15.8 C
Arta
27 Φεβρουαρίου 2024

ΟΑΣΝΑ:Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την απώλεια της παραγωγής

Διαβάστε επίσης

Την Παρασκευή 24/11/2023 συνεδρίασε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας (ΟΑΣΝΑ) και συζήτησε τα οξυμένα και χρονίζοντα προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.

Η πολύχρονη καθυστέρηση των κρατικών υπηρεσιών όσο και η κοστοβόρα καταπολέμηση του εντόμου με τους αρκετούς ραντισμούς που χρειάζεται έχουν συνδράμει στην εξάπλωσή του, με τραγικές συνέπειες για τους παραγωγούς και την οικονομία του νομού.

Μεγάλη είναι και η απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς αφού οι καιρικές συνθήκες έχουν συνδράμει στην πάνω από το 95% της ακαρπίας της ελιάς, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εισοδήματος των παραγωγών. 

Μεγάλη ακαρπία υπήρξε και στην παραγωγή του ακτινιδίου , ενώ οι φετινές ικανοποιητικές τιμές, δεν κατάφεραν να αναπληρώσουν το εισόδημα των παραγωγών.

Σε όλα τα παραπάνω μεγάλα προβλήματα των παραγωγών έρχονται να προστεθούν και οι μεγάλες καταστροφές σε εσπεριδοειδή, ακτινίδια, ελιά και άλλα προϊόντα από σφοδρές χαλαζοπτώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες. 

Μόνο οργή και αγανάκτηση μας γεμίζει ,όλους εμάς τους παραγωγούς, βλέποντας για μια ακόμη χρονιά το κουτσούρεμα των ενισχύσεων που για μας δεν έχει να κάνει ούτε με τους υπαλλήλους του ΟΠΕΚΕΠΕ ούτε με λάθη και παραλείψεις. Είναι αποτέλεσμα της  νέας ΚΑΠ 2023-2027 που προβλέπει  μείωση για ακόμη μια χρονιά. Τα κονδύλια για τους παραγωγούς ακολουθώντας το δρόμο της συρρίκνωσης και της συγκέντρωσης της γης από λίγους αποδεκατίζονται. Τα όποια αγροτικά-κτηνοτροφικά νοικοκυριά έχουν απομείνει,  ενισχύουν τα σύγχρονα τσιφλίκια του 21ου αιώνα, τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, με τραγικά αποτελέσματα για το μέλλον των μικρομεσαίων παραγωγών από τη μια, και τη συνεχή έλλειψη βασικών διατροφικών προϊόντων για τις ανάγκες του λαού μας από την άλλη. Αβάσταχτο το κόστος παραγωγής και εξευτελιστικές τιμές στους παραγωγούς από την μια , πανάκριβα τα βασικά προϊόντα στα ράφια των s/m για το λαό από την άλλη.

Προσθέτοντας και τη διαχρονική συνειδητή καταστροφή των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων από τις αποφάσεις της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, οι παραγωγοί πετιούνται έξω από το επάγγελμα. Τα χωριά μας ερημώνουν και οι περιουσίες μας καταστρέφονται από ένα κράτος που συνειδητά μας έχει αφήσει  ανοχύρωτους στις φυσικές καταστροφές και τις κυβερνήσεις που με την πιστή εφαρμογή της ΚΑΠ και των πολιτικών της ΕΕ μας βουλιάζουν στα χρέη , μας πετούν έξω από την γη μας , μας καταδικάζουν στην φτώχεια και στην ανέχεια όπως και  όλο τον λαό μας .

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων σταθμών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στην πανελλαδική σύσκεψη που θα γίνει στις 10/12/2023 στη Λάρισα για να συζητήσουμε για τα μεγάλα προβλήματα και από κοινού να αποφασίσουμε την κλιμάκωση των δίκαιων αγώνων μας δίνοντας πρώτο ραντεβού στις 13/12/2023 με κινητοποίηση-διαμαρτυρία στο νομό μας για τα ζητήματα της δενδροκαλλιέργειας.

Επίσης, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο για την Υγεία που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Άρτας στις 30/11/2023 και ώρα 19:00 στην Πλατεία Κιλκίς μαζί με τους συμμάχους μας για να έχουμε υγειονομική φροντίδα που μας αξίζει.

Απαιτούμε:

  1. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την καταστροφή της παραγωγής εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων από τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη. Επιδότηση στα φυτοφάρμακα για την καταπολέμησή του με παράλληλη έρευνα και δράση από τους κρατικούς οργανισμούς.
  2. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών έπειτα από τη βεβαιωμένη μεγάλη ακαρπία. Έργα άρδευσης της ελιάς για αποφυγή υποβάθμισης της παραγωγής.
  3. Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προσθέτοντας και άλλες παραμέτρους που καταστρέφουν την παραγωγή με στελέχωση των υπηρεσιών και 100% χρηματοδότηση από το κράτος.
  4. Έργα για μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο και ρεύμα. Προστασία από τις καιρικές συνθήκες και φρένο σε ελληνοποιήσεις  ομοειδών προϊόντων με κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής για να αντέξουμε στις δουλειές μας και να υπάρξει φρένο στο έλλειμμα διατροφικών προϊόντων στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα