Μετά την Άρτα, στην Πτολεμαΐδα ταξιδεύει το Σάββατο 9 Δεκέμβρη το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «από ήλιο και στάχτη», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «24 γράμματα». Στο φιλόξενο αμφιθέατρο του κτηρίου του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας φίλοι, μαθητές και συνεργάτες του Δημήτρη Βλαχοπάνου θα μιλήσουν στις 6.00 το απόγευμα για τον συγγραφέα και θα παρουσιάσουν στο κοινό το βιβλίο. Την πρόσκληση υπογράφουν και απευθύνουν ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, η Μαρτυρική Κοινότητα Πύργων, η Μαρτυρική Κοινότητα Μεσόβουνου, η Μαρτυρική Κοινότητα Ερμακιάς, ο Σύλλογος Θυμάτων Ολοκαυτώματος Πύργων Εορδαίας «ΙΕΡΗ ΜΝΗΜΗ» και οι Εκδόσεις «24 γράμματα».
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αντώνης Μαυρίδης, Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Για τον Δημήτρη Βλαχοπάνο και το βιβλίο θα μιλήσουν Η Εύη Κοβάτση, Ιστορικός Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ιστορίας, και ο Δημήτρης Σακελλάρης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας Ερμακιάς, ο οποίος θα αναφερθεί εν συντομία και στην ιστορία των μαρτυρικών τόπων. Κείμενα του βιβλίου θα αποδώσει η Αριστέα Αδαμίδου, μαθήτρια Λυκείου και Ηπειρώτισσα εκ μητρός, (Ανθοχώρι Μετσόβου).
Σημειώνεται πως η επαρχία Εορδαίας του νομού Κοζάνης περιλαμβάνεται στις πιο μαρτυρικές περιοχές της χώρας μας, με τρία ολοκαυτώματα και πολλές εκατοντάδες θύματα της ναζιστικής καταιγίδας. Οι ανελέητες σφαγές των Πύργων, του Μεσόβουνου και της Ερμακιάς ανήκουν στα μεγαλύτερα ολοκαυτώματα της χώρας. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Βλαχοπάνος υπηρέτησε, με την ιδιότητα του φιλόλογου, για εννιά χρόνια στην Πτολεμαΐδα, στην οποία ανέπτυξε πολύπλευρη δράση, πολιτική, πνευματική και κοινωνική. Ακριβώς γι’ αυτό, παλιοί μαθητές του και συνεργάτες του, συνάδελφοι και φίλοι τον περιμένουν με χαρά σε μια περιοχή για την οποία ο ίδιος δηλώνει πως αποτελεί τη δεύτερη πατρίδα του.
Όπως γράφει ο ποιητής και πεζογράφος Νίκος Φαλαγκάρας, στο «βιβλίο αυτό συμπλέκονται δημιουργικά τα ιστορικά γεγονότα με τη φαντασία και τη μυθοπλασία. Γεγονότα που δεν σημάδεψαν μόνο τον γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, αλλά και τον ευρύτερο οικογενειακό του κύκλο. Και πάλι θα βρούμε εδώ τους Γερμανούς κατακτητές που έσπειραν τον όλεθρο και τον θάνατο. Ωστόσο για τη σύνθεση του βιβλίου ο συγγραφέας δεν θα επιλέξει για κεντρική κολόνα του τον κανόνα που θέσπισαν και εφάρμοσαν οι κατακτητές όπου βρέθηκαν και έδρασαν. Παρόλο που θα είχε κάθε λόγο».
Ο Γερμανός Απόλλων που, όταν συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής, ανακάλυψε πως είναι Έλληνας, έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα.