19.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Στεργίου «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός»

Διαβάστε επίσης

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στις 7.30 το βράδυ παρουσιάζεται στον Πολιτιστικό Πολυχώρο στη φιλόξενη αίθουσα Δημήτρης Χατζής στα Ιωάννινα, το βιβλίο της Άννας Στεργίου «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός», εκδόσεις Κομνηνός 2023 [Ακτή Μιαούλη & Μετσόβου (Παλιά Σφαγεία)].

Το βιβλίο «Ο Δίδυμος Καπιταλισμός» από τις εκδόσεις Κομνηνός αποτελεί επικαιροποιημένη μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία της Άννας Στεργίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με διευθυντή του ΜΠΣ, τον Γιάννη Μανιάτη.  Παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον περασμένο Αύγουστο στην Ηγουμενίτσα, όπου και εισέπραξε ιδιαίτερα θετικά σχόλια.  

Με προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης η κ. Άννα Στεργίου, υποψήφια βουλευτής της Θεσπρωτίας στις διπλές εκλογές 2023 με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επισημαίνει στην εργασία της, ότι η νέα εκδοχή του Καπιταλισμού βασίζεται σε δυο βασικούς πυλώνες: Στην πράσινη ενέργεια και στην ψηφιακή τεχνολογία, που επηρεάζουν τόσο την κοινωνικο-οικονομική δομή της κοινωνίας, όσο και την ιδεολογία της.

Η Άννα Στεργίου, που από το 2016 είναι κοινοβουλευτική συντάκτρια, έχει εκδώσει από το 2004 μέχρι σήμερα δυο μυθιστορήματα, μία βιογραφία, δυο παιδικά βιβλία, μαντινάδες και ποιήματα κι αυτό είναι το πρώτο της επιστημονικό βιβλίο. Το νέο πόνημά της μιλά για τις κοινωνικές ανισότητες, που απορρέουν απ΄αυτό το ιστορικό στάδιο του Δίδυμου Καπιταλισμού, που ταυτίζεται χρονικά με τη Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση. Υπογραμμίζει τη νέα διαστρωμάτωση και τη νέα κοινωνική κινητικότητα, ανοδική ή καθοδική λόγω των πράσινων και ψηφιακών επαγγελμάτων ή της ψηφιοποίησης των ήδη υπαρχόντων.  

Αναφέρεται διεξοδικά στο θέμα της Κλιματικής Κρίσης και στις αλλαγές που φέρνει το πράσινο ενεργειακό μείγμα στη ζωή μας κι η ψηφιακή τεχνολογία, με την ανάπτυξη αμιγώς ψηφιακών ή και υβριδικών φαινομένων, που συμβαίνουν στην πραγματικότητα και στην εικονική πραγματικότητα (τηλεκπαίδευση, τηλεργασία,  ψηφιακή εγκληματικότητα κ.ά.). 

Εισάγει στη βιβλιογραφία καινούργιες έννοιες, όπως ο «Δίδυμος Καπιταλισμός» ή ο «Ταξικός Ετεροφωτισμός» για τις γυναίκες λόγω του πατριαρχικού χαρακτήρα των κοινωνιών ενώ μιλά διεξοδικά για το νέο παγκοσμιοποιημένο κοινωνικό στρώμα, που αναπτύσσεται λόγω της απομακρυσμένης εργασίας και για τους Ψηφιακούς Νομάδες. 

Προφητικό το βιβλίο για τα όσα συνέβησαν με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία στις 487 σελίδες του η συγγραφέας αναφέρεται αναλυτικά στο θέμα των Κλιματικών Προσφύγων, οι οποίοι ολοένα και θ΄ αυξάνονται λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επισημαίνει πως αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα, δημιουργούνται άμεσα συνθήκες και για εσωτερική μετανάστευση αλλά και για  εξωτερικές μετακινήσεις κυρίως προς τη χώρα μας και γενικότερα προς την Ευρώπη ή προς τρίτες χώρες.

Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι η Έκθεσις – Βιβλιοπωλείο Λυμπεροπούλου και οι Εκδόσεις Κομνηνός. 

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βάσω Γκόρου από την ΕΡΤ Ιωαννίνων. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Μερόπη Τζούφη, πρώην υφυπουργός Παιδείας, βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδονευρολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
  • Γιάννης Στέφος, πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ νομού Ιωαννίνων, επικεφαλής της Παράταξης Κοινό των Ηπειρωτών – Ώρα Ευθύνης στην Περιφέρεια Ιωαννίνων, εκπαιδευτικός 
  • Αλέκος Αυλωνίτης, βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δικηγόρος, κοινοβουλευτικός Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής 
  • Άννα Στεργίου, Msc Κοινωνιολογίας, κοινοβουλευτική συντάκτρια – συγγραφέας, υποψήφια Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ 2023

Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα