14.7 C
Arta
29 Απριλίου 2024

Ν.Ευταξίας: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ(ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ!)

Διαβάστε επίσης

Όσο το Υπουργείο Υγείας ,δίνει συνεντεύξεις με την οκά και αναλύει τους σχεδιασμούς του για το «νέο ΕΣΥ», τόσο η καταγραφή της καθημερινότητας του πραγματικού ΕΣΥ γίνεται αγωνία για όλο το λαό.

Από τα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, έως τα περιφερειακά οι ελλείψεις, η υποστελέχωση, οι παραιτήσεις και η επακόλουθη δυσλειτουργία-υποβάθμιση είναι η νέα πραγματικότητα. Αναμονές για χειρουργεία, ΜΕΘ και εφημερίες με εντέλλεσθε, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, τμήματα που παύουν τη λειτουργία τους, υπερεφημέρευση σε πολεμικές συνθήκες. Εν τέλει αδυναμία παροχής υπηρεσιών υγείας, κίνδυνος για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Βέβαια, δε θα πιστέψουμε ότι η πολιτική <<πυγμή>>,η οποία είναι και της επικαιρότητας, στην απομάκρυνση διοικήσεων, που έτσι κι αλλιώς, τις πολιτικές που οδήγησαν στη σημερινή κατάντια υπηρέτησαν, είναι η λύση! Άλλωστε ο υπουργός έσπευσε να τονίσει τη <<διαφορά>> του σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ ως προς την επιλογή διοικητών! Αυτός δε προσλαμβάνει υδραυλικούς ,όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μπορεί να προσλάβει συνταξιούχους αξιωματικούς ως μετακλητούς. Όπως ,σκωπτικά σχολίασε κάποιος, μάλλον για να μπουν σε θέση μάχης οι τσακισμένοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία! Ωστόσο, λίγο χιούμορ μόνο, χωράει στη ανάλυση της κατάστασης στη Δημόσια υγεία.

Το βασικό θέμα είναι να μην εμπεδωθεί η τωρινή και συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ΕΣΥ. Να μη περάσει η αντίληψη ότι η υγεία δεν είναι δεδομένο και καταχτημένο δικαίωμα. Ότι είναι «διαβαθμισμένη δυνατότητα» για όσους μπορούν κι αυτό ανάλογα! Αντίθετα να εμπεδωθεί η ανάγκη διεκδίκησης ενός πραγματικά δημοσίου-δωρεάν συστήματος υγείας, που θα χωρά και θα αξιοποιεί όλο το επιστημονικό δυναμικό, σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής και θα παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας σε υψηλό επίπεδο.

Για πρώτη φορά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, βλέπουμε κινητοποιήσεις που αφορούν τη λειτουργία και την επαπειλούμενη αδυναμία ακόμη και της ασφαλούς εφημέρευσης κυρίως των επαρχιακών νοσοκομείων, οι οποίες πλέον δεν αφορούν στενά τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, αλλά αντίθετα απλώνονται σε ολόκληρες τις περιοχές με τη συμμετοχή φορέων-σωματείων-εργατικών κέντρων. Στην Κρήτη, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου είδαμε μαζικές παρεμβάσεις από όλο τον πληθυσμό για την υπεράσπιση των δομών υγείας. Το πρώτο βήμα ,λοιπόν, έγινε! Με δεδομένη την κατάσταση στο ΓΝ Άρτας, με αναλυμένες διεξοδικά όλες του τις ελλείψεις, με συνεχή ενημέρωση από το σωματείο εργαζομένων, με καταγεγραμμένη την αγωνία των εργαζομένων και όλου του αρτινού λαού, αυτό πρέπει να είναι και για τον τόπο μας, το επόμενο βήμα. Θεωρούμε ότι γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει να μην έχεις νοσοκομείο! Η πόλη μας δεν αποτελεί εξαίρεση, κατά πως μερικοί θέλουν ακόμα να νομίζουν.

Η δημόσια υγεία μπροστά στο ξεχαρβάλωμα είναι υπόθεση όλων!

Νίκος Ευταξίας, δημ. σύμβουλος Δ. Αρταίων «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ».

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα