19.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

Ένα αντίο στον Τάσο Τσίνα

Διαβάστε επίσης

Ο Κερκυραίος που αγάπησε την Άρτα και το τμήμα της Ζωικής Παραγωγής, ήταν μια πληθωρική προσωπικότητα, με ενδιαφέρον για την περιοχή και τους ανθρώπους της, με στοχοπροσήλωση στην επιτυχία του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και σημαντικός παράγοντας στην έρευνα για την επιστήμη. Ο Αναστάσιος, Τάσος Τσίνας, έφυγε από την ζωή, μόλις σε ηλικία 58 ετών, την Παρασκευή 16 Μαρτίου, στο σπίτι του στην Άρτα.
Τον είχα πρωτογνωρίσει στις αρχές του 2004 περίπου, όταν έψαχνε τον βηματισμό του στην Άρτα και προσπαθούσε με το άγχος της επιβίωσης, τον υψηλό ανταγωνισμό για τις θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού να προσαρμοστεί στην διαφορετική τότε κοινωνία της Άρτας. Ο εργατικός Κερκυραίος, μου είχε μιλήσει για τις θυσίες που έκαναν πολλοί επιστήμονες, οι οποίοι εκτός από επιστημονική εμπειρία, είχαν στις πλάτες τους και μεγάλες επαγγελματικές επιτυχίες, να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη ενός νέου Πανεπιστημίου, που θα είχε την δική τους σφραγίδα.
Η αλήθεια είναι ότι εμείς το ΤΕΙ ή τις σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το αντιμετωπίζουμε ως έναν αναπτυξιακό φορέα για την τοπική κοινωνία, πίσω όμως από αυτό υπάρχουν άνθρωποι, με ανάγκες, με προβλήματα και με θάρρος να προσπαθήσουν σε μια μικρή κοινωνία να κάνουν κάτι το σημαντικό και το μεγάλο. Και τα πράγματα στο Εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν είναι τουλάχιστον στην αρχή εύκολα: ακριβά ενοίκια, λίγες ώρες, μικρά ημερομίσθια, οι προκλήσεις από την αγορά εργασίας μεγάλες, ο ανταγωνισμός επικίνδυνος και οι απαιτήσεις συνεχείς.
Αυτά, μου μένουν ως παρακαταθήκη από τον Τάσο Τσίνα, ο αγώνας που έδωσε να κάνει κάτι το σημαντικό για την Άρτα, όπως και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί του, που ήρθαν σε αυτόν τον τόπο και τον κόσμησαν με την εργασία τους, τον κόπο τους και βέβαια και την παρουσία τους.
Είμαστε βέβαιοι, ότι παρά την αγωνία που είχε για την πορεία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα συνήθη παράπονα, επειδή ήταν ένας φύσει δημιουργικός και αισιόδοξος άνθρωπος, ήταν περήφανος για όσα είχε συμβάλλει να γίνουν σε αυτήν την μικρή γωνιά του κόσμου. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια σημαντική απώλεια για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο αιφνίδιος θάνατος του, θα είναι πλήγμα για το τμήμα που είχε υπηρετήσει ως καθηγητής και Κοσμήτορας.
Καλό κατευόδιο στον Τάσο και συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους φίλους του.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα