14.8 C
Arta
14 Μαΐου 2024

Τα Πράσινα ταμεία…

Διαβάστε επίσης

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ….θέσεις για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, την ΦΥΣΗ, το ΚΥΝΗΓΙ, Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΥΤΡΑΣ

Όσο ωραίο…οικολογικό χρώμα κι αν έχουν τα λογής- λογής Πράσινα Ταμεία, δεν παύουν να είναι…ταμεία!
Εξ αυτού και μόνο του λόγου η διαφάνεια επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν οι πόροι τους εξασφαλίζονται από το υστέρημα μιας χειμαζόμενης χώρας, από το υστέρημα των ίδιων των πολιτών της…
Εύχομαι τα καλύτερα δια το «Πράσινο Ταμείο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ωστόσο έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δω στο μέλλον…την πορεία και την κατεύθυνση των εκροών του!
Τις εισφορές, πάνω -κάτω της ξέρουμε τώρα πια…Ακόμα και οι κυνηγοί θα εισφέρουν ένα σημαντικό ποσό στον «λογαριασμό» με τις εκδόσεις και ανανεώσεις της άδειας θήρας. Τους προορισμούς των…εκροών δεν έχουμε δει ακόμα, αν και πολλοί από εμάς τους υποψιαζόμαστε.
Πράσινο το ταμείο του ΥΠΕΚΑ, πράσινα και τα ταμεία των ΜκΟ, πράσινο και το διεθνές χρώμα του χρήματος…
Μέσα σε τόσο «πράσινο» όμως ,υπάρχει και…μια μαύρη τρύπα!
Κάθε χρόνο, ας πούμε, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος διενεργεί έναν ασφυκτικό διαχειριστικό έλεγχο στο ταμείο της ΚΣΕ, με τον πιο αυστηρό και τυπικό τρόπο.
Καλά κάνει, έτσι ακριβώς πρέπει.
Κάτι τέτοιο όμως δεν ίσχυσε ποτέ για τις Μη Κυβερνητικές οργανώσεις, έστω κι αν αυτές είναι που απολαμβάνουν τη ροή πόρων του εθνικού και κοινοτικού προϋπολογισμού, για την εκτέλεση προγραμμάτων και ερευνών περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
Και βέβαια, η κοινωνία ποτέ δεν κατάλαβε επαρκώς από πού αντλούν τους οικονομικούς πόρους τους, αλλά ούτε και πως χρησιμοποιούν ή κατανέμουν αυτούς τους πόρους σε «απολογιστικό» επίπεδο.
Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι οι περισσότερες ΜκΟ αποφεύγουν με επιμονή τη δημοσιοποίηση στοιχείων αυτού του είδους, αντιμετωπίζοντας τα ως εσωτερικά «επτασφράγιστα» μυστικά.
Για να μην αδικώ κανέναν, πολύ θα ήθελα να ξέρω πόσα π.χ. έλαβε η Ορνιθολογική για το πρόγραμμα του Αιγαιόγλαρου, ή ο Αρκτούρος για τις έρευνες για την αρκούδα..
Όπως πολύ ενδιαφέρων θα είχε να μάθει κανείς, ποιες μεγάλες εταιρείες είναι χορηγοί μεγάλων πράσινων ΜκΟ, τι ποσά εισφέρουν στα ταμεία τους, ή με …τι επιχειρηματικές δραστηριότητες καταπιάνονται οι «χορηγοί».
Τίποτα όμως! Ούτε και η μελέτη που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις , περιείχε τέτοια στοιχεία.
Είχε τα πιο απίθανα πράγματα, αλλά ΚΑΝΕΝΑ στοιχείο για την εισροή και τη διάθεση των πόρων.
Ήταν και παραμένουν…ευαίσθητα οικονομικά δεδομένα, ακόμα και τώρα που όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες απειλούνται ότι θα δουν τα φορολογικά τους στοιχεία «αναρτημένα» σε δημόσια θέα!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα