18.8 C
Arta
7 Μαΐου 2024

Βρέθηκε λύση για το Ακτινολογικό στο Γενικό Νοσοκομείο της Άρτας

Διαβάστε επίσης

Έπειτα από παρέμβαση του βουλευτή Γ. ΣΤΥΛΙΟΥ και με εντολή υπ. Υγείας Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ και του διοικητή 6ης ΥΠΕ Γ. ΚΑΡΒΕΛΗ σταματάει η αποστελέχωση του ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ από παραιτήσεις γιατρών για μεταθέσεις σε άλλα νοσοκομεία

Η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου της Άρτας, είναι κάτι που η τοπική και όχι μόνο ειδησεογραφία αρέσκεται να ασχολείται. Το Νοσοκομείο μας, εκτός του γεγονότος ότι απασχολεί αυτοτελώς και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες πρωτοβάθμιες δομές υγείας, περίπου εξακόσια άτομα και για τον λόγο αυτόν αυτομάτως καθίσταται και οικονομικός πυλώνας της περιοχής, εξυπηρετεί μια διευρυμένη έκταση από την Λευκάδα και την Πρέβεζα μέχρι την Φιλιππιάδα και την Αμφιλοχία…
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το Νοσοκομείο μας είναι σημείο αναφοράς, καθώς απασχολεί ένα διευρυμένο κύκλο προσώπων, χωρίς αυτός να περιορίζεται στην Άρτα.
Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, κυρίως στην στελέχωσή του από ιατρικό προσωπικό, καθώς ένας μεγάλος αριθμός γιατρών που διακόνευσαν στις κλινικές είναι στο στάδιο της συνταξιοδότησης, άλλοι έχουν αποχωρήσει υποχρεωτικά λόγω ορίου ηλικίας, ενώ νέοι γιατροί παραιτούνται επιλέγοντας να διοριστούν σε άλλα νοσοκομεία, τα οποία προκηρύσσουν αντίστοιχες θέσεις.
Το πρόβλημα είναι ευαίσθητο και σύνθετο, καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η παθογένεια αυτή γίνεται αντικείμενο πολιτικής και συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης, με αποτελέσματα το Νοσοκομείο να εμφανίζεται προς τα έξω ότι ευρίσκεται στο στάδιο της κατάρρευσης και βέβαια με τον τρόπο αυτόν να μην γίνεται θελκτικό από κάποιον γιατρό, ο οποίος θα επιθυμούσε να καλύψει κάποια θέση εργασίας στην συγκεκριμένη δομή υγείας.
Πρόσφατη περίπτωση, η οποία έτυχε ευρείας δημοσιότητας ήταν η παραίτηση μιας γιατρού από το Ακτινολογικό του Νοσοκομείου της Άρτας. Η συγκεκριμένη γιατρός όπως είχε δικαίωμα παραιτήθηκε, προκειμένου να διοριστεί σε αντίστοιχη θέση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων.
Παρόλα αυτά, στο κλίμα της αρνητικής δημοσιότητας, που αφορά το Νοσοκομείο της Άρτας, η κίνηση αυτή έτυχε αντικείμενο παραπληροφόρησης και εμφανίστηκε ως παραίτηση της γιατρού από το Νοσοκομείο της Άρτας, γιατί δεν άντεχε την δυσλειτουργία του χώρου εργασίας της.
Επειδή και στο παρελθόν παρατηρήθηαν αντίστοιχα φαινόμενα όπου γιατροί που είχαν διοριστεί στην πόλη μας επέλεξαν την οδό της παραίτησης, προκειμένου να συμμετάσχουν σε προσκλήσεις ενδιαφέροντος άλλων νοσοκομειακών ιδρυμάτων, τα οποία μπορεί να ήταν πιο θελκτικά, για ποικίλους λόγους, όπως π.χ. ότι είναι πιο κοντά στον τόπο καταγωγής τους, ότι είναι μεγαλύτερες πόλεις κλπ.
Αυτή όμως η κατάσταση διαμορφώθηκε σε ανοικτή πληγή για το Νοσοκομείο της Άρτας, καθώς με τον τρόπο αυτόν νέο ιατρικό προσωπικό επέλεγε την συγκεκριμένη θέση εργασίας, μόνο ως πέρασμα για μια άλλη πόλη.
Ιδίως τα μεγάλα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, αποτελούν σημείο επιλογής όλων των γιατρών, καθώς συνεχώς προκηρύσσουν θέσεις ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να αποψιλώνουν τα περιφερειακά των Ιωαννίνων νοσοκομεία.
Αυτή η κατάσταση δημιούργησε ένα πρόβλημα περιφερειακής ανισότητας στην Ήπειρο: αφενός υπάρχουν νοσοκομεία, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως και να καλύψουν όλες τις ιατρικές ανάγκες του πληθυσμού, αφετέρου υπάρχουν νοσοκομεία, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψανδρίας ιατρικού προσωπικού και υποστελέχωση και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ένα βασικό τμήμα, όπως π.χ. το Ακτινολογικό.
Το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με την διοίκηση των Νοσοκομείων, αλλά είναι αμιγώς πολιτικό.

Έπειτα από παρέμβαση του βουλευτή Γ. ΣΤΥΛΙΟΥ και με εντολή υπ. Υγείας Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ και του διοικητή 6ης ΥΠΕ Γ. ΚΑΡΒΕΛΗ σταματάει η αποστελέχωση του ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ από παραιτήσεις γιατρών για μεταθέσεις σε άλλα νοσοκομεία


Για τον λόγο αυτόν ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος έπειτα από σχετικές συζητήσεις που είχε επενέβη τόσο στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και ανέλυσε το πρόβλημα που δημιουργείται από την αποψίλωση του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου της Άρτας υπέρ μεγαλύτερων νοσοκομείων, όπως π.χ. των Ιωαννίνων.
Για τον λόγο αυτόν αναζητήθηκαν λύσεις και τελικά κατέληξαν ότι θα μπορεί να γίνεται ο διορισμός των ιατρών στο νοσοκομείο της επιλογής τους, αλλά στην συνέχεια θα μετακινούνται οι γιατροί στο νοσοκομείο της Άρτας για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου, μέχρις ότου να μπορεί να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.
Η αρχή έγινε με την γιατρό από το Ακτινολογικό, η οποία την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων και ορκίστηκε και την ίδια ημέρα με απόφαση της 6ης ΥΠΕ μετακινήθηκε στην Άρτα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση της 6ης ΥΠΕ : «Προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία του Γ.Ν. Άρτας, εγκρίνεται η μετακίνηση της ιατρού ΕΣΥ ΕΒ’ Ακτινολογίας, από το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων για την την κάλυψη επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών, από τη λήψη της παρούσης και για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν.3599/07 όπως συμπληρώθηκαν από τις διατάξεις της παρ. 21 του αρ.8 του Ν.3868/10».
Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται ένα προηγούμενο για την Άρτα, ότι τουλάχιστον οι γιατροί δεν θα μπορούν να φεύγουν όποτε δημιουργούνται άλλες θέσεις σε άλλα νοσοκομεία, την στιγμή που υπάρχουν προβλήματα εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας του Γ.Ν. Άρτας.
Από την άλλη γίνονται και προσπάθειες να ενισχυθεί περισσότερο το νοσοκομείο από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οι οποίοι θα κληθούν να υποστηρίξουν το έργο του, αλλά και να διευκολύνουν την λειτουργία των τμημάτων του νοσοκομείου.
Έχουν προκηρυχθεί θέσεις, αλλά μπορούν να υπάρξουν συμβάσεις εργασίας με δελτίο παροχής υπηρεσιών με γιατρούς που δεν είναι διορισμένοι στο ΕΣΥ, ιδιώτες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.
Πρόσφατα παρακολουθήσαμε συνεντεύξεις και δελτία τύπου που σχετίζονται με αναφορές γιατρών και του ιατρικού συλλόγου σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν την Δημόσια Υγεία.
Είναι σε κάθε περίπτωση ευκαιρία όμως και για τους ιδιώτες γιατρούς να απασχοληθούν και να υποστηρίξουν τους ασθενείς τους και μέσω της έμμισθης απασχόλησής τους στο Γενικό Νοσοκομείο της Άρτας, στο οποίο βέβαια η πλειοψηφία των ιδιωτών, στέλνει τους ασθενείς της προκειμένου να νοσηλευτεί.
Να σημειωθεί και μια άλλη σημαντική παράμετρος: η παροχή ιατρικών υπηρεσιών αφορά μια μεγάλη οικονομία, η οποία σε κάθε περίπτωση μπορεί να στηρίξει και την αγορά της Άρτας. Ένα υποστελεχωμένο και υποβαθμισμένο νοσοκομείο, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς να απευθυνθούν σε επαγγελματίες της Υγείας, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στα μεγάλα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται και η ελεύθερη – ιδιωτική οικονομία της περιοχής της Άρτας.
Με ένα δυνατό νοσοκομείο, οι ιδιώτες ιατροί μπορούν να έχουν την δυνατότητα να έχουν περισσότερους ασθενείς, όπως βέβαια γίνεται και τώρα, καθώς η πλειοψηφία των ασθενών εκτός Άρτας που εξυπηρετούνται από το Γενικό Νοσοκομείο, επιλέγουν ιατρούς – ιδιώτες από την Άρτα.

Πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος της μιζέριας

Εύκολη η κριτική και τα παράπονα αναφορικά με την συγκυρία που πλήττει το Νοσοκομείο της Άρτας, στην οποία συνέπεσαν πολλές συνταξιοδοτήσεις γιατρών που στήριξαν το καλό όνομα του. Παρόλα αυτά όμως το Γενικό Νοσοκομείο μπορεί και έχει αξιώσεις να προσφέρει το καλύτερο για την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή.
Υπάρχουν τμήματα και κλινικές, τα οποία κερδίζουν την εκτίμηση όλων των ασθενών και αξιολογούνται καλύτερα και από μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν να απαξιώσουμε ένα σπουδαίο νοσοκομείο, το οποίο έχει την δική του ένδοξη ιστορία, αλλά και δυναμικό μέλλον.
Πολλοί γιατροί του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα, επειδή αναγνωρίζουν την σημασία του, αλλά και την υπεραξία που δίδει στον τόπο και στην περιοχή, έχουν ζητήσει από συναδέλφους του νοσοκομειακού χώρου, να είναι φειδωλοί στις εκφράσεις τους και στην κριτική τους. Υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση και όλοι έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσουν, με υπομονή μέχρι να βρεθεί οριστική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα.
Το θετικό είναι ότι το Νοσοκομείο είναι το νο1 αντικείμενο στην ατζέντα του κυβερνητικού βουλευτή Γιώργου Στύλιου, ο οποίος έχει πολλή καλή συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας κ. Χρυσοχοϊδη και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη, με στόχο να μπορέσει να αποκτήσει την πλήρη δυναμική του.
Από κει και πέρα, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: ο κίνδυνος που ελλοχεύει η συκοφάντηση του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τυχόν ενδιαφερόμενοι γιατροί που θέλουν να εργαστούν στην περιοχή μας, να λαμβάνουν μηνύματα διαφορετικά από την πραγματικότητα και έτσι να αποφεύγουν να επιλέξουν τα συγκεκριμένα τμήματα.
Είναι ένας φαύλος κύκλος μιζέριας λοιπόν, που πρέπει να σπάσει. Και θα σπάσει με την συμμετοχή όλων των αρμοδίων μερών σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα