17.8 C
Arta
2 Μαΐου 2024

Οι επιπλέον χρεώσεις πίσω από τα «φθηνά»

Διαβάστε επίσης

Γράφει η ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ

Μου έλεγε κάποιος φίλος ότι σε ένα ταξίδι του στην Γαλλία, σε κάποιο καφέ, χρειάστηκε να χρη σιμοποιήσει την τουαλέτα. Όταν πήγε προς την πόρτα διαπίστωσε ότι προκειμένου να ανοίξει για να εισέλθει στον χώρο του WC έπρεπε να ρίξει το νόμισμα των δυο ευρώ σε έναν κερματοδέκτη ή να περάσει την πιστωτική του κάρτα μπροστά από μια συσκευή ανέπαφων συναλλαγών. Λόγω επείγουσας ανάγκης δεν μπόρεσε να αρνηθεί την συγκεκριμένη χρέωση. Και πολύ φοβάμαι ότι είναι μια μόδα που γρήγορα θα έρθει και στην χώρα μας, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν ελλείψει από τους δρόμους μας τα δημόσιας χρήσης wc. Θα πει κάποιος ότι είναι η … τεχνολογική εξέλιξη της καθαρίστριας των διάφορων δημοσίων ουρητηρίων, που σε περίμενε με χαρτί τουαλέτας στην έξοδο και έπρεπε να της δώσεις το χαρτζιλίκι των είκοσι ή πενήντα δραχμών, αλλά δεν είναι έτσι.
Σε ένα φαστφουντάδικο της Αθήνας, μαζί με τις πατάτες πληροφορηθήκαμε ότι πλέον η κέτσαπ και η μουστάρδα πληρώνονται, ενώ μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι πλέον σε κάθε γεύμα μας ρωτάνε (ένας αληθινά ψυχολογικός εκβιασμός) αν θέλουμε να αφήσουμε και … φιλοδώρημα, ακόμη και στα self service καταστήματα.
Με μια πρωτοφανή αντίληψη για τα πράγματα, εξελίσσεται η αγορά των υπηρεσιών και της εστίασης, με τελικό στόχο την πλήρη εκμετάλλευση του καταναλωτή και βέβαια με αποτέλεσμα την πίεση στο οικογενειακό πορτοφόλι.
Πίσω από την προβιά του φθηνού, κρύβεται μια ολόκληρη επιχείρηση, επιπλέον χρεώσεων για πράγματα που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε αυτονόητα. Το βλέπουμε και στις αγορές ηλεκτρονικών υπηρεσιών, όπου για κάθε πρόσθετο πρέπει να πληρώσεις περισσότερα, αλλά και στα φθηνά …αεροπορικά εισιτήρια, που πλέον σου χρεώνουν και την «καλημέρα».
Αξίξει τελικά να πληρώσει κανείς κάτι παραπάνω, για να έχει την εμπειρία της αξιοπρεπούς υπηρεσίας… Τελικά πιο φθηνά θα του βγει!

  • Η ΣΟΦΙΑ ΤΡΑΜΠΑ είναι Δικηγόρος LLMc. Msc ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ μέλος της Ενωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα