22.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

Επίσκεψη του Χριστόφορου Σιαφάκα στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζονται οι επισκέψεις του Χριστόφορου Σιαφάκα και του συνδυασμού «Άρτα, Υπεύθυνα Μαζί», σε Δημόσιες Υπηρεσίες, η συνεργασία με τις οποίες είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον του Δήμου Αρταίων.

Στη σημερινή επίσκεψη ο υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων, συνοδευόμενος από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και συνεργάτες, μετέβη στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, όπου συναντήθηκε με εργαζόμενους και την αναπλ. Διευθύντρια της Υπηρεσίας, κ. Θεοδώρα Κοντογιάννη. Ο κ. Σιαφάκας ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, που αφορούν κυρίως στο ζήτημα της υποστελέχωσης σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, καθώς και στην πλήρη έλλειψη τεχνικού προσωπικού. 

Επιπλέον, συζητήθηκαν τα εν εξελίξει έργα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων έργων. Εκτενής συζήτηση έγινε για το Κάστρο της πόλης και το κτήριο του Ξενία, όπου κοινή διαπίστωση ήταν η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας του, προκειμένου να αποτελέσει καθημερινό προορισμό τόσο για τους Αρτινούς όσο και για την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών. Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάγκη άμεσης δρομολόγησης τμηματικών απαλλοτριώσεων των παλαιών κτισμάτων και παραπηγμάτων επί της οδού Πέτα, για την ανάδειξη και προβολή του Κάστρου. 

Όσον αφορά στο Κάστρο ο κ. Σιαφάκας δεσμεύτηκε ότι θα σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ενώ άμεσα θα δρομολογηθεί Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Δήμου Αρταίων, προκειμένου για το συνεχή καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου από τη βλάστηση και τη διαχείριση του πρασίνου εν γένει.  Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη για την άμεση απομάκρυνση των επικίνδυνων ξύλινων κερκίδων του θεάτρου στην εσωτερική ακρόπολη του Κάστρου, προκειμένου για την ολοκλήρωση των ερευνών και τη συνεργασία για εκπόνηση νέας μελέτης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου θεατρικών παραστάσεων, με απόλυτο σεβασμό στον αρχαιολογικό χώρο. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, ότι θα υπάρξει κάθε συνδρομή στο έργο της Υπηρεσίας, προκειμένου να μην υπάρξει και 3ο καλοκαίρι χωρίς θέατρο εντός του Κάστρου! Δύο καλοκαίρια ήταν αρκετά και κατέδειξαν πόσο μεγάλη ανάγκη έχει η πόλη έναν χώρο πολιτισμού εντός του Κάστρου.  Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σιαφάκας δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος θα συνδράμει προκειμένου για την εκπόνηση μελέτης φωτισμού των Τειχών του Κάστρου, καθώς και για την κατασκευή ενός μεγάλου πολιτιστικού χώρου εκδηλώσεων στη βόρεια πλευρά του Κάστρου, στο χώρο των παλαιών γηπέδων τένις, όπου υπάρχει ήδη έγκριση χωροθέτησης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.  

Πέραν αυτών, ο κ. Σιαφάκας τόνισε ότι κύριο μέλημα της νέας Δημοτικής Αρχής θα είναι η ανάδειξη και η προβολή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου, προκειμένου να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης όλης της περιοχής. Ιδιαίτερα δε για την Ιστορική Γέφυρα της Άρτας, μνημείο διεθνώς γνωστό, αναφέρθηκε ότι βασική προτεραιότητα είναι η απαλλοτρίωση από το Δήμο των αποθηκών της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αρτας – Φιλιππιάδας, που βρίσκονται πλησίον της Ιστορικής Γέφυρας, η πλήρης αξιοποίησή τους και η διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης και των προσβάσεων προς το Γεφύρι. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένας νέος χώρος πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπου θα υπάρχουν περίπτερα προβολής των μνημείων της Άρτας, περίπτερα προώθησης τοπικών προϊόντων, που θα διατίθενται σε επιχειρήσεις της περιοχής για τη διαφήμιση των προϊόντων τους, θα οργανώνονται εκθέσεις σε Συνεργασία με Επιμελητήριο και λοιπούς φορείς, προκειμένου για τη στοχευμένη προβολή και ανάδειξη των επώνυμων τοπικών προϊόντων. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη εξωραϊσμού των καταστημάτων ένθεν και εντεύθεν της Ιστορικής Γέφυρας της πόλης, προκειμένου αφενός να μην προσβάλλουν το μνημείο και αφετέρου να υπάρχει αισθητική καλαισθησία και ομοιομορφία στην περιοχή. 

Αυτό που αποτέλεσε κοινό τόπο στη συζήτηση είναι η δυναμική και οι τεράστιες δυνατότητες της περιοχής για ανάπτυξη και εξέλιξη, στην οποία ο Πολιτισμός πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο κ. Σιαφάκας υπερθεμάτισε επ’ αυτού, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη της περιοχής μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πνεύμα συνεργασίας απ’ όλες τις πλευρές, χωρίς εγωισμούς και αντιπαραθέσεις, βάζοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον της πόλης και των χωριών μας. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα