25.8 C
Arta
19 Μαΐου 2024

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ενήλικες

Διαβάστε επίσης

Γράφει η ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ

Η μεγάλη ανησυχητική είδηση της εβδομάδας έχει να κάνει με την δημοσιοποίηση ότι οι Έλληνες μαθητές, πάτωσαν στα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού PISA 2022 για τις μαθητικές επιδόσεις, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΟΣΑ: η χώρα μας «τερματίζει» 44η μεταξύ των 80 χωρών, που συμμετείχαν.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), τα ελληνόπουλα σημειώνουν επιδόσεις χαμηλότερες από το μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ – η χώρα μας βρίσκεται στην 44η θέση – ενώ καταλαμβάνουν επίσης, τις χαμηλότερες θέσεις στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών.
Οι χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας ήταν οι επιδόσεις των Ελλήνων δεκαπεντάχρονων μαθητών και για τις τρεις δεξιότητες, στις οποίες αξιολογούνται στο συγκεκριμένο διαγωνισμό: την κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.
Για την κατάσταση αυτή, τους μόνους που δεν πρέπει να κατηγορούμε είναι τους μαθητές, αλλά πρόκειται για μια παθογένεια, η οποία έχει τις βάσεις στην αδυναμία της ελληνικής κοινωνίας να ανταποκριθεί στις αλλαγές που τρέχουν σε όλους τους τομείς, έχοντας προσκολληθεί σε αναχρονιστικά μοντέλα, μεταξύ των οποίων και αυτό της εκπαίδευσης… Η παπαγαλία, τα φροντιστήρια και οι έτοιμες λύσεις, που κάποτε εξασφάλιζαν έναν καλό βαθμό για την εισαγωγή με τις πανελλήνιες, πλέον δεν έχουν καμία ανταπόκριση στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής. Εκεί έχει προτεραιότητα η συνεργασία, η επικοινωνία, η πρωτοτυπία. Και αυτό είναι μια απαίτηση που πλέον πρέπει να απασχολεί και τους ενήλικες για τον τρόπο λειτουργίας τους στην σύγχρονη κοινωνία και οικονομία…

  • Η ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ είναι Δικηγόρος LLMc. Msc ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ μέλος της Ενωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα