16.8 C
Arta
3 Μαΐου 2024

Σημεία συνέντευξης της Όλγας  Γεροβασίλη,  Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στην ΕΡΤ News και στη Β. Πετούρη.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΘ: Το αφήγημα του Πρωθυπουργού μετράει 5ο χρόνο: Εσαεί άμοιρος πολιτικής ευθύνης

Ακούγοντας  προσεκτικά την ομιλία Μητσοτάκη παρατήρησα ένα γενικό αφήγημα ότι αφήνουμε τα δεινά πίσω για τα οποία παραλείπει να πει ότι αναλογούν στη δική του κυβέρνηση, τους υπουργούς και τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς, θέτοντας εαυτόν εκτός του κάδρου των ευθυνών ενώ δεν εμπλέκεται προσωπικά ζητώντας για παράδειγμα συγγνώμη

Σε κάθε μεγάλη κρίση που έχει προηγηθεί  αλλά και στις πυρκαγιές, και στη μεγάλη αυτή καταστροφή στη Θεσσαλία με απώλεια ανθρώπινων ζωών και γκρεμισμένες ζωές των πολιτών η κυβέρνηση  ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Συμβαίνει πάντα, κάτι που την ξεπερνά, κάτι με το οποίο ποτέ δεν συνδέεται με τις κρίσεις και τα φαινόμενα μέσω της πολιτικής ευθύνης, άρα αναλαμβάνει κάθε φορά ο κ. Μητσοτάκης τον ρόλο του παρατηρητή και του σχολιαστή. Αποφεύγει πολύ προσεκτικά να εμπλακεί προσωπικά, αποφεύγει να μπει στο κάδρο (δεν αναφέρθηκε στην τραγωδία, στους ανθρώπους που χάθηκαν, στην ακραία κατάσταση που επικρατεί σήμερα εκεί) Κάθε δε αναφορά στην έννοια της ευθύνης στρέφεται προς το παρελθόν όσο και αν κυβερνά για 5ο χρόνο τώρα.

Η κατάσταση των πραγμάτων: Η κυβέρνηση αρκείται στο ακραίο του φαινομένου. Η πραγματικότητα  πάλι και στο γεγονός ότι αυτό το φαινόμενο είχε προβλεφθεί και στην απουσία πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης Μητσοτάκης

Ήταν ένα σαφώς ακραίο φαινόμενο το οποίο είχε σαφώς προβλεφθεί. Με αυτό το δεδομένο το ερώτημα είναι το εξής:  Γινόταν να μετριαστούν , να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του;  Απάντηση είναι ναι. Είχε αυτή η κυβέρνηση προβεί στον κατάλληλο σχεδιασμό και στις κατάλληλες ενέργειες (υποδομές, συντονισμός του μηχανισμού, ενημέρωση των πολιτών κ.ό.κ.); Η απάντηση είναι όχι.

Γιατί; Διότι τα σχέδια διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας τα οποία κατατέθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία (κατόπιν συνεργασίας με επιστημονικούς φορείς)  με ΦΕΚ της 6/7/2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Φάμελλου,  ουδέποτε επικαιροποιήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως είχε την υποχρέωση να κάνει το 2021. Και το κυριότερο που όφειλε να συμβαίνει είναι ό,τι έργο γίνεται (είτε πρόληψης, είτε υποδομών είτε συντονισμού ενεργειών, είτε αντιμετώπισης, είτε αποκατάστασης) να πραγματοποιείται βάσει επιστημονικών δεδομένων και να εντάσσεται σε ένα στρατηγικό πλάνο. Τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί. Για του λόγου το αληθές, έχει σημασία να αναφέρουμε το εξής: Αυτά τα σχέδια τα «ξεχασμένα στο συρτάρι» περιγράφουν και αποτυπώνουν σε χάρτη ό,τι ακριβώς συνέβη. Ο χάρτης αυτός είναι πιστό αντίγραφο της  αποτύπωσης της καταστροφικής πλημμύρας.

Συμπέρασμα: η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να καλυφθεί. Και οι ευθύνες πολύ βαριές για να χωνευτούν από το γνωστό πλέον αφήγημα της κυβέρνησης.  

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μία κορυφαία διαδικασία για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για μία ισχυρή Αξιωματική Αντιπολίτευση-Μία διαδικασία που αφορά τον κάθε έλληνα πολίτη

Αύριο είναι μία κορυφαία διαδικασία και για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, για την μετά Τσίπρα εποχή και για την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Αφορά λοιπόν τα μέλη μας αλλά και τον κάθε έλληνα πολίτη. Ο τόπος έχει ανάγκη και η κοινωνία έχει ανάγκη να ακουμπήσει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να εκφραστεί, να στηριχτεί και να αντισταθεί στην σκληρή πραγματικότητα μίας κυβέρνησης που ως φαίνεται και δημοσκοπικά πολύ σύντομα μετά από την σαρωτική της νίκη συγκεντρώνει ένα   70% αρνητικής γνώμης αναφορικά με την επάρκεια και της αποτελεσματικότητά της. Ίσως αυτό όλο δείχνει το τέλος της ανοχής, ή το τέλος της ευκαιρίας. Σε κάθε περίπτωση όμως είμαστε υποχρεωμένοι εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αποτελέσουμε αυτόν τον ισχυρό, προοδευτικό, αριστερό πόλο για την κοινωνία, για τη δημοκρατία για τη χώρα.

Οφείλουμε την επόμενη μέρα να οικοδομήσουμε την ενότητα-Με αυτούς τους όρους θα είμαι παρούσα και θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις

Οφείλουμε λοιπόν να οικοδομήσουμε την ενότητα και όλοι μαζί να πορευτούμε την επόμενη μέρα, με όποιο εκλογικό αποτέλεσμα προκύψει. Με όρους ενότητας θα προχωρήσουμε να ανανεώσουμε το κόμμα μας να διορθώσουμε τα λάθη μας και τις παραλείψεις μας μέσα από το διάλογο στη διαδικασία του επερχόμενου συνεδρίου.

Με αυτούς τους όρους από πλευράς μου υπηρετώ πάντα τον κοινό στόχο. Όποιος ή όποια κι αν εκλεγεί την επόμενη μέρα, θα είμαι παρούσα και θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις.  

Ο δρόμος δεν ήταν ποτέ εύκολος. Όλοι και όλες οι υποψήφιοι είναι χρήσιμοι/ες στη διαδρομή που θα ακολουθήσει μετά την εκλογή Προέδρου

Υπάρχουν 5 υποψηφιότητες και η κάθε μια έχει την δική της απόχρωση και η κάθε μία είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Προσφέρει και στον δημόσιο διάλογο και σε ό,τι έχουμε να επιτύχουμε στο μέλλον. Εκτιμώ και τους 5 εξίσου. Έχω λόγους να το πιστεύω –έτσι πορεύθηκε αυτός ο χώρος, με αντιθέσεις, συνθέσεις και δυσκολίες. Δεν ήταν εύκολος δρόμος.

Η Αριστερά ενηλικιώνεται χωρίς όμως να απαρνείται την έννοια της ουτοπίας

Η ενηλικίωση της Αριστεράς, όπως συνηθίζεται να λέγεται, δεν σημαίνει απάρνηση της  ουτοπίας.  Αριστερά χωρίς ουτοπία δεν υπάρχει. Για μένα είναι βασικό συστατικό της δύναμης που έχει κάποιος για να ορίσει το μέλλον. Στη διαχείριση της εξουσίας βεβαίως έγιναν υποχωρήσεις, όμως η κάθε υποχώρηση γινόταν με στόχο να κάνουμε πολλά βήματα στο μέλλον. Και αυτό είναι επίσης στοιχείο της αντίληψης της Αριστεράς για την διαχείριση της εξουσίας και την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για την υπεράσπιση της κοινωνίας. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα