19.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Δικαστικό Μέγαρο και Περιφερειακό Πρωτοδικείο Φιλιππιάδας τα αιτήματα του Μιχ. Νικολάου

Διαβάστε επίσης

Την Τρίτη 19-12-2023 έλαβε χώρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης συνάντηση του Υφυπουργού κου Ιωάν. Μπούγα με τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Άρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, με θέμα τον προαναγγελθέντα «Δικαστικό Χάρτη» της χώρας, που αφορά κυρίως σε ενδεχόμενες ενοποιήσεις ομόρων δικαστηρίων κλπ. Στη συνάντηση δε αυτή παραβρέθηκε και ο βουλευτής Άρτας κος Γ. Στύλιος, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

    Η ανωτέρω συνάντηση έγινε μεν με πρωτοβουλία του Υπουργείου, πλην όμως αποτελούσε και αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων, δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος. Εκεί ο κος Υφυπουργός ρητά και κατηγορηματικά διαβεβαίωσε προς κάθε κατεύθυνση ότι όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας θα παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή δεν πρόκειται να γίνει όχι μόνο κατάργηση, αλλά και ούτε κάποιου είδους συγχώνευση με άλλα όμορα τέτοια δικαστήρια. 

    Η μοναδική συγχώνευση θα γίνει στα δικαστήρια του α΄ βαθμού, δηλαδή τα Ειρηνοδικεία θα ενοποιηθούν με τα Πρωτοδικεία, έτσι ώστε στους νομούς όπου υπάρχει ένα μόνο Ειρηνοδικείο (όπως δηλαδή στην Άρτα, στην Πρέβεζα και στη Θεσπρωτία), αυτό θα συγχωνευθεί με το Πρωτοδικείο και θα αποτελέσουν έτσι ένα ενιαίο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, στο οποίο θα υπάγονται όλοι οι δικαστές (Πρωτοδίκες-Εισαγγελείς-Ειρηνοδίκες) και όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης Νικολάου στην ενλόγω συνάντηση, αφού πρωταρχικά προέβηκε σε σφοδρή κριτική του κυκλοφορήσαντος πορίσματος της Επιτροπής που είχε επιφορτισθεί με το αντικείμενο της τυχόν συγχωνεύσεως αρκετών όμορων δικαστηρίων της χώρας και στην ουσία καταργήσεώς τους, έθεσε το θέμα, εάν είναι δυνατόν, αναλόγως των συνθηκών και των υποθέσεων, να μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο Περιφερειακό Πρωτοδικείο για την περιοχή μας και αυτό μπορεί να είναι της Φιλιππιάδας (ως διάδοχο σχήμα του προϋπάρχοντος, πλην όμως καταργηθέντος από 10ετίας περίπου εκεί Ειρηνοδικείου). Για το θέμα αυτό επιφυλάχθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αφού χρειάζεται κάποιος χρόνος, ώστε να συγκεντρωθούν στοιχεία που να αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της σύστασης ενός τέτοιου Περιφερειακού Πρωτο-δικείου.

    Τέλος, μετά το πέρας της συνάντησης αυτής, έγινε επίσκεψη στον Υπουργό κο Γ. Φλωρίδη από τους κ.κ. Γ. Στύλιο και Μ. Νικολάου, στον οποίον, ενόψει και της διατήρησης του Πρωτοδικείου Άρτας ως έχει και μάλιστα αναβαθμισμένου με την ένταξή του σ’ αυτό και του εδώ Ειρηνοδικείου, τέθηκε το θέμα της ανέγερσης επιτέλους δικαστικού μεγάρου στην Άρτα. Προς τούτο, συνδυάστηκε και η επίσκεψη από τους ίδιους στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κο Π. Αλεξανδρή, ως Προέδρου του Ταμείου Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα