19.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

 «από ήλιο και στάχτη» του Δημήτρη Βλαχοπάνου σε Ελασσόνα και Φάρσαλα  Πέμπτη και Παρασκευή 15 και 16 Φεβρουαρίου 

Διαβάστε επίσης

Στην Ελασσόνα και στα Φάρσαλα ταξιδεύει αυτή την εβδομάδα το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «από ήλιο και στάχτη». Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου και ώρα 7.00 το βράδυ, το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας, σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας και τις Μαρτυρικές Κοινότητες Δομένικου και Σαρανταπόρου Δήμου Ελασσόνας, παρουσιάζει το βιβλίο στην Αίθουσα Προβολής Τοπικού Πολιτισμού του Δήμου. 

Η Ελένη Μπλιούμη, Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας, θα συντονίσει την εκδήλωση και θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα. Η Λαμπρινή Διαμάντη, υποδιευθύντρια 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας, ο Βασίλης Ζαρζώνης, φιλόλογος – συγγραφέας, και ο Θωμάς Ν. Λιόλιος, φιλόλογος – εκδότης, θα αποδώσουν κείμενα του βιβλίου. Σύντομες παρεμβάσεις θα κάνουν ο Γιάννης Ντάλλας, συγγραφέας, ερευνητής της τοπικής ιστορίας και σύμβουλος στη Μαρτυρική Κοινότητα Σαρανταπόρου, και ο Στάθης Ψωμιάδης, πρώην Πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας Δομένικου. 

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου και ώρα 6.00, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων παρουσιάζει το βιβλίο, υπό την αιγίδα του δήμου Φαρσάλων, στο Πολιτιστικό Κέντρο δήμου. 

Η Χρυσούλα Φούφα, καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας του 1ου Λυκείου Φαρσάλων και Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Φαρσάλων και Περιχώρων, θα προλογίσει και θα συντονίσει την εκδήλωση. Ο Χρήστος Ντάβαρος, φιλόλογος του 1ου Λυκείου Φαρσάλων, θα συζητήσει με τον συγγραφέα πάνω στο θέμα του βιβλίου. Κείμενα του βιβλίου θα αποδώσει η Βάλια Πελεκάνου, μαθήτρια της Γ΄ τάξης  του 1ου Λυκείου Φαρσάλων.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα συνδυαστεί με παρουσίαση σε σχολεία της Ελασσόνας της τραγικής σελίδας των ολοκαυτωμάτων, κυρίως του Κομμένου και των Εβραίων της Άρτας. Παρόμοια παρουσίαση έγινε στο 1ο Λύκειο Φαρσάλων την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου. 

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, ο Δημήτρης Βλαχοπάνος και ο Ηλίας Λάμπρης, πρόεδρος της μαρτυρικής Κοινότητας Κομμένου, θα λάβουν μέρος στο μνημόσυνο που τελείται στο χωριό Δομένικο Ελασσόνας, για να τιμηθούν οι 118 κάτοικοί του που εκτελέστηκαν στις 16 Φεβρουαρίου 1943 από τα ιταλικά στρατεύματα, τα οποία την ίδια μέρα πυρπόλησαν το χωριό και λεηλάτησαν τα σπίτια. 

Σημειώνεται ότι στο δήμο Ελασσόνας, πέραν του Δομένικου, έχουν αναγνωριστεί ως μαρτυρικά χωριά το Σαραντάπορο, η Σκαμνιά και η Τσαριτσάνη. 

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα