18.8 C
Arta
1 Μαΐου 2024

Νέα Χρονιά, Παλιά Προβλήματα μα αντί για λύσεις …Ανασχηματισμός

Διαβάστε επίσης

Άρθρο της Όλγας Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στην εφημερίδα το «ΠΑΡΟΝ» της Κυριακής

Στην αυγή του νέου έτους, ο απολογισμός της χρονιάς που έφυγε είναι αναπόφευκτoς.

Το 2023, ως εκλογική χρονιά, δρομολόγησε την επέκταση της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας και το βαθύ σκοταδισμό σε θέματα Θεσμών και Διαφάνειας (το σκάνδαλο των «Υποκλοπών Μαξίμου» και η «Ενημέρωση 107» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου).

Συμπληρώνοντας το 2024 μια εικοσαετία από τη «χρυσή εποχή» των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, στο νου γεννώνται κάθε είδους συνειρμοί. Η άνοδος, η πτώση και η λιτότητα. Τα πάρτυ με διασπάθιση δημοσίου χρήματος, η κρίση, η πτώχευση, η σκληρή επάνοδος με αγώνα επί ΣΥΡΙΖΑ και πάλι οι ημέτεροι, τα πάρτυ και η διασπάθιση επί ΝΔ.

Η δήθεν μετα-μνημονιακή πολιτική, που εφαρμόζει η ΝΔ, είναι τόσο βαθιά μνημονιακή με ιδιωτικοποιήσεις βασικών αγαθών μέχρι την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που καταντά παρωχημένη… Ίσως βέβαια κατάτι λιγότερο «παρωχημένη» από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία, όπως μάθαμε από πρώην Υπουργό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, κατά «97% δεν έχει καμία αξία»!

Δυστυχώς, τόσο στα εθνικά θέματα, όσο και στα θέματα εγχώριας πολιτικής τα προβλήματα είναι διαχρονικά και καθώς φαίνεται η Κυβέρνηση εξειδικεύεται στη διόγκωση κι όχι στην επίλυσή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αιφνίδιος ανασχηματισμός, δυο μέρες πριν ο Πρωθυπουργός «εγκαινιάσει» ..τον «Παρθενώνα της Μακεδονίας», σύμφωνα με τις περιγραφές του φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Ανασχηματισμός, ο οποίος διαφημίστηκε ως λύση στο υπό κατάρρευση αίσθημα ασφαλείας, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να έχει ρόλο παρατηρητή – απ’ τη βία στα γήπεδα, τις δολοφονίες αστυνομικών μέχρι το οργανωμένο έγκλημα.

  • Μήπως, όμως εκτός από την ασφάλεια καταρρέει και η Δημόσια Υγεία;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί μάλλον χάσαμε το τρένο της πρόληψης. Τον τελευταίο μήνα καταγράφηκε αύξηση για τον αναπνευστικό ιό RSV κατά 260%, για την γρίπη τύπου Α στο 222% και κατά 180% στο ιικό φορτίο του Covid19! Η διασπορά στην κοινότητα είναι αναντίρρητη αλλά το Υπουργείο κάνει απλές συστάσεις για χρήση μάσκας ακόμη και στα νοσοκομεία.

Μετά δε τις εικόνες ντροπής με το μουσικό πρόγραμμα που οργάνωσε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός σε μέρα εφημερίας αντί να αλλάξει η Διοικήτρια άλλαξε ο Υπουργός!

  • Μήπως, όμως εκτός από την Υγεία καταρρέει και η Πραγματική Οικονομία;

Όσο η Κυβέρνηση παίζει με τα χρώματα των τιμολογίων ενέργειας, ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας χτυπάει κόκκινο.

Η δε τελευταία είδηση περί ακριβότερου βρεφικού γάλακτος στην Ελλάδα σε σχέση με την Ε.Ε. κατά 213% είναι απλά ενδεικτική.

Δυστυχώς αντί να ληφθούν μέτρα για το ότι ο μισθός τελειώνει πριν τελειώσει ο μήνας, η Κυβέρνηση διαφημίζει το δήθεν «ξεπάγωμα» των τριετιών, οι οποίες όμως δεν έχουν αναδρομική ισχύ για την προηγούμενη 12ετία!

Ο εμπαιγμός δυστυχώς δεν έχει τέλος και η ανασφάλεια των πολιτών έχει γίνει ο κανόνας. Ανασφάλεια όχι μόνο οικονομική αλλά για το παρόν και το μέλλον.

Ζήσαμε μια σειρά τραγωδίες το 2023: απ’ τα Τέμπη μέχρι τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις φωτιές σε Έβρο και Ρόδο, ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα. Το στοίχημα είναι αυτή η ανασφάλεια κι ο φόβος για το αύριο να μετουσιωθούν σε θετική δράση, ώστε σ’ αυτή την εποχή αβεβαιότητας που διανύουμε, μετά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, με πολεμικές συρράξεις, μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα και παράλληλα την κλιματική κρίση, να μην ευνοηθούν οι δυνάμεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.

Οι επερχόμενες Ευρωεκλογές παρουσιάζουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για θετική δράση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν και βγαίνει από μια περίοδο εσωστρέφειας, παραμένει η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας και η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς συσχετισμούς για ένα προοδευτικό, δίκαιο και καλύτερο αύριο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη για να μην αποφασίζουν για εμάς ..χωρίς εμάς.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα