12.8 C
Arta
11 Μαΐου 2024

ΦΩΤΙΕΣ μια καταστροφή της φύσης

Διαβάστε επίσης

–  Έβρος: Είχαν πάνω τους λέγανε εκρηκτικές ύλες οι 13 ΛΑΘΡΟ μετανάστες στον Έβρο όπως λέει το κατηγορητήριο.

Τέσσερις προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμούς σε Αυλώνα και Μενίδι. Δικηγόρος από την Αυλώνα ο ένας και βρέθηκαν στοιχεία στο αυτοκίνητό του. Μάλλον με προβλήματα υγείας…

–  Αδιανόητο: Επτά απόπειρες εμπρησμού στην Πάρνηθα μέσα σε δύο ώρες, σήμερα το πρωί.

Στην φωτογραφία βλέπει κάποιος τις εστίες φωτιάς η μια δίπλα στην άλλη. Τι να πεις. Πολιτικό παιχνίδι η διάλυση του κράτους, μέσα από τον αφανισμό της φύσης. Ναι το ζήσαμε φέτος το καλοκαίρι αυτό.

Χρειάστηκαν μόνο 30 λεπτά για να ξεφύγει η φωτιά στην Πάρνηθα, το μεσημέρι της Τετάρτης. Όπως φαίνεται σε βίντεο που δείχνουν τα site , ενώ οι φλόγες μέχρι τις 13:00 έκαιγαν στο λόφο αριστερά, στην περιοχή του στρατοπέδου Καποτά και της Αγίας Παρασκευής Μενιδίου, μέσα σε 10 λεπτά η πυρκαγιά «έκανε κηλίδωση» και μεταφέρθηκε στον απέναντι λόφο περνώντας πάνω από τη χαράδρα χωρίς να κάψει τίποτε στο ενδιάμεσο. Στα επόμενα 10 λεπτά η πυρκαγιά εξαπλώθηκε με επίσης ιλιγγιώδη ταχύτητα από το σημείο της κηλίδωσης μέχρι την κορυφή του βουνού, πάνω από το καζίνο της Πάρνηθας.

Δεν είμαστε ειδικοί αν και λίγο πολύ γίναμε με όσα διαβάζουμε αυτές τις μέρες. Δεν μπορώ να αποδώσω ευθύνη γιατί δεν ξέρω. Να αρχίσω να κατηγορώ τους πάντες πανεύκολο. Αυτές τις μέρες οι πολιτικοί λαλίστατοι και στο tw δίνεται ρεσιτάλ. Μέσα στην καταστροφή όλοι θέλουν πολιτικά κέρδη.  Τι εισέπραξαν στις εκλογές δεν το έχουν καταλάβει. Να τρέξουν όλοι μαζί και να φέρουν ομόνοια και κοινό αγώνα στις πιο δύσκολες στιγμές δεν τους περνά από το κεφάλι τους. Πολιτικοί γαρ. ΝΑΙ αλλά ήρθε τώρα η στιγμή που οι ίδιοι τους στιγματίσανε. Τους δώσανε οι ίδιοι. Είπε μεγάλος πολιτικός τους ότι στο tw είναι πληρωμένοι δημοσιογράφοι και άλλοι…Είναι ικανοί να κάψουν μαζί με τα δέντρα και τις ψυχές μας αυτοί.

Όλη την ημέρα πολιτική προπαγάνδα. Να παραιτηθούν να φύγουν να κάνουν να ράνουν λες και οι φωτιές θα σταματήσουν. Στην Χίο κάνανε γάμο και αφήσανε ελεύθερα ιπτάμενα φαναράκια. Φυσικά τους επέβαλαν πρόστιμο αλλά αν γινόταν καταστροφή ποιος θα έλυνε τον γόρδιο δεσμό της χαζομάρας. Πόσες τέτοιες βλακείες ζούμε σε όλη την χώρα στις τελετές. Το ίδιο και οι τουφεκιές.

-Φωτιά ξέσπασε και στην Ερέτρια. Η φωτιά καίει δασική έκταση και βρίσκεται πολύ κοντά σε σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις στην Ερέτρια.

Φίλοι που ζουν στην Αθήνα και κατοικούν κοντά στους συνοικισμούς των γύφτων αναφέρουν με βεβαιότητα ότι οι φωτιές τώρα στην περιοχή τους είναι από δικές τους ενέργειες. Είναι αδίστακτοι μου λένε. Σπίτια, καταστήματα καταστρέφονται σε μια στιγμή. Ζώα εξαφανίζονται. Συγκινητική η ανάρτηση ενός ανθρώπου που μοιρολογούσε για τα καμένα μελίσσια του. Τι να πει κανείς τελικά.

Πολύ αρνητικά είναι τα στοιχεία που καταγράφει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας (2023) αντιπυρικής περιόδου. Έως την Τετάρτη 23.08.2023, οι δασικές πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα μας έχουν κατακάψει περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα. Τις ίδιες καταστροφές συναντάμε φυσικά και σε άλλες χώρες με τον Καναδά να έχει απωλέσει εκτάσεις περισσότερες από την έκταση της χώρας μας.

Για την χώρα μας πάλι και ειδικά για την περιοχή μας υπάρχει μια δυσκολία. Επιπλέον το ανάγλυφο του ηπειρωτικού τοπίου κάνει πιο δύσκολη την άμεση επέμβαση στα πρώτα λεπτά ξεσπάσματος
της πυρκαγιάς όπου είναι και πιο εύκολη η κατάσβεση.
Η χρήση εναέριων μέσων δεν είναι πανάκεια για την έγκαιρη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς καθώς η άμεση επέμβαση τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και από άλλους παράγοντες. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ξεσπούσαν,
ξεσπούν και θα συνεχίσουν να ξεσπούν και στο μέλλον θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να εστιάσουμε την προσοχή μας στην
πρόληψη, έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση στα αρχικά  στάδια εκδήλωσης. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό με γενναιότητα και
αυταπάρνηση, αλλά αυτό, πολλές φορές ,δεν είναι αρκετό. Δανείστηκα σκέψεις από την ανάλυση του ειδικού στην πολιτική προστασία κ. Γιώργου Κολιού.

Τόσο το μέγεθος της φωτιάς αυτές τις μέρες, που ο καπνός που προκλήθηκε έκανε δύσκολη την καθημερινότητά μας. Σικελία και Μάλτα έχουν καλυφθεί από τον καπνό των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η Αθήνα που έχει σκεπαστεί από καπνό λόγω των πυρκαγιών που πλήττουν περιοχές από την Αλεξανδρούπολη ως την Πάρνηθα και το Μενίδι. Στην Άρτα κάποιες μέρες υποφέραμε. Νύχτα μέρα ζούσαμε μια κόλαση. Καπνός από τις φωτιές και ζέστη ατελείωτη. Το καλοκαίρι που πέρασε λένε μερικοί θέλανε να εκδικηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών. Που φθάσαμε.

Ας αυστηροποιηθούν οι νόμοι και ας εφαρμόζονται επακριβώς. Διαφορετικά, δεν υπάρχει σωτηρία…Αυτά γράφουν σαν σκέψεις στο f  και στο tw μεγάλος αριθμός φίλων. Πιστεύω ότι η χαλαρότητα πρέπει να ακυρωθεί. Πρέπει να μπουν αυστηροί νόμοι αλλιώς θα υποφέρουμε σαν χώρα. Προστατεύστε τα δάση κάνετε σωστή συντήρηση και συχνό καθαρισμό. Προστατέψτε την ζωή μας γιατί η φύση είναι το παν. Δεν θέλουμε άλλο τέτοιο καλοκαίρι.

ΛΥΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα