16.8 C
Arta
7 Μαΐου 2024

Απολογισμός, ρεαλισμός και αφετηρίες

Διαβάστε επίσης

Γράφει: η Χριστίνα Μπίζα

Στην εκπνοή του 2023 ποικίλουν τα συναισθήματα. Το σκηνικό, ανοιξιάτικο προς το παρόν, αφήνει μία ελπιδοφόρα πνοή, παρά το γεγονός ότι αρνητικές και στενάχωρες καταστάσεις καθημερινά της επικαιρότητας και όχι μόνο, κυριολεκτικά μας κατακλύζουν. 

Επηρεάζουν την ψυχολογία μας, αν και δεν λείπουν οι κινήσεις να χρωματιστεί με ζωηρά αισιόδοξα χρώματα ο επίλογος μιας ακόμη χρονιάς, ώστε να είναι περισσότερο χαρούμενη και ρεαλιστική, κατά το δυνατό, η αφετηρία του 2024.

Κοιτάζουμε γύρω μας και το μυαλό μας ταξιδεύει στα «χνάρια» της αφετηρίας της χρονιάς που ήδη μας αποχαιρετά και τα όσα είχαμε τότε ονειρευτεί. 

Αναλογιζόμαστε τους στόχους που είχαμε θέσει, τους ανθρώπους που είχαμε συναντήσει, τις υποσχέσεις που είχαμε λάβει και πόσα από όλα αυτά ευοδώθηκαν.

Βάζουμε το χέρι στην καρδιά και τα συναισθήματα έρχονται για να μας ενθαρρύνουν για την συνέχεια, παρά το γεγονός ότι οι δυσκολίες δοκιμάζουν τις αντοχές μας…

Μήπως όμως  πάντα δεν ήταν έτσι;

Η ζωή είναι ένας τροχός που κυλά και που μας φέρνει κοντά στους στόχους μας ή και τους απομακρύνει κάποιες φορές, για να εμφανίσει κάτι νέο. Αρκεί να διαισθανόμαστε αυτή τη νέα πρόκληση και να μην μας καταβάλουν οι πιέσεις, ώστε να συνεχίζουμε έχοντας πίστη, δύναμη, υπομονή και επιμονή…

Στα χρόνια μας είδαμε πολλά. Ίσως πολύ περισσότερα από άλλους καιρούς και γι αυτό είμαστε μέσα στην ατυχία μας πολύ τυχεροί, αφού μπορεί να μην πλουτίσαμε στο οικονομικό σκέλος, αλλά τουλάχιστον γίναμε σοφότεροι ως προς τις εμπειρίες που η ζωή απλόχερα μας προσέφερε.

Εμπειρίες πλούσιες αλλά κάποιες φορές δύσκολες στη διαχείριση και την επεξεργασία ώστε να αποδώσουν τα πραγματικά οφέλη για όλους μας και να μην υποτροπιάσουν μέσα από ακραίες καταστάσεις.

Είδαμε πολλά μέσα στην χρονιά που πέρασε. Κυρίως η πορεία σμιλεύτηκε από ανατροπές, αφού οι εκλογικές αναμετρήσεις των Βουλευτικών Εκλογών την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023 έφεραν στο προσκήνιο ανακατατάξεις που δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα συνέβαιναν, αν και υπήρχαν δείγματα για το τι είχε προδιαγραφεί…. 

Οι Δημοτικές Εκλογές του Φθινοπώρου από την άλλη,  χαρακτηρίστηκαν και αυτές από ανατροπές έτσι που το Αυτοδιοικητικό πλαίσιο και στην περιοχή μας να επαναπροσδιοριστεί εμφανίζοντας εντελώς νέα εικόνα για την επόμενη μέρα, ενώ ακονίζονται τα «μαχαίρια» και για τις Ευρωεκλογές που ακολουθούν μέσα στο 2024 και το τι αυτές μέσω των αποτελεσμάτων τους θα σηματοδοτήσουν για την «παλέτα» των κομμάτων. 

Ενδιαφέρουσες καταστάσεις αφού όταν η «τράπουλα» ξαναμοιράζεται αφήνει τα περιθώρια να πέσουν οι «μάσκες» και να φανούν πτυχές του χαρακτήρα αιρετών που δεν είχαμε τόσο φανερά διακρίνει. 

Η εναλλαγή των ρόλων στις βαθμίδες της εξουσίας, εμφανίζει ακρότητες στις συμπεριφορές ιδιαίτερα των ηττημένων,  έτσι που να επικρατεί μία «πικρή»  επίγευση, από συμπεριφορές μικρότητας, αχαριστίας και αδικίας κάποιες φορές, ακόμα και στις μεταξύ μας σχέσεις, σαν προέκταση του γενικότερου κλήματος, μέχρι να επικρατήσει η προτροπή των περισσότερο συνετών, προκειμένου ο ρεαλισμός να οδηγήσει σε ψύχραιμους και αξιοπρεπείς  χειρισμούς.

  Τελικά  αποδέκτης είναι ο λαός, όσον αφορά το εκλογικό σκέλος, για το καλό του οποίου θα πρέπει να ορίζονται και να καθορίζονται τα πλαίσια των δημοκρατικών διαδικασιών, ώστε με την αξιοποίηση του ικανότερου ανθρώπινου δυναμικού να εμφανίζεται και το βέλτιστο ποιοτικό αποτέλεσμα για το καλό του τόπου, σε όλες τις βαθμίδες…

Υπήρξαν εντάσεις στο μεταβατικό στάδιο οι οποίες ξέφυγαν από το μέτρο… 

Έφτασε όμως και η στιγμή που η αλλαγή «σκυτάλης»  με τις Τελετές Ορκωμοσίας των  νέων Δημάρχων και των νέων μελών των Δημοτικών Συμβουλίων  στο τέλος του 2023, ήρθε για κυριαρχήσει η ευπρέπεια και η λογική.

Με την αφετηρία του 2024 αυτό που μένει να δούμε είναι αν οι αρετές που επέδειξαν οι αιρετοί για ομοψυχία και ενότητα για το καλό του τόπου, όταν οι προβολείς της δημοσιότητας στις Ορκωμοσίες ήταν στραμμένοι πάνω τους, ήταν λόγοι ουσίας και όχι κενοί περιεχομένου, κάτι που πολύ σύντομα θα φανεί και στην πράξη. 

Μακάρι να επικρατήσει η αισιόδοξη προοπτική για το καλό όλων μας, αφού τα προβλήματα είναι πολλά και δεν μπορεί ένας προικισμένος τόπος να τρέχει  συνεχώς πίσω από χαμένες ευκαιρίες αφού υπάρχει το «κλειδί» της ανάπτυξης και αυτό δεν  είναι άλλο από  την διεκδίκηση, την ενότητα και το σεβασμό…

Εύχομαι ολόψυχα το 2024 να είναι μία ευτυχισμένη χρονιά για όλους μας, με υγεία, αγάπη, δημιουργία προκοπή και πολλά χαμόγελα.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα