20.8 C
Arta
1 Μαΐου 2024

Κώστας Μπάρκας: Αναφορά για την αυτοδίκαιη αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμου, χωρίς εξαγορά του 

Διαβάστε επίσης

Την αυτοδίκαιη αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμου χρόνου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το σύνολο των εργαζόμενων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ζητούν με Αναφορά τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας δεκατρείς (13) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Νομού Πρέβεζας, Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Μπάρκα. 

Η Αναφορά στηρίχθηκε σε σχετική Επιστολή της Ένωσης Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας (ΕΝ.ΕΡ.Υ.Π). Όπως αναφέρεται στην Αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, από τη στιγμή που βάσει του άρθρου 4, παρ. 6 του Συντάγματος, κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων, η συνεπαγόμενη υποχρεωτικότητα της στράτευσης, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμου χρόνου πραγματικής κι όχι πλασματικής ασφάλισης. 

Η αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, θα μπορούσε να εφαρμοστεί όπως εφαρμόζεται  για τον υπολογισμό του συνταξιοδοτικού χρόνου κύησης και λοχείας που απολαμβάνουν όλες οι εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος. 

Ακολουθεί η κατατεθείσα Αναφορά: 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ.κ. Υπουργούς

Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,

Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,

Εργασίας  και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: «Αυτοδίκαιη αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, ως συντάξιμου, χωρίς εξαγορά του»

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μπάρκας Κωνσταντίνος, Ακρίτα Έλενα, Αποστολάκης Ευάγγελος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος, Βέττα Καλλιόπη, Δούρου Ειρήνη (Ρένα), Καραμέρος Γεώργιος, Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα), Κόκκαλης Βασίλειος, Κοντοτόλη Μαρίνα, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης), Χρηστίδου Ραλλία καταθέτουν προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τη με Αριθ. Πρωτοκόλλου 19/18-12-2023 Επιστολή της Ένωσης Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας (ΕΝ.ΕΡ.Υ.Π.), με την οποία ζητούν τη αυτοδίκαιη αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας τους, ως συντάξιμου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, τόσο των υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας αλλά και όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην Επιστολή της Ένωσης Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας (ΕΝ.ΕΡ.Υ.Π.), «Όπως ορίζει το άρθρο 4 παρ. 6 του Συντάγματος, «Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων» και συνεπώς εξαιτίας της υποχρεωτικότητας της στράτευσης,  θεωρούμε πως  είναι δίκαιη και επιτακτική η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμου χρόνου πραγματικής κι όχι πλασματικής ασφάλισης. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Πολιτεία οφείλει να θεραπεύσει αδικίες και να δημιουργήσει πραγματικές συνθήκες ισονομίας και ισότητας, με μία δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι, άνδρες και γυναίκες, να απολαμβάνουν την αντίστοιχη μέριμνα για την δυνατότητα θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος τους.» ». 

Επισυνάπτεται η Επιστολή της Ένωσης Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας. 

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες, καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα 20.12.2023

Οι Καταθέτοντες Βουλευτές 

Μπάρκας Κωνσταντίνος 

Ακρίτα Έλενα 

Αποστολάκης Ευάγγελος 

Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος 

Βέττα Καλλιόπη 

Δούρου Ειρήνη (Ρένα) 

Καραμέρος Γεώργιος 

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα) 

Κόκκαλης Βασίλειος 

Κοντοτόλη Μαρίνα 

Μάλαμα Κυριακή  

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης) 

Χρηστίδου Ραλλία 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα