14.8 C
Arta
23 Νοεμβρίου 2024

Οι εξελίξεις σχετικά με την οικονομία της ελιάς…

Διαβάστε επίσης

Σε κεντρική εθνική ατζέντα αναδεικνύεται το πρόβλημα της ακαρπίας της ελιάς, καθώς φαίνεται να πλήττει ολόκληρη την αγροτική παραγωγή της χώρας.

Από τον Συνεταιρισμό της Στυλίδας, όπου ξεκίνησαν τον Αύγουστο οι πρώτες κινητοποιήσεις για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα, μέχρι και την Διεπαγγελματική της Ελιάς, όπου ετέθη το ζήτημα των δράσεων που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία θα έχει επιπτώσεις στο οικογενειακό εισόδημα, αλλά και στις τοπικές οικονομίες, σε περιοχές όπου η ελιά αποτελεί σημαντική καλλιέργεια.

Σε κάθε περίπτωση κατέστη σαφές ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ακαρπίες, ενώ η de minimis ενίσχυση δεν μπορεί να καλύψει την οικονομική καταστροφή που υφίστανται οι ελαιοπαραγωγοί.

Έτσι φαίνεται ότι το ζήτημα θα τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έπειτα και σχετική ανακοίνωση στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες αναμένεται να θέσει το ΥπΑΑΤ το ζήτημα της ακαρπίας της ελιάς, σε συνεννόηση και με τις άλλες μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, καθώς το πρόβλημα είναι μεγάλο αλλά και γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη κάλυψής του από τον ΕΛΓΑ.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε ευρείες συσκέψεις με εκπροσώπους αγροτικών φορέων, που έγιναν διαδοχικά στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λάρισα και στο Δημαρχείο της Καρδίτσας, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφασή του να μην ανεχθεί παιχνίδια στην πλάτη των αγροτών και στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ να υπάρξει διαφάνεια και εσωτερικός έλεγχος.

Να σημειωθεί ότι επιστολή για το θέμα της ακαρπίας στην Άρτα είχε αποστείλει και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, στην οποία προτείνει αλλαγή καταστατικού του ΕΛΓΑ και στρεμματική ενίσχυση τουλάχιστον 425 ευρώ /στρέμμα για τους ελαιοπαραγωγούς της Άρτας.

Να υπογραμμίσουμε ότι σε κάθε περίπτωση για κάθε περαιτέρω εκτίμηση θα πρέπει να περιμένουμε την εποχή της συγκομιδής όπου θα εκτιμηθεί ακριβώς η κατάσταση.

Στην Διεπαγγελματική της ελιάς συζητήθηκε και το πρόβλημα της καταστροφής των επιχειρήσεων τυποποίησης του προϊόντος, οι οποίες κατά τις πρόσφατες πλημμύρες της Θεσσαλίας υπέστησαν ζημίες. Εκτός από την αποζημίωση από τις ασφαλιστικές εταιρίες, υπάρχουν θέματα έλλειψης υποδομών για την λειτουργία των συσκευαστηρίων και των εργοστασίων, όπως καταστροφές περιβάλλοντος χώρου, οδοποιϊας κλπ, για τα οποία πρέπει άμεσα να ενισχύσει το κράτος. Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι εταιρίες αυτές, οι οποίες εκτός από τις ζημιές έχουν να αντιμετωπίσουν και το εκτεταμένο πρόβλημα της ακαρπίας, αλλά πρέπει περαιτέρω να υπάρξουν και προγράμματα απασχόλησης και ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού, το οποίο απασχολούνταν μόνιμα και περιστασιακά στις επιχειρήσεις αυτές, λόγω της διακοπής λειτουργίας τους.

Αναφορικά με την εντύπωση που επικρατεί ότι η παύση της λειτουργίας των συσκευαστηρίων και εργοστασίων επεξεργασίας ελαιών στην Θεσσαλία, ευνόησε την περιοχή της Άρτας, η άποψη των επαγγελματιών του χώρου είναι ότι η κίνηση που υπήρξε προς την περιοχή μας ήταν σχετική μικρή και θα μπορούσε να είναι ίδια και σε άλλες περιόδους που δεν υπάρχει τέτοια κρίση.

Αυτή η κατάσταση, όπως είναι αναμενόμενο θα έχει επιπτώσεις τόσο στην τιμή των ελαιοκάρπων, αλλά και του ελαιολάδου, τα οποία θα κρατήσουν υψηλή την αξία πώλησής τους.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα