19.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Άσκηση ετοιμότητας “Σώστρατος- Περσέας” στο ΓΝ Άρτας

Διαβάστε επίσης

Με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 16-11-2023 ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη άσκηση ετοιμότητας του σχεδίου « Σώστρατος- Περσέας» στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των Επιχειρησιακών Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης από το Ε.Κ.Α.Β. – Κ.ΕΠ.Υ., σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και τον Στρατό,  άσκηση ελέγχου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μερικής εκκένωσης σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας.

 Στόχος ήταν να γίνει αντιληπτός ο διακριτός ρόλος που πρέπει να έχει κάθε στέλεχος στην περίπτωση ενός έκτακτου συμβάντος, όπως ένας σεισμός ή μια ενδεχόμενη πυρκαγιά. Παράλληλα η εύρυθμη και αποτελεσματική συνεργασία του νοσοκομείου με τις λοιπές υπηρεσίες καθότι η επιτυχία ενός εγχειρήματος διαχείρισης κρίσεων είναι διυπερεσιακή.

Το σενάριο προέβλεπε την εκδήλωση έκτακτης ανάγκης από σεισμική δόνηση  4,2 R με ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς και διακοπή ρεύματος και νερού, εξαιτίας της οποίας θα πρέπει να γίνει μερική εκκένωση του Νοσοκομείου.

Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εκκένωσης του Νοσοκομείου ο Διοικητής ζήτησε από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ την ενεργοποίηση Σχεδίου για τη μερική εκκένωση του Νοσοκομείου και τη μεταφορά ασθενών και τραυματισμένων σε σκηνικό καταυλισμό.

Δόθηκε εντολή να εφαρμοστεί το κόκκινο επίπεδο Επιχειρησιακών Σχεδίων Εκκένωσης Νοσοκομείου «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ» και «ΠΕΡΣΕΑΣ».

Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασφάλεια με όλους τους τρόπους (περιπατητικοί, με καρέκλες συνοδών, με καρότσια ασθενών, με φορείο, σε κουβέρτα, στα χέρια) σε σκηνικό καταυλισμό που στήθηκε στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου και εκεί αντιμετωπίστηκαν οι τραυματίες από ομάδες του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Υπήρξε προσέλευση και πολιτών τραυματισμένων από την πόλη είτε με ιδία μέσα είτε με ΕΚΑΒ.

Επίσης έγινε κατάσβεση πυρκαγιάς στον 2ο όροφο , απεγκλωβισμός και διάσωση  εργαζόμενων και μωρού με θερμοκοιτίδα από το 2ο όροφο του κτιρίου με γερανοφόρο όχημα της πυροσβεστικής.

Η άσκηση διήρκησε δύο περίπου ώρες και μετείχαν το προσωπικό του Νοσοκομείου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία το ΕΚΑΒ-ΚΕΣΥ κι ο Στρατός.

Την άσκηση παρακολούθησε και εκπρόσωπος της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ.

Επίσης παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον επισκέπτες στο νοσοκομείο, ασθενείς και το προσωπικό. Να σημειωθεί ήταν πρώτη φορά που έγινε τέτοιας έκταση άσκηση ετοιμότητας στο Γ. Ν. Άρτας.

Υπήρξε παλμός και άψογος συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Τα συγχαρητήριά μας  σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με την ευχή όλων να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε στην πραγματικότητα ένα τέτοιο σενάριο.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα