16.8 C
Arta
3 Μαΐου 2024

Μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση «Τα ονόματα των οδών της Άρτας και η ιστορία τους»

Διαβάστε επίσης

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι σύλλογοι «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας» και «Οι Φίλοι του Βιβλίου» Άρτας. Ομιλητής ήταν ο κ. Γιώργος Γεωργούλας, ο οποίος μίλησε με θέμα «Τα ονόματα των οδών της Άρτας και η ιστορία τους». Η εκδήλωση έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2024 στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας.

Χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας» Δρ Κωνσταντίνα Νικολάου-Στύλιου, καθώς επίσης και η κ. Σοφία Εξάρχου Αντιπρόεδρος του συλλόγου «Οι Φίλοι του Βιβλίου» Άρτας.  Η κ. Νικολάου αναφέρθηκε στη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην ιστορία μιας πόλης και στα άτομα που άφησαν το «αποτύπωμά» τους στη διοίκηση, τον πολιτισμό, την πολιτική, τον αθλητισμό και τις τέχνες, με τα ονόματα των οδών της πόλης, που αποδίδονται προς τιμήν τους. Έθεσε επίσης ως προβληματισμό προς σκέψη, από τους τομείς της σημερινής ζωής και τους σύγχρονους Αρτινούς, ποια ονόματα θα δούνε οι επόμενες γενιές, στο μέλλον, στους δρόμους της Άρτας. Δεν παρέλειψε να γνωστοποιήσει ότι ο κ. Γεωργούλας ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου και Μνημείων Άρτας» και ότι με την ομιλία του και την αποκάλυψη ιστορικών στοιχείων γύρω από τα ονόματα των οδών, μας βοηθάει να δημιουργήσουμε ένα συλλογικό ασυνείδητο, μια αόρατη κλωστή που μας ενώνει στο σήμερα, απόρροια μιας πορείας από το παρελθόν ως το παρόν.

Η κ. Εξάρχου αναφέρθηκε σφαιρικά στην προσωπικότητα του ομιλητή, στο γιατρό κ. Γιώργο Γεωργούλα ο οποίος είναι μέλος του συλλόγου «Οι Φίλοι του Βιβλίου» Άρτας, και μάλιστα από τα παλαιότερα. Μίλησε για τις βαθιές ιστορικές γνώσεις που διαθέτει γενικά και ειδικότερα για την ιστορία της πόλης της Άρτας. Δραστήριο μέλος του συλλόγου δράττει της ευκαιρίας σε κάθε εξόρμηση και εκδρομή του συλλόγου, να μοιράζεται τις γνώσεις του και τις σκέψεις του για ιστορικά  γεγονότα και πολιτιστικά στοιχεία του τόπου επίσκεψης, με ένα τρόπο ιδιαίτερο και ευχάριστο. Ο ίδιος έχοντας ταξιδέψει πολύ, έχει σχηματίσει και προσωπική άποψη για τόπους, εκθέματα, αρχαιολογικούς χώρους και βιβλία, που μοιράζεται με τρόπο μοναδικό και μεταδοτικό.

Ο ομιλητής κ. Γιώργος Γεωργούλας έκανε μια πολύ συστηματική και τεκμηριωμένη προσέγγιση στο θέμα «Τα ονόματα των οδών της Άρτας και η ιστορία τους», με διαρκείς αναφορές σε βιβλιογραφικές πηγές και παρουσίαση κατατοπιστικού οπτικού υλικού. Αναφέρθηκε μεθοδικά σε διαφορετικές περιοχές της πόλης και σε ονόματα οδών που συναντούμε σε αυτές. Μάλιστα,  το αντικείμενο έγινε πιο κατανοητό γιατί είχε φροντίσει να κατηγοριοποιήσει τις οδούς και να δημιουργήσει ενότητες σύμφωνα με την πηγή έμπνευσης της ονοματοδοσίας τους. Έτσι, μίλησε για Αμβρακιώτες Ολυμπιονίκες, για Δεσπότες, για πρόσωπα με σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821, για πρώην Δημάρχους της πόλης κ.α. καθώς και για περιοχές που πήραν το όνομά τους από την επαγγελματική δραστηριότητα σε αυτές όπως οι Ταμπακιάδες. Παράλληλα, με διάφορες ευκαιρίες μιλούσε για αλλαγές που έγιναν στην πόλη, για κάποιες από τις οποίες οι νεότεροι δεν έχουν ανάμνηση. Δεν παρέλειψε να κάνει και σχετικές εύστοχες προτάσεις.

 Στον κ. Γεωργούλα προσφέρθηκε ένα συμβολικό δώρο από την κ. Εξάρχου, ως αναγνώριση της συνεισφοράς του στην εκπλήρωση των σκοπών του συλλόγου και ως ένδειξη σεβασμού.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Άρτας κ. Γιώργος Στύλιος, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χριστόφορος Σιαφάκας, οι πρώην Βουλευτές κ. Θεόδωρος Κολιοπάνος και κ. Χρήστος Γκόκας, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας κ. Γκολομάζος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Άρτας κ. Νικολάου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου κ. Χαρμπής, μέλη και φίλοι των δύο συνδιοργανωτών συλλόγων, Πρόεδροι συλλόγων και συμπολίτες.

 Με τιμή για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                    Η Γενική Γραμματέας

Κ. Νικολάου                                                                         Ν. Στούκα

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα