7.1 C
Arta
24 Νοεμβρίου 2024

“Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, αλλά τη νομιμοποιεί – Συνεχίζεται η άδικη και οριζόντια φορολογική πολιτική της κυβέρνησης”

Διαβάστε επίσης

Ομιλία της Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγας Γεροβασίλη, στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει την πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά συνεχίζει μια άδικη πολιτική που αυξάνει τις ανισότητες. Την πολιτική του ‘σχεδίου Πισσαρίδη’: Να ‘απαλλαγεί’ η ελληνική οικονομία από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να συγκεντρωθεί η αγορά σε λίγους και ισχυρούς” τόνισε η Δ’ Αντιπρόεδρος της ΒτΕ και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο “επιβαρύνει άδικα και οριζόντια, μέσω του τεκμαρτού εισοδήματος, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας και της απροθυμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή”. Η κυρία Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τη φοροδιαφυγή διότι, όπως είπε: Επιβαρύνει υπέρμετρα τους αδύναμους και τους μεσαίους και παράλληλα κλείνει το μάτι στα ‘μεγάλα ψάρια’. Σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να κρύβουν πολύ μεγάλα εισοδήματα, αλλά να επιβαρύνονται ελάχιστα”. “Είναι αυτό φορολογική δικαιοσύνη;” αναρωτήθηκε η κυρία Γεροβασίλη.

Το νομοσχέδιο πατάει πάνω στις ράγες της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης, μια πολιτική που επιμένει στην οριζόντια και άδικη φορολογία, στους υψηλούς έμμεσους φόρους σε σχέση με τους άμεσους, και παράλληλα, στην φοροασυλία για τους λίγους και ισχυρούς, που έχουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων και δημιουργούν τον πληθωρισμό της απληστίας” σημείωσε.

Τόνισε τέλος, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρεται στην “ανάγκη για ένα απλοποιημένο, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα δεκαετίας. Με προοδευτική κλίμακα. Με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Με μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα” και πρόσθεσε ότι “για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής απαιτούνται δύο ακόμη βασικά στοιχεία, η ανταποδοτικότητα και η εμπιστοσύνη”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

“Ας ξεκινήσουμε από αυτό που συμφωνούμε. Υπάρχει φοροδιαφυγή στην Ελλάδα; Βεβαίως και είναι πολύ μεγάλη. Αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο τη φοροδιαφυγή; Κατά την άποψή μας, όχι. Τι κάνει; Συνεχίζει μια άδικη πολιτική που αυξάνει τις ανισότητες. Την πολιτική του “σχεδίου Πισσαρίδη”: Να “απαλλαγεί” η ελληνική οικονομία από τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να συγκεντρωθεί η αγορά σε λίγους και ισχυρούς. Το είπε με άλλα λόγια ο υφυπουργός Εργασίας, ο κ. Τσακλόγλου: “Οι δικηγόροι ας γίνουν ντελιβεράδες”. Τόσο καθαρά και τόσο κυνικά αποκάλυψε την αντίληψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα επιβαρύνει άδικα και οριζόντια, μέσω του τεκμαρτού εισοδήματος, εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Και είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας και της απροθυμίας – θα πω εγώ – να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ουσιαστικά τη φοροδιαφυγή. Είναι ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει συλλήβδην ως “φοροφυγάδες” τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και τι κάνει; Επιβαρύνει υπέρμετρα τους αδύναμους και τους μεσαίους και παράλληλα κλείνει το μάτι στα “μεγάλα ψάρια”. Σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να κρύβουν πολύ μεγάλα εισοδήματα, αλλά να επιβαρύνονται ελάχιστα. Και ρωτώ. Είναι αυτό φορολογική δικαιοσύνη; Περισσότερο με νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής μοιάζει.

Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδες επαγγελματίες. Διατηρεί και διευρύνει τις ανισότητες που υπάρχουν εντός των επαγγελματικών κλάδων, αλλά και τις ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο. Την ίδια ώρα, αντί να δίνει κίνητρα στους επαγγελματίες για αύξηση των μισθών των εργαζομένων τους, δημιουργεί αντικίνητρα. Διότι το νομοσχέδιο συνδέει τη φορολογία με τους μισθούς και μάλιστα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο όσους δίνουν έστω κι έναν μισθό πάνω από τον κατώτατο.

Αλλά γιατί τα κάνει όλα αυτά η κυβέρνηση; Γιατί αναλαμβάνει τέτοιο πολιτικό κόστος να συγκρουστεί με κοινωνικές ομάδες που θεωρούνται προνομιακά της ακροατήρια; Αφού πάει καλά η οικονομία. Έτσι δεν μας λέει; Ή μήπως είναι άλλη η πραγματικότητα; Και αν είναι άλλη η πραγματικότητα, τι ακόμη να περιμένουμε ότι θα φέρει στο μέλλον που το απέκρυψε προεκλογικά; Ποιες άλλες επιβαρύνσεις; Πρέπει να απαντήσετε κύριε Υπουργέ.

Το νομοσχέδιο πατάει πάνω στις ράγες της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης. Μια πολιτική που επιμένει στην οριζόντια και άδικη φορολογία. Στους υψηλούς έμμεσους φόρους σε σχέση με τους άμεσους. Και παράλληλα, στην φοροασυλία για τους λίγους και ισχυρούς, που έχουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων και δημιουργούν τον πληθωρισμό της απληστίας. 70 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ετοιμάζονται να μοιράσουν 3 δισ. ευρώ σε μερίσματα. Ρεκόρ 15ετίας! Και ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτό; Μειώνει το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και την φορολόγηση επί της πώλησης εισηγμένων μετοχών. Αυτές είναι οι προτεραιότητές της!

Αλλά σε κάθε πτυχή της πολιτικής της σε ένα πράγμα στοχεύει. Στην αναδιανομή από κάτω προς τα πάνω. Στην αναδιανομή του εισοδήματος με την ακρίβεια και την άδικη φορολογία. Στην αναδιανομή της περιουσίας με την πολιτική της στο ιδιωτικό χρέος.

Η φορολογία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να συζητάμε με όρους προπαγάνδας. Αυτό επέλεξε να κάνει η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά. Αυτό κάνει και σήμερα. Εξαπάτησε τους ελεύθερους επαγγελματίες μιλώντας για μείωση φόρων. Και τώρα, που κάνει το ακριβώς αντίθετο, επιστρατεύει τον κοινωνικό αυτοματισμό. Στρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες απέναντι στους μισθωτούς.

Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο. Προσερχόμαστε στη συζήτηση με θέσεις και προτάσεις. Και λέμε, ότι πάταξη της φοροδιαφυγής με οριζόντιο τρόπο δεν μπορεί να γίνει.

Και ρωτάω κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Γιατί δεν χρησιμοποιείτε τα εργαλεία της τεχνολογίας; Πού είναι το ψηφιακό σας θαύμα; Γιατί καθυστερεί η σύνδεση Ταμειακών Μηχανών με τα POS; Εδώ κι ενάμιση χρόνο την αναβάλλετε. Γιατί δεν ενισχύετε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με νέο και εξειδικευμένο προσωπικό; Αν δεν θέλετε να ακούσετε εμάς, ακούστε τουλάχιστον τους φορείς, που θέτουν αυτά τα ζητήματα.

Από την δική μας πλευρά, τονίζουμε την ανάγκη για ένα απλοποιημένο, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα δεκαετίας. Με προοδευτική κλίμακα. Με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Με μείωση των έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Μας λέτε συνέχεια ότι – τάχα – δεν έχουμε προτάσεις. Ορίστε οι προτάσεις. Αλλά το θέμα σας δεν είναι ότι δεν έχουμε προτάσεις, αλλά ότι οι προτάσεις μας έχουν άλλο ταξικό πρόσημο από τη δική σας πολιτική.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής απαιτεί δύο ακόμη βασικά στοιχεία. Από τη μία, την ανταποδοτικότητα. Την αίσθηση ότι οι φόροι των πολιτών πιάνουν τόπο σε ένα κοινωνικό κράτος που προσφέρει καλές υπηρεσίες σε όλους. Πάνω σε αυτή την αρχή χτίστηκαν τα κράτη πρόνοιας στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο. Η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα στις τελευταίες θέσεις του ΟΟΣΑ στην ανταποδοτικότητα. Από την άλλη, την εμπιστοσύνη. Την αίσθηση ότι το δημόσιο χρήμα δεν σπαταλιέται σε ημετέρους. Η κυβέρνηση αυτή είναι που έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις με αυξημένο τελικά κόστος για τον φορολογούμενο.

Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο γιατί για εμάς υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος της φορολογικής δικαιοσύνης. Ο δρόμος της μείωσης των ανισοτήτων. Ο δρόμος ενός παραγωγικού μοντέλου που δεν θα αφήνει κανέναν μόνο του και κανέναν πίσω.”

Δείτε το σχετικό video > https://youtu.be/JfS9wBBrUTk?feature=shared

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα