20.8 C
Arta
4 Μαΐου 2024

Ήρθε η ώρα για την Βαλαώρα-ΙΙ

Διαβάστε επίσης

  • Ανοίξαμε μεγάλο μέτωπο, με το δημοσίευμα της προηγούμενης εβδομάδας αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Βαλαώρα, αλλά και στην περιοχή της Ελεούσας, που εκφράζει μια παθογένεια, ανερμάτιστων πολιτικών, που αφορούν τον Δήμο Αρταίων τα τελευταία πενήντα χρόνια.
  • Πολλοί οι αναγνώστες, οι οποίοι μας πήραν τηλέφωνο, προκειμένου να περιγράψουν τον Γολγοθά που αντιμετωπίζουν καθημερινά, από την υποβάθμιση των περιοχών αυτών και την αδυναμία του Δήμου Αρταίων να φέρει σε πέρας έναν προγραμματισμό οικιστικής διεξόδου για την πόλη μας.
  • Κάποτε έλεγαν ότι στην Άρτα, εσκεμμένα δεν προχώρησαν στην τακτοποίηση της Βαλαώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί κατασκευαστική ασφυξία και να υπάρξει διέξοδο προς το Τρίγωνο, όπου είχαν τα περιβόλια τους οι παλιοί αρτινοί…
  • Πράγματι, η Βαλαώρα, το παλιό πετροβούνι, είναι προϊόν της φτώχειας, ήρθε να καλύψει μια στεγαστική ανάγκη των εσωτερικών μεταναστών από τα Τζουμέρκα και τα Ραδοβίζια και στην αρχή χτίστηκαν παράγκες και στην συνέχεια και με τον κόπο και τον ιδρώτα τους οι άνθρωποι, έχτισαν τα σπίτια τους για αυτούς και τα παιδιά τους.
  • Η φτωχολογιά της Βαλαώρας, της Γούρνας, του Σκοπευτηρίου, του Στρατοπέδου, πρόκοψε με τα χρόνια… Το πιο ενεργό και παραγωγικό κομμάτι της πόλης μας ζει εκεί, στενάζει και αυτοτιμωρείται με τους στενούς δρόμους, την έλλειψη κοινοχρήστων χώρων, την παντελή έλλειψη χώρων στάθμευσης.
  • Δεν είναι σαν τους γαιοκτήμονες του Τριγώνου, που είχαν ξεχασμένους τους πορτοκαλεώνες τους και είδαν ξαφνικά, να ξαναγίνονται πλούσιοι εν μια νυκτί, με τις αντιπαροχές και τα σχέδια πόλης.
  • Πράγματι το τρίγωνο βρήκε διέξοδο, έκαναν εκεί τα σπίτια τους, κυρίως οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, οι οποίοι ήταν οι μόνοι που τις καλές εποχές μπορούσαν να πάρουν δάνειο, για να καλύψουν τα 2500 ευρώ/ τ.μ.. Και μπορεί τα σπίτια να είναι θεόρατα και να θυμίζουν κάπως τις παλιές εργατικές κατοικίες των ανατολικών κρατών, παρόλα αυτά έδωσαν μια διέξοδο για την Άρτα, που στέναζε την δεκαετία 1990-2010…
  • Σήμερα είναι η ώρα να μπει μια τάξη στον λόφο μας… Μια νέα γενιά αρτινών, που πρέπει να μείνει στον τόπο μας, για να τον βοηθήσει να προκόψει, ζει και ονειρεύεται εκεί μια καλύτερη ζωή.
  • Γνωρίζουμε ότι ο νέος Δήμαρχος ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί για τις εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί κοινόχρηστοι, αλλά και για τους δρόμους που πρέπει να διανοιχτούν, ώστε να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της Βαλαώρας και της περιοχής κάτω από το ύψος της Αγίας Σοφίας.
  • Είναι πασιφανές, ότι ο Δήμος Αρταίων πρέπει να δανειστεί χρήματα, για να μπορέσει να προχωρήσει στην τακτοποίηση αυτών των εκκρεμοτήτων. Ίσως πέντε, ακόμη και δέκα εκατομμύρια, τα οποία βέβαια θα πρέπει να εξοφλήσει σε ένα βάθος εικοσαετίας.
  • Αυτό είναι όμως μια σημαντική επένδυση, που θα κρατήσει κόσμο στην περιοχή αφενός, αλλά αφετέρου θα μπορέσει να δημιουργήσει τις συνθήκες για την διεύρυνση των κοινοχρήστων χώρων στην περιοχή μας. Μπορεί να υπάρξει ένα αρχιτεκτονικό οικιστικό σχέδιο, που να δημιουργήσει νέα τοπόσημα για την «ορεινή πλευρά της πόλης μας»… Καλντερίμια, πλατείες και βέβαια επιχειρήσεις.
  • Περισσότερα κέντρα αναψυχής, διασκέδασης και εκγύμνασης. Ένα νέο παράλληλο κέντρο με μικρή εμπορική δραστηριότητα.
  • Ίσως είναι πολλά αυτά τα οποία φανταζόμαστε, την στιγμή που η πραγματικότητα είναι εφιαλτικά διαφορετική. Όμως, είναι η αλήθεια ότι πλέον πρέπει να δώσουμε και την ευκαιρία σε αυτόν τον κόσμο να μπορέσει να έχει ένα όμορφο οικιστικό περιβάλλον, πολλά έχουν δώσει στην Άρτα μας, ας υπάρξει και ένα ανταποδωτικό έργο και γι’αυτούς.
  • Αναφορικά με την Ελεούσα, είναι σίγουρο ότι εκεί υπάρχει μεγάλος εμπαιγμός. Μας ενημέρωσε μάλιστα αναγνώστης ότι υπάρχουν δημότες, που πλήρωσαν εισφορά σε χρήμα για την τακτοποίηση των οικοπέδων τους και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια…
  • Υπολογίζει μάλιστα το ποσό περίπου στα 600 χιλιάδες ευρώ, τα οποία δεν έχουμε διασταυρώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση φαίνονται πάρα πολλά για ένα έργο που δεν έχει γίνει…
  • Βέβαια είναι η αλήθεια, ότι όλα αυτά τα οποία και στο σημερινό και στο προηγούμενο φύλλο έχουμε αναφέρει για την Βαλαώρα και την Ελεούσα, δεν είναι καινούργια. Δεν κομίζουμε γλαύκας ες Αθήνας. Μάλιστα άλλοι τα έχουν πει και καλύτερα.
  • Τα επαναφέρουμε όμως, γιατί βιώνουμε μια πρωτοφανή εθελοτυφλία στα σημαντικά και τα ουσιώδη, απέναντι σε θέματα που θα έπρεπε να είναι πολύ πιο χαμηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του Δήμου μας.
  • Και πραγματικά πληγωνόμαστε επειδή, βλέπουμε στο διαδίκτυο, τον κατάλογο με τις δέκα πιο άσχημες πόλεις της Ελλάδας και η Άρτα είναι μέσα σε αυτές, λόγω της κατάστασης όπου βρίσκεται πλέον η Βαλαώρα. Και να γνωρίζει κάποιος ότι αν μια πόλη ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΗ, δεν μπορεί να συγκεντρώσει τουρισμό…
  • Στο επόμενο φύλλο, θα μπορέσουμε να αναφέρουμε και ένα σημαντικό κίνητρο, που πρέπει να δώσει ο Δήμος Αρταίων στους δημότες του: την κατασκευή στέγης με κεραμίδια…Μια προσθήκη που μπορεί να αλλάξει την εικόνα μας…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα