19.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Θετικές αλλά όχι αρκετές οι πρωτοβουλίες των Βουλευτών!!!

Διαβάστε επίσης

Πανεπιστημιακό τμήμα και η ΑΕΝ απαιτούν συντονισμένες ενέργειες.

                                                                                     Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Μια εμπεριστατωμένη και επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας πριν λίγες μέρες ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κ. Μπάρκας.

Ζητάει να γίνουν γνωστές οι προθέσεις του Υπουργείου σχετικά με το μέλλον και την προοπτική του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας.

Η αφορμή δόθηκε με τα όσα ακούστηκαν και δημοσιεύτηκαν το τελευταίο διάστημα από τον Πρόεδρο του τμήματος κ. Σωτηρόπουλο, αλλά κυρίως τα όσα είπε σε συνέντευξή της η Πρύτανης κ. Μπατιστάτου, περί summer schools και μεταπτυχιακού.

Λίγες μέρες πιο πριν και συγκεκριμένα στις αρχές του Νοέμβρη, με πρωτοβουλία του Κυβερνητικού Βουλευτή του νομού, του κ. Κυργιάκη,  επισκέφθηκε την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ηπείρου, ο Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη χαρακτηρίστηκε από τον Βουλευτή ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ο Υφυπουργός ανακοίνωσε την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής υποδομής της Ακαδημίας με προσομοιωτές και άλλο υλικό ύψους 1.7 εκατ. €.

Παράλληλα σύμφωνα πάντα με το σχετικό δελτίο τύπου “ ο κ. Παππάς διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του, ώστε σύντομα να υπάρξει βελτίωση και στις κτιριακές υποδομές, για να καλύπτουν ακέραια τις χρήσεις από το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους σπουδαστές”.

Και οι δύο πρωτοβουλίες των Βουλευτών του νομού, κατά τη γνώμη μου, κινούνται προς την θετική κατεύθυνση, καθώς επαναφέρουν στην επικαιρότητα 2 πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την Πρέβεζα. 

Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι το εξής:

Αρκούν τέτοιου είδους πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στα συγκεκριμένα θέματα, που άπτονται μεν της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επηρεάζουν δε σημαντικά την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Πρέβεζας; 

Θεωρώ και όχι μόνο εγώ ότι κινούνται “στην πεπατημένη”, η οποία κατά το παρελθόν, δεν αποδείχθηκε η καλύτερη “συνταγή”, καθώς δεν απέφερε αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, είναι γνωστό ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, με ερωτήσεις και αναφορές και αρκετές αποφάσεις και ψηφίσματα των τοπικών συλλογικών οργάνων.

Δυστυχώς χωρίς ποτέ να λάβουμε μια ξεκάθαρη απάντηση για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την απόφαση της Συγκλήτου για τη μεταφορά του Πανεπιστημιακού τμήματος από την Πρέβεζα στα Γιάννενα.

 Επίσης τα τελευταία χρόνια, με πρωτοβουλίες των προκατόχων του κ. Κυριάκη, έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΑΕΝ Ηπείρου και άλλοι αρμόδιοι Υπουργοί, οι οποίοι έδωσαν παρόμοιες υποσχέσεις και ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χωρίς όμως μέχρι και σήμερα να τις κάνουν πράξη.

Επειδή λοιπόν “οι καιροί ου μενετοί”, οφείλουν οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες και οι φορείς της περιοχής, Βουλευτές, Αυτοδιοικητικοί, Επιμελητήρια κλπ, να επανακαθορίσουν τη στάση τους και πλέον οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν στο εγγύς μέλλον να είναι κοινές, με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης.

Μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο χώρο των ΑΕΙ, καθώς σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Επιπρόσθετα στα όσα κατά καιρούς έχουν δεσμευτεί, ο Δήμος και η Περιφέρεια και αφορούν τη φοιτητική μέριμνα, οφείλουν να τα κάνουν πράξη, από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά και για τα δύο εκπαιδευτικά μας ιδρύματα.

Θέματα όπως είναι η στέγαση, η διατροφή, η μετακίνηση των φοιτητών κ.α., θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη ευαισθησία, καθώς βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής των και δημιουργούν ευνοϊκά κίνητρα για την παραμονή τους στην Πρέβεζα.

 Όπως έχω ξανατονίσει στο παρελθόν, κάποιος από τους πολιτικούς παράγοντες της Πρέβεζας οφείλει να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία, για να υπάρξει σύσκεψη ώστε από κοινού να χαραχθεί η απαραίτητη στρατηγική. 

Κι αυτό πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ, αν θέλουμε να μη μας προλάβουν για μια ακόμη φορά οι εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα