14.6 C
Arta
4 Μαΐου 2024

Επιτελική μεθόδευση της κυβέρνησης ΝΔ η επιστολική ψήφος

Διαβάστε επίσης

Σημεία συνέντευξης της Όλγας  Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπροέδρου της ΒτΕ και βουλευτή Άρτας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, στον Τ/Σ ATTICA TV στους Γ. Χουδαλάκη και  Β. Κεχαγιά26/1/.24

Επιτελική μεθόδευση της κυβέρνησης η τροπολογία για την επιστολική ψήφο

Κληθείσα να ερμηνεύσει  την στάση της κυβέρνησης με την εισαγωγή τροπολογίας για τις εθνικές εκλογές στο σ/ν για την επιστολική ψήφο, η Αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε σε δύο ενδεχόμενα.  «Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση κινήθηκε, εκ νέου, αλαζονικά, υπερτιμώντας εαυτήν και υποτιμώντας τις υπόλοιπες δυνάμεις του κοινοβουλίου και βεβαίως  τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Η αιφνιδιαστική τροπολογία για το μείζον θέμα των εθνικών εκλογών  το οποίο θα όφειλε να αποτελεί ολόκληρο νομοσχέδιο προς διαβούλευση, πυροδότησε την αντίδραση  όλης της αντιπολίτευσης, εξανεμίζοντας την επί της αρχής σύγκλιση που είχε επιτευχθεί από πλευράς μας ».  

«Ως άνθρακες αν όχι υποκρισία» χαρακτήρισε στη συνέχεια το  υποτιθέμενο συναινετικό διαλλακτικό προφίλ διακυβέρνησης ΝΔ  υποστηρίζοντας ότι ενδέχεται  στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση «να μην επιθυμούσε τη συναίνεση των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων σε μία τέτοια μεταρρύθμιση που αφορά τους έλληνες του εξωτερικού από πολιτική σκοπιμότητα, ή  από κουτοπονηριά, επί το λαϊκότερο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσέρχεται με σοβαρότητα και προτάσεις σε διάλογο με στόχο την διευκόλυνση των πολιτών στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Επουδενί όμως συναινεί  σε νομοθετικούς ζογκλερισμούς

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα μεριμνήσει να γίνει ξεκάθαρο στους έλληνες του εξωτερικού με τους οποίους επίσης διαβουλεύεται,  ποιο ήταν και παραμένει το σχέδιό του και τους λόγους για τους οποίους δεν συναινούμε σε κανένα παιχνίδι με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.   Άλλωστε, η πρόταση που καταθέσαμε με τις περιφέρειες του εξωτερικού δίνει τη δυνατότητα και του εκλέγεσθαι στους έλληνες του εξωτερικού, πράγμα το οποίο η Νέα Δημοκρατία απέρριψε, επιλέγοντας να τους  περιορίσει στην ιδιότητα του εκλογέως».

«Αν η κυβέρνηση θελήσει  να συζητήσουμε για ηλεκτρονικούς καταλόγους ψηφοφορίας για την επικράτεια, προφανώς είμαστε εδώ να το συζητήσουμε. Διότι στόχος μας είναι να διευκολύνονται οι πολίτες (είτε ως ετεροδημότες, είτε ως εποχικά εργαζόμενοι για τους οποίους είχαμε καταθέσει τροπολογία την οποία πανηγυρικά απέρριψε η κυβέρνηση, κ.ό.κ.) στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.  Ωστόσο αυτό το σύστημα πρέπει να διασφαλίζει τις βασικές συνταγματικές αρχές όπως το αδιάβλητο και το ταυτόχρονο και να μην επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Η επιστολική ψήφος έχει προβλήματα. Ως εξαίρεση, μπορούμε να το δεχτούμε για τους έλληνες του εξωτερικού αλλά δεν σημαίνει ότι θα δεχθούμε να ισχύσει, χωρίς εγγυήσεις, για τις εθνικές εκλογές».

Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το σ/ν για τα ομόφυλα ζευγάρια. Τίθεται όμως θέμα συνοχής στη ΝΔ, εξ ου και η πρωτοφανής λύση «στρίβειν δια της αποχής» που παρέχει ο Πρωθυπουργός σε βουλευτές και υπουργούς

«Το θέμα των δικαιωμάτων είναι ταυτοτικό στοιχείο για την Αριστερά. Από το 2022 έχουμε καταθέσει μία πρόταση, σαφώς πιο προωθημένη από αυτήν της κυβέρνησης, την οποία επανακαταθέσαμε, όλη η κοινοβουλευτική ομάδα, αμέσως μετά τις γιορτές. Πρόθεσή μας είναι να στηρίξουμε επί της αρχής το σχέδιο νόμου ακόμη κι αν κάτι είναι ελλιπές, γιατί κρίνουμε ότι αποτελεί βήμα σε θετική κατεύθυνση. Προφανώς, επίκειται λεπτομερής ανάγνωση του σ/ν από πλευράς μας. Σαφές είναι ότι για εμάς δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Αντιθέτως, τίθεται στη Νέα Δημοκρατία η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα στη συνοχή της. Ζούμε το παράδοξο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να δίνει την άδεια αποχής σε βουλευτές και υπουργούς του, νομιμοποιώντας εμμέσως στα μάτια των πολιτών τη μάστιγα της εποχής».

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα