20.8 C
Arta
6 Μαΐου 2024

ΟΑΣΝΑ:Κάλεσμα σε Πανηπειρωτική σύσκεψη αγροτών κτηνοτρόφων

Διαβάστε επίσης

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας απευθύνει ανοικτό κάλεσμα στους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς επίσης και στους αγροτικούς, κτηνοτροφικούς, μελισσοκομικούς συλλόγους, στις Ομοσπονδίες Αγροτικών συλλόγων. 

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Σε όλους μας είναι γνωστό ότι οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών με τα έντονα καιρικά φαινόμενα την άνοιξη και τις υψηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα καθώς επίσης και η εμφάνιση το εντόμου “μαύρος ακανθώδης αλευρώδης” μαζί με την ανυπαρξία κατάλληλων έργων υποδομής όπως έργα άρδευσης της ελιάς αλλά και έργων όπως αντιχαλαζική, αντιπαγετική προστασία, κ.ά. τις ελλείψεις προσωπικού στις κρατικές γεωτεχνικές υπηρεσίες με ευθύνη των όλων των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δήμων, έφεραν τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και στην Περιφέρεια Ηπείρου. Έχει καταγραφεί μειωμένη παραγωγή στα εσπεριδοειδή (ακτινίδια, μανταρίνια, πορτοκάλια), στα σταφύλια, μεγάλη ακαρπία πάνω από 95% στις ελιές. 

Η μειωμένη παραγωγή σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων της Περιφέρειας Ηπείρου έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εισοδήματος μας ακόμη και στους παραγωγούς ορισμένων προϊόντων που πήραν κάποια καλύτερη τιμή σε σχέση με πέρσι όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο, τα ακτινίδια.

Ταυτόχρονα και οι κτηνοτρόφοι σηκώνουν το δικό τους σταυρό αφού για την νέα γαλακτοκομική περίοδο οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες συνεχίζουν να παίρνουν το γάλα με ανοιχτή τιμή. Με την τακτική αυτή που ακολουθούν οι γαλακτοβιομηχανίες μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων. Ήδη αρκετοί κτηνοτρόφοι έχουν εγκαταλείψει τα κοπάδια τους. Την ίδια στιγμή η φέτα στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτιναχθεί στα 13E το κιλό.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της ανθοφορίας με αποτέλεσμα τα μελίσσια να μην μπορούν να τρυγήσουν.

Επίσης υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, ο «μαύρος ακανθώδης αλευρώδης».

Δεν φτάνουν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση λόγω εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2023-2027 που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Όλη αυτή η ζημιά στην παραγωγή μαζί με τις μειώσεις στις ενισχύσεις γίνονται τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε πολύ δύσκολές συνθήκες με το αυξημένο κόστος παραγωγής, με νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια, με το κόστος της διαβίωσής μας συνολικά να παραμένει αβάσταχτο όπως και του υπόλοιπου λαού.

Τελικά ο δικός μας προϋπολογισμός δεν μας βγαίνει

 και έχει κτυπήσει βαθύ κόκκινο.

Για το λόγο αυτό δεν θα σταυρώσουμε τα χέρια μας.

Αντίθετα μαζικοποιούμε τους αγροτικούς συλλόγους, φτιάχνουμε νέους όπου δεν υπάρχουν και δυναμώνουμε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τον συντονισμένο αγώνα μας μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οργανώνουμε τον ανυποχώρητο μαζικό και μαχητικό αγώνα μας ώστε να αναγκαστεί η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των πολύμορφων κινητοποιήσεων μας και τον πανελλαδικό συντονισμό τους να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε. Εξ άλλου μόνο με τους συντονισμένους πανελλαδικά αγώνες καταφέραμε να αποσπάσουμε ανάσες μικρές και μεγάλες όπως το αφορολόγητο.

Σας καλούμε λοιπόν την Παρασκευή 12 Γενάρη στη Πανηπειρωτική σύσκεψη που θα γίνει στην Αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» στο Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας στις 12:00 το μεσημέρι για να αποφασίσουμε τον συντονισμό των κινητοποιήσεων μας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΑΡΤΑΣ

Οι διεκδικήσεις μας:

  1. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για την βεβαιωμένη ακαρπία της ελιάς με ενίσχυση 200 ευρώ/στρέμμα και για την καταστροφή της παραγωγής εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων από το έντομο «μαύρο ακανθώδη αλευρώδη». Στα αμπέλια λόγω του περονόσπορου ενίσχυση 600 ευρώ/στρέμμα
  2. Επιδότηση στα εντομοκτόνα σκευάσματα για την καταπολέμηση του «μαύρου ακανθώδη αλευρώδη». Στελέχωση των κρατικών γεωτεχνικών υπηρεσιών με προσωπικό ώστε να υλοποιούνται τα επικουρικά μέτρα που προβλέπονται.
  3. Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό – ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%. Να συμπεριληφθούν η ακαρπία της ελιάς και οι επιπτώσεις του εντόμου «μαύρου ακανθώδη αλευρώδης» στις αποζημιώσεις. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του και να είναι διασφαλισμένος ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του με 100% χρηματοδότηση από το κράτος.
  4. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.
  5. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων, επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  6. Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις.
  7. Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να γίνουν έργα υποδομής όπως έργα άρδευσης της ελιάς για αποφυγή υποβάθμισης της παραγωγής και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, όπως αντιχαλαζική, αντιπαπαγετική προστασία, κ.ά. σύμφωνα με τις επιστημονικές – τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα.
  8. Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα