρόπος ζωής για τον κυνηγό και απορρέει απ’ τα αρχέγονα ένστικτά μας.

  Στο πέρασμα των αιώνων, ο ανθρώπινος κοινωνικός νόμος ήλθε έμμεσα ή άμεσα σε σύγκρουση με τους βιολογικούς κανόνες, πάντοτε όμως υπερίσχυε ο νόμος στον οποίο οφείλουμε την ύπαρξή μας…

  Κάθε ζωντανό πλάσμα στον πλανήτη, εξυπηρετεί με κάθε τρόπο δύο ύψιστες επιταγές της φύσης, την επιβίωση και τη διαιώνισή του. Το κυνήγι είναι μία παραδοσιακή και ψυχαγωγική δραστηριότητα μέσω της οποίας γίνεται αποκομιδή τροφής απευθείας από τη φύση. Χρέος όλων μας, είναι να κρατήσουμε τις παραδόσεις μας αλώβητες για να περισώσουμε έτσι τις κυνηγετικές αξίες και αρετές.

  Στις μέρες μας, η ένοχη εξέλιξη που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του συμφέροντος και της ονομαστικής αξίας, ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα. Η παγκόσμια οικονομική ύφεση είναι πλέον πραγματικότητα και δεν ξέρουμε μέχρι ποιο σημείο θα φθάσει και πόσο θα διαρκέσει. Το σίγουρο είναι, ότι με πρόφαση την οικονομική ύφεση και τα παγκόσμια δρώμενα, οι κύριοι καταστροφείς του περιβάλλοντος, οι απανταχού στον κόσμο εγκατεστημένες βιομηχανίες, θα ζητήσουν και σαφώς θα επιτύχουν, ευνοϊκές γι’ αυτούς αλλά δυσμενείς για το περιβάλλον συνθήκες παραγωγής.

  Κι όταν οι πολιτικοί θα αδυνατούν να πάρουν μέρος εναντίων των πραγματικά ρυπογόνων αιτιών για να εξευμενίσουν το περιβαλλοντολογικό αίσθημα των πολιτών, θα κινδυνολογούν κατά του…κυνηγιού φυσικά!   Ανεξάρτητα αν τα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι το κυνήγι παγκοσμίως ευθύνεται επί του συνόλου των ειδών της πανίδας που θυσιάζονται κάθε χρόνο, μόνο κατά 2% ενώ το υπόλοιπο 98% προέρχεται από τη βιομηχανία και την έντονη αγροτική εκμετάλλευση.

  Εκτός αυτού, τα τελευταία χρόνια, γινόμαστε μάρτυρες μίας ανελέητης διαμάχης ανάμεσα σε κυνηγούς και αντικυνηγούς, με αντεγκλήσεις, δικαστήρια, τηλεοπτικές εκπομπές, υπουργικές παρεμβάσεις κ.λ.π. Ποιοι είναι σωστοί και ποιοι λάθος;

  Όπως κι αν έχει, η διατήρηση του θηράματος και η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί συγκεκριμένες δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

  Προ το παρόν, η μοναδική πολυπληθής κοινωνική ομάδα που αποδεδειγμένα προσφέρει μετρήσιμο και ωφέλιμο έργο στη φύση, είναι οι κυνηγοί.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα