13.8 C
Arta
1 Μαΐου 2024

Οι «ειδικές συνεδριάσεις» στον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη

Διαβάστε επίσης

Δελτίο τύπου του συνδυασμού “ΟΡΕΙΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ” Για τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη

Το προηγούμενο διάστημα στον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη έλαβαν χώρα δύο πολύ σημαντικές ειδικές συνεδριάσεις, της Λογοδοσίας και του Προϋπολογισμού, στις οποίες αποτυπώθηκε η εικόνα του δήμου μας, αρχής γενομένης από την ισχνή έως τραγική κατάσταση των οικονομικών καθώς και την χαρακτηριστική υστέρηση σε ζητήματα υποδομών. Και αυτό πάρα την εργώδη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να πείσει για το αντίθετο, να αποκρύψει την πραγματικότητα και να κάνει το μαύρο άσπρο, όπως έχει συνηθίσει. 

Η 1η συνεδρίαση της 8ης Μαρτίου αφορούσε την λογοδοσία του 1ου διμήνου και η 2η της 12ης/3 τον προϋπολογισμό έτους 2024. Από την μεν πρώτη συνεδρίαση αποκαλύφθηκε η αδράνεια, οι αστοχίες και οι παραλήψεις της δημοτικής αρχής, στην δε δεύτερη αποκαλύφθηκε το έλλειμμα σχεδίου, οράματος και προοπτικής του δήμου.

Η δημοτική μας παράταξη, η «Ορεινών Συμφωνία», προσήλθε στις ειδικές συνεδριάσεις με τις δικές της επεξεργασίες ασκώντας υπεύθυνα το θεσμικό αντιπολιτευτικό της καθήκον.

Α. Επί της λογοδοσίας, θέσαμε προς συζήτηση πέντε (5) θέματα για ενημέρωση του σώματος και των δημοτών. Σχετικά με: 1) την νομιμότητα απευθείας ανάθεση Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου, 2) την βελτίωση της ύδρευσης – υδροδότησης των Κοινοτήτων, 3) τον καθαρισμό των δρόμων και  λειτουργία των μηχανημάτων του Δήμου, 4) την απένταξη χρηματοδότησης του δρόμου Άνω Καλεντίνη – Πλακουτσείικα και 5) την μεταφορά αρμοδιοτήτων, την στήριξη των τοπικών συμβουλίων και την σύσταση πάγιας προκαταβολής στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας, κατ΄ εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (άρθρο 266 του Ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει). Για το 5ο θέμα η δημοτική αρχή υπόσχεται αλλά δεν το εφαρμόζει στην πράξη, παρά το γεγονός ότι αποτελεί δέσμια υποχρέωση της σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 62038/05.09.2019 (ΦΕΚ/Β/3440/11.09.2019) απόφαση ΥΠΕΣ (1.000 ευρώ για κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως και τριακόσιους κατοίκους & δυο χιλιάδες (2.000) ευρώ για τις κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από τριακόσιους έναν έως και δυο χιλιάδες κατοίκους).

Τα θέματα αναλύθηκαν από τους εισηγητές και τις εισηγήτριες της παράταξης μας, δόθηκαν απαντήσεις από την δημοτική αρχή και περιμένουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν.

Β. Επί του προϋπολογισμού τοποθετήθηκε η επικεφαλής της παράταξης Ελευθερία Κοσσυβάκη:

O Προϋπολογισμός αποτελεί την κορυφαία διαδικασία για την αναπτυξιακή προοπτική και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Ορεινού μας δήμου και ο Δήμος Γ.Καραισκάκη θα μπορούσε υπό όρους να αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, πρότυπο για την ορεινή ανασυγκρότηση. Για αυτό απαιτούνται άλματα και μεγάλα έργα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την εικόνα συρρίκνωσης και πληθυσμιακής ερήμωσης. Η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με την διαχειριστική λογική  που ακολουθείται και έχουν καταστεί συνήθεια τα μεταφερόμενα έργα χωρίς μελέτες.

Παρότι πρόκειται για τον 1ο προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής που εκλέχτηκε για 3η συνεχή θητεία, δεν αποτυπώνονται σε αυτόν οι προεκλογικέ δεσμεύσεις, πλην των πάγιων υποχρεώσεων. Δεν προηγήθηκε διάλογος ώστε να υπάρξει μια minimum συνεργασία, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, στα ζητήματα ιεράρχησης και διεκδίκησης αναγκαίων υποδομών και δεν αποτέλεσε επιλογή ο συμμετοχικός προϋπολογισμός προκειμένου να εμπλακούν οι πολίτες στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Επίσης, δεν αποτυπώθηκε η οπτική του φύλου για την επίλυση των προβλημάτων των γυναικών της υπαίθρου και την πρόσβασή τους σε δομές υγείας, παιδείας και κοινωνικών παροχών του δήμου μας.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή είναι φτωχός, μόλις 14,5 εκατομμύρια (Ουσιαστικά καλούμαστε να μοιράσουμε την φτώχια μας!) και τον καταψηφίσαμε καθώς παρότι τουλάχιστον ισοσκελισμένος, σύμφωνα το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ, απέχει από τις πραγματικές ανάγκες, χωρίς έργα για παραγωγικές ομάδες, χωρίς μελέτες για την αναβάθμιση των οδικών συνδέσεων, χωρίς προγραμματισμό για την ανάδειξη του πολιτισμού. Αν αφαιρέσουμε τις ανελαστικές δαπάνες και τα χρέη του δήμου το αποθεματικό είναι μερικές χιλιάδες ευρώ. Και όλα αυτά ισχύουν εφόσον έχουν εγγραφεί όλες οι υποχρεώσεις του Δήμου.

Σε κάθε περίπτωση:

Με ευθύνη της δημοτικής αρχής απεντάχθηκε ο δρόμος Άνω Καλεντίνη – Πλακουτσέικα απουσία ωρίμανσης του έργου, με αποτέλεσμα να χαθεί μισό εκατομμύριο από χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (υποβλήθηκε πρόταση για δρόμο χωρίς υπόβαση και εκπρόθεσμη απόφαση του ΔΣ!). Ερωτηματικό υπάρχει και για τα τρία έργα συνολικού προϋπολογισμού 263.147Ε που αφορούν αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου.

Υπάρχει θέμα με την φορολογική ενημερότητα του δήμου μας που στερεί οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική ή συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ομοίως υπάρχει στασιμότητα ανάληψης πρωτοβουλιών της διοίκησης και αδράνεια ή σκοπιμότητα, αναφορικά με τα μηχανήματα του δήμου τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία και δεν δουλεύουν. Περιμένουμε τα πάντα να γίνονται με παρεμβάσεις της περιφέρειας Ηπείρου. Την ίδια ώρα άλλοι δήμοι κατασκευάζουν έργα με αυτεπιστασία  για να εξοικονομήσουν πόρους και κάνουν έργα χρήσιμα για τους πολίτες. Ξεκαθαρίζουμε την θέση μας ότι ο δήμος έχει την ευθύνη για τους δημότες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και τους επαγγελματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Αναδείξαμε το τεράστιο ζήτημα χρέους του δήμου μας προς τον Σύνδεσμο Ύδρευσης που ανέρχεται συνολικά για τους δύο δήμους στο ένα εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με ανακοινώσεις του γειτονικού δήμου Νικολάου Σκουφά, που συμμετέχει σε ποσοστό 25%. Είναι ετήσια υποχρέωση του δήμου μας η συνδρομή προς τον Σύνδεσμο Ύδρευσης, την οποία δεν παραλείπουν να επαναλαμβάνουν στις εκθέσεις τους οι ορκωτοί λογιστές.

Επισημάναμε την ανάγκη επίλυσης των μακροχρόνιων θεμάτων της ύδρευσης όλων των Κοινοτήτων, της εφαρμογής της νομοθεσίας για τον έλεγχο ποιότητας νερού, της συντήρησης των δεξαμενών, της αδειοδότησης όλων των πηγών εμπλουτισμού και των γεωτρήσεων, της αδειοδότησης των βυτιοφόρων και την εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας από τα σημεία που αντλείται και μεταφέρεται το νερό. Επειδή η παροχή ύδρευσης και υδροδότησης του δήμου είναι προβληματική και αυτό επιβεβαιώνεται κάθε καλοκαίρι, προτείνουμε την μείωση των τελών ύδρευσης προς τους δημότες και τους επαγγελματίες της περιοχής που επιβαρύνονται δυσανάλογα. 

Προτείναμε την δημιουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας για την παρακολούθηση των έργων και την εκπόνηση των μελετών. Δεν αποτελούν λύση οι δανεικοί μηχανικοί. Είναι ζήτημα επιβίωσης του Δήμου μας. Το προσωπικό είναι έμπειρο και επαρκεί για την δημιουργία Τεχνικής Υπηρεσίας! Είναι απαράδεκτο να μην έχει δουλευτεί ακόμη η ΣΑΤΑ του 2020, 2021, 2022 και 2023.

Τονίζουμε τέλος και δεσμευόμαστε ότι, η επικεφαλής της παράταξης, οι δημοτικοί μας σύμβουλοι, οι άνδρες και γυναίκες του συνδυασμού μας, θα τιμήσουν την θεσμική τους αποστολή από θέση αντιπολίτευσης. Θα συμφωνήσουμε όπου εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του δήμου, θα διαφωνήσουμε εκεί που πρέπει, δεν θα διστάσουμε να συμπορευτούμε για το καλό όλων μας αλλά και θα καταγγείλουμε, εάν χρειαστεί, προσφεύγοντας στους ελεγκτικούς θεσμούς υπερασπιζόμενοι την νομιμότητα, την διαφάνεια και την χρηστή διαχείριση στο δημαρχείο κατά την 5ετή θητεία μας.

2-4-2024

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα