18.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

Με αισιοδοξία και πολλές προσδοκίες καλωσορίζουμε το 2024!!!

Διαβάστε επίσης

                                                            Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Αναμφίβολα το 2023 που μας αποχαιρέτησε πριν από λίγες μέρες δεν ήταν από τις καλύτερες χρονιές, ούτε για την παγκόσμια κοινότητα ούτε πολύ περισσότερο για τη χώρα μας.

Ο διεθνής απολογισμός υπήρξε πολύ βαρύς, καθώς στο ήδη ανοιχτό από το 2022 πολεμικό μέτωπο της Ρωσίας με την Ουκρανία, προστέθηκε κι αυτό της Μέσης Ανατολής, με την πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα και τα όσα τραγικά συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή.

Ειδικότερα στην Ελλάδα, η χρονιά που μας αποχαιρέτησε ήταν μια από τις πιο δύσκολες, με πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές, τραγικά δυστυχήματα και πρωτοφανή εγκλήματα.

Κανείς δε μπορεί να ξεχάσει το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών ούτε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τις καταστροφικές φωτιές κυρίως στον Έβρο και τις βιβλικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Νωπές είναι οι μνήμες από τα θύματα της οπαδικής και της ενδοοικογενειακής βίας, την ένταση της παιδικής παραβατικότητας και της εγκληματικότητας, σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που η Κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει με επικοινωνιακούς όρους και ανασχηματισμούς.

Στον οικονομικό τομέα, μέσα στο 2023, είχαμε από τη μια μεριά τους κυβερνητικούς κομπασμούς για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, την κατάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας», τους επαίνους του Econimist και της Bild κι από την άλλη τους πολίτες που βιώνουν εκτός των άλλων την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και αισχροκέρδεια.

 Οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν βασικά αγαθά στο σούπερ μάρκετ και την ενέργεια σε τιμές υψηλότερες των μέσων Ευρωπαϊκών, με μισθούς Ελλάδας, που είναι ακόμη από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε.

Είναι η περίοδος που ξαναγίνεται επίκαιρη η γνωστή φράση του Γεωργίου Παπανδρέου: «Οι αριθμοί ευημερούν, αλλά οι άνθρωποι δυστυχούν»…

Το 2023 όμως ήταν παράλληλα χρονιά πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, από τις οποίες προέκυψε ένα πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό για τη χώρα, καθώς είναι η πρώτη φορά στην πολιτική μας ιστορία που υπάρχει ΜΟΝΟ μία μεγάλη παράταξη και ένα κυρίαρχο κόμμα.  

Και δεν είναι μόνο τα εκλογικά αποτελέσματα του Μαΐου –Ιούνιου, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές μεταξύ τους, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. 

Η κυβέρνησης της ΝΔ, παρά τα όσα δραματικά συμβαίνουν, παρά τα πολλά λάθη και τις παλινωδίες αλλά και το πλήγμα που υπέστη στο 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, διατηρεί ακόμη σαφές προβάδισμα, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ταλανίζεται από τα εσωτερικά του προβλήματα, χάνοντας στην πρόθεση ψήφου σχεδόν το μισό από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών, ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει μεν τη δεύτερη θέση, στην οποία δείχνει πλέον να σταθεροποιείται, όμως η αύξηση των ποσοστών του δεν είναι τέτοια που να προοιωνίζει σύντομα αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, μπήκαμε με αισιοδοξία και πολλές προσδοκίες  στο “δίσεκτο” 2024, ελπίζοντας ότι θα είναι μια χρονιά, αν μη τι άλλο, καλύτερη από αυτή που διαδέχθηκε.

Και επειδή: “Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να κατανοήσεις τι γίνεται στο παρόν”, θα ήθελα να κλείσω το πρώτο της χρονιάς με μία πρόβλεψη.

 Στο επόμενο διάστημα και με πρώτο σταθμό τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, θα υπάρξουν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις.

Εύχομαι σε όλες και όλους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ & ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με ΥΓΕΙΑ!!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα