16.8 C
Arta
14 Μαΐου 2024

Της Άρτας τα… δυο Γιοφύρια

Διαβάστε επίσης

  • Τα θέματα των γεφυρών της Άρτας, πραγματικά μας επαναφέρουν στην εποχή του σχετικού θρύλου… Εμείς όσο εύκολα φτιάχνουμε γεφύρια, τόσο εύκολα τα ξεφτιάχνουμε. Ή τουλάχιστον παίζουμε τρίλιζα στην βάση των προτεραιοτήτων μας.
  • Σιγά, σιγά όμως διαφαίνεται ότι στο GAME OF THRONES της τοπικής μας επικαιρότητας, τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και πολλές φορές υπάρχουν μικρά γράμματα που μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα.
  • Το 2018 στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γράφηκε ένα κονδύλι ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, για να γίνει η δεύτερη γεφύρωση του Αράχθου, η περίφημη «Γέφυρα Γεροβασίλη», καθώς προίκα της τοπικής πολιτικού ήταν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…
  • Το 2023 το ΠΔΕ, άλλαξε ονομασία, έγινε Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και ξαναφέρνει τα 8 εκατομμύρια στο προσκήνιο, προσκαλώντας τον Δήμο Αρταίων να υποβάλλει πρόταση, ουσιαστικά ωριμότητας ενός έργου, προκειμένου να τα πάρει. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα: για να τα πάρει ο Δήμος, χρειάζεται μια μελέτη, άδειες κλπ, δεν είναι όπως παλιά, που ήταν κλειδωμένα και αν ήσουν έτοιμος ξεκλείδωναν από το μπαούλο.
  • Εδώ λοιπόν έρχεται, με κάθε τρόπο η Περιφέρεια Ηπείρου και λέει: «η πρόταση αναφέρεται σε γεφύρωση του Αράχθου. Δεν λέει ότι πρέπει να γίνει στο ύψος των Κεραματών, όπως ήθελε η προηγούμενη Δημοτική αρχή. Φέρε λοιπόν τα λεφτά να πάμε να φτιάξουμε την διπλή γέφυρα στην Ε.Ο., γιατί η υφιστάμενη είναι επικίνδυνη να καταρρεύσει».
  • Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι εδώ υπάρχει μια σύγκρουση συμφερόντων και ουσιαστικά προτεραιοτήτων. Η Περιφέρεια, που είναι υπεύθυνη για τις γέφυρες της Εθνικής Οδού, σου λέει «αφού υπάρχουν λεφτά, γιατί να μην φτιαχτεί διπλή γέφυρα, να μου λυθεί και εμένα η υποχρέωση, που κινδυνεύει από μέρα σε μέρα να γκρεμιστεί η υφιστάμενη»
  • Προσκαλεί λοιπόν τον Δήμο Αρταίων να κάνουν μια προγραμματική σύμβαση, έτσι ώστε, ο Δήμος να πάρει τα λεφτά από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και να τα δώσει στην Περιφέρεια (αφού η ίδια δεν μπορεί να τα πάρει απευθείας) και η Περιφέρεια -που ειρήσθω εν παρόδω αφήνεται να εννοηθεί ότι έχει έτοιμη μελέτη, αλλά πουθενά δεν την έχουμε δει εμείς- να αναλάβει την κατασκευή της, την εποπτεία του έργου και ταυτόχρονα και τον περίφημο κόμβο προς Κωστακιούς.
  • Όμως υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: Για την γέφυρα στις Κεραμάτες, έχουν γίνει δικαστήρια, ορίστηκαν τιμές αποζημίωσης σε ιδιοκτήτες, και σε κάθε περίπτωση είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο, που σχετίζεται με την ανάπλαση του παραποτάμιου χώρου, και σύνδεσης των δυο πλευρών του Δήμου Αρταίων… Του τριγώνου και των Κεραματών και της πέραν αυτών περιοχής.
  • Δεν είναι κάτι, λοιπόν, που μπορεί κάποιος, μέσα σε ένα διάστημα ολίγων ημερών ή μηνών, να πει ότι εγώ επιλέγω την διπλή Γέφυρα της Εθνικής Οδού, καθώς εκτός από το γεγονός ότι θα έχει απέναντί του εκατοντάδες συμπολίτες μας, από την άλλη, δεν θα υπάρξει ποτέ άλλωστε τέτοια ευκαιρία για την Άρτα, να μπορέσει να δημιουργήσει μια ακόμη γέφυρα και να απομονωθεί στην σύνδεση της Εθνικής οδού.
  • Παιχνίδι με τον διάβολο, όλη αυτή η ιστορία… Αλλά επειδή είναι και η κρίσιμη ώρα των αποφάσεων, πρέπει ευθαρσώς να ζητάμε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του και να αναλογιστεί τι πρέπει να θέσει κανείς ως προτεραιότητα για τον τόπο αυτόν που ζούμε, αλλά και που θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας.
  • Και για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, καλούμε την Περιφέρεια να θέσει ένα τέλος στα ψευδοδιλήμματα αυτά και να αναζητήσει τους πόρους εκείνους για να προχωρήσει η ίδια στην κατασκευή της διπλής γεφύρωσης, όπως άλλωστε έχει ευθύνη, λόγω αρμοδιότητας, για την ασφάλεια των διαβαινόντων από το σημείο αυτό.
  • Γιατί π.χ. το περίφημο τμήμα «Πηγάδια- Γέφυρα Πλάκας» έχει προυπολογισμό 23.600.000 ευρώ, με τη χρηματοδότηση να καλύπτεται από τρεις «πηγές» και συγκεκριμένα, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 9.370.000 ευρώ, από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης με 6.300.000 ευρώ και από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου με 7.930.000 ευρώ και αφορά την κυκλοφορία 500 ατόμων την ημέρα, ενώ στην Γέφυρα της Άρτας, περνάμε 20.000 άτομα κάθε μέρα…
  • Δεν πιστεύουμε ότι είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα στην Περιφέρεια το πρώτο έργο, σε σχέση με το δεύτερο… και για το πρώτο να υπάρχουν λεφτά και για το δεύτερο όχι.
  • Είναι η ώρα λοιπόν οι αρτινοί να έχουν ό,τι τους αξίζει: θέλουμε την δεύτερη γέφυρα, ως αναπτυξιακή υποδομή για την αναβάθμιση της παραποτάμιας έκτασης του Αράχθου, την άμεση πρόσβαση με μια ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Άρτας, αλλά και του Δήμου Νικολάου Σκουφά, αλλά ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και μια ασφαλή Γέφυρα στην Εθνική οδό, την οποία χρησιμοποιούμε κάθε μέρα.
  • Δεν μπορεί να υπάρχουν αστερίσκοι σε αυτά τα θέματα και σε κάθε περίπτωση, αν δεν τηρηθούν, θα έχουμε πράγματι μια δύσκολη πενταετία μπροστά μας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα