23.8 C
Arta
30 Απριλίου 2024

«ΈΦΥΓΕ» ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΑΡΤΙΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΌΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ

Διαβάστε επίσης

Η δημοσιογραφική οικογένεια έχασε ξαφνικά ένα ακόμη επώνυμο μέλος της. Η Όλγα Ι. Κολιάτσου, με Αρτινή καταγωγή έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 22/3/2024 προκαλώντας μεγάλη θλίψη μεταξύ των συναδέλφων της και περισσότερο .στην ευρύτερη οικογένεια Κολιάτσου

 Η ΕΣΗΕΑ(Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών) στο  σχετικό δελτίο τύπου,  ανακοινώνοντας  το θάνατο της αείμνηστης Όλγας  αναφέρει:

Απεβίωσε η Όλγα Κολιάτσου

 «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ(*) ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια της συναδέλφου Όλγας Κολιάτσου, η οποία έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 22 Μαρτίου, σε ηλικία 64 ετών. Ο τελευταίος  αποχαιρετισμός στην Όλγα Κολιάτσου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, 1η Απριλίου 2024, στις 11 π.μ., στο Κοιμητήριο Χολαργού.   

Η Όλγα Κολιάτσου γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα και μετά την αποφοίτησή της από την Γερμανική Σχολή Αθηνών, σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν γόνος δημοσιογραφικής οικογένειας καθώς ο αείμνηστος πατέρας της, Ιωάννης Κολιάτσος, μέλος, επίσης, της ΕΣΗΕΑ, διετέλεσε αρχισυντάκτης στο ΑΠΕ και στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Το γεγονός αυτό την έκανε να αγαπήσει τη δημοσιογραφία και να αποφασίσει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτήν.

Τη δημοσιογραφική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1982 στην εφημερίδα «Εμπρός», κάνοντας μεταφράσεις από γερμανικά έντυπα. Στη συνέχεια εργάστηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», στο «ΑΠΕ»(Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων), στα περιοδικά «Ένα», «Μία», «Τέταρτο» και στην εφημερίδα «Καθημερινή», ενώ από το 1991 έως το 2011 και το κλείσιμο της εφημερίδας εργάστηκε στο μεταφραστικό τμήμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Η Όλγα Κολιάτσου υπήρξε δημοσιογράφος που διακρίθηκε για το ήθος, τον επαγγελματισμό και τα αισθήματα αλληλεγγύης έναντι των συναδέλφων της. Με την ιδιαίτερη ευαισθησία και την καλλιέργεια που την διέκριναν, συνέχισε τη δημοσιογραφική παράδοση της οικογένειάς της και τίμησε το δημοσιογραφικό επάγγελμα σε όλη της την πορεία. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά με συγκίνηση την εκλεκτή συνάδελφο.. Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στην Όλγα Κολιάτσου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 1η Απριλίου 2024, στις 11 π.μ., στο Κοιμητήριο Χολαργού.

.   ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

Όπως προ-ειπώθηκε η  Όλγα Κολιάτσου είχε Αρτινή καταγωγή  και συγκεκριμένα ήταν. με  γενεαλογικές ρίζες  από το Βουργαρέλι. Ο πατέρας της Γιάννης Κολιάτσος, ήταν γιος, του  βουργαρελιώτη δημοσιογράφου  Χρήστου Κολιάτσου[σ. σ, υπήρξε επί σειρά ετών(1935-1955) ένα από τα βασικά  στελέχη της «Καθημερινής»,. της οποίας μαζί με τον Ακαδημαϊκό Σπ. Μελά  ήταν  απεσταλμένοι της εφημερίδας  στο μέτωπο των επιχειρήσεων  στον πόλεμο του 40. Ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος ιστοριογράφησε τα γεγονότα του πολέμου στο βιβλίο του «Σελίδες Δόξης»]. 

Ωστόσο αείμνηστη Όλγα, πέραν των σπουδαίων επαγγελματικών δεξιοτήτων  και των ανθρώπινων χαρισμάτων της- που κατά τους συναδέλφους της κοσμούσαν την συνολική της προσωπικότητα-  ήταν και  αγαπημένη πρώτο-ανεψιά του υπογράφοντος(σ. σ, ήταν πρώτος εξάδελφος του πατέρα της Γιάννη Κολιάτσου).  Τη θυμάμαι πάντα  με αγάπη!  Ειδικότερα σε μια από τις ελάχιστες επισκέψεις της στην Άρτα και αισθάνομαι την ανάγκη να μνημονεύσω την ευγένεια και την ευαισθησία που την διέκριναν.  Ήταν στα μέσα της εβδομάδας μετά το Πάσχα κάπου στις αρχές της 10-ετίας του 2000, όταν η ίδια με τους γονείς της Γιάννη και Έλλη ήρθαν επίσκεψη στο σπίτι μας. Εκεί λίγο προτού η συμβία μου- οικοδέσποινα αρχίσει να σερβίρει το πλούσιο εδεσμάτων  οικογενειακό τραπέζι, η αείμνηστη Όλγα με πήρε παράμερα για να μου πει:  «Αντώνη μου, ξέρεις εγώ δεν τρώω κρεατικά , είμαι vegetarian[…] Και σκέφτομαι βρε παιδί μου, πως θα το πάρει η θεία Τούλα που μπήκε στον κόπο να μαγειρέψει για μας τόσα πολλά εκλεκτά φαγητά […]  Αντώνη μου, δεν θα ήθελα να τη στενοχωρήσω που δεν θα φάω…. Για αυτό σε παρακαλώ κάνε κάτι να με δικαιολογήσεις…» Και βέβαια η οικοδέσποινα,  όχι μόνο δεν στεναχωρήθηκε αλλά φρόντισε να ικανοποιήσει την διατροφική ιδιαιτερότητα της Όλγας

Ωστόσο, με μόνιμη τη διαμονή της  στην Αθήνα, οι επαφές μας αραίωσαν  και η επικοινωνία περιορίστηκε  στο να τα λέμε από τηλεφώνου ή μέσω μηνυμάτων.  Όμως, όπως μου έλεγε, παρακολουθούσε  την αρθρογραφία μου από το διαδίκτυο, με τα καλά της λόγια με ενθάρρυνε να συνεχίσω «το οικογενειακό σπορ» ενώ με παρότρυνε να γράφω περισσότερα για το Βουργαρέλι. 

 Αλλά για την προσωπικότητα της Όλγας μίλησε στον υπογράφοντα με πολύ κολακευτικά λόγια και ο αείμνηστος Σεραφείμ Φυντανίδης(σ. σ, πρόκειται για τον εμβληματικό δημοσιογράφο και πρώην   Δ/ντή της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»). Τον οποίο, στην ολιγόλεπτη συνάντησή μας μετά την παρουσίαση του βιβλίου του: «Απόδραση σε Τέσσερις Ηπείρους» στον «Σκουφά» ,είχα τη χαρά να τον ακούσω να μου λέει: «κ. Κολιάτσο η Όλγα, αυτό το κορίτσι είναι πραγματικό διαμάντι… Ξέρετε δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός άνθρωπός και μια άριστη δημοσιογράφος αλλά έχει σε ύψιστο βαθμό τα  προτερήματα της συνέπειας, της ευθύνης και της εργατικότητας… Εκτός  των άλλων κατέχει  σε  βάθος τη γερμανική γλώσσα και ως μεταφράστρια είναι άριστη. Μπορώ να σας πω ότι οι μεταφράσεις της από τον γερμανικό τύπο, ήταν πάντα άψογες. Ενώ ειδικότερα,  τα μεταφρασμένα αποσπάσματα  από τα περιοδικά: «Σπήγκελ» και «Στέρν», που καταχωρούνταν στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», είχαν  ξεχωριστό ενδιαφέρον   για έναν μεγάλο αριθμό  αναγνωστών της εφημερίδας.» 

Ωστόσο η Όλγα Κολιάτσου μετά το κλείσιμο της εν λόγω εφημερίδας, δεν συνεργάστηκε με κάποιο  από τα κυκλοφορούντα έντυπα. Όπως μου έλεγε όταν μιλούσαμε στο τηλέφωνο, συνεργαζόταν, πλέον, με διάφορους εκδοτικούς οίκους μεταφράζοντας στα ελληνικά επιλεγμένα βιβλία της γερμανικής λογοτεχνίας(σ. σ, ένα από τα αγαπημένα της είναι το «Σε μαύρες λίμνες χόρευα» του Gudrum Thomas Feuker) καθώς και αποσπάσματα  κάποιων σοβαρών περιοδικών που είχαν ως αντικείμενο την Τέχνη… 

Πάντως   εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση   της δημοσιογραφικής οικογένειας, όταν στο άγγελμα του θανάτου της Όλγας Κολιάτσου από την ΕΣΗΕΑ.   αναπαράχθηκε σχεδόν από το σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

 Ενώ τα εξόχως κολακευτικά λόγια που ακούστηκαν στην εξόδιο ακολουθία στο κοιμητήριο Χολαργού στις 11 πμ της Δευτέρας 1/4/2024, από τους «επικηδειολογούντες» συναδέλφους της, ήταν ευθέως ανάλογα της προσωπικότητά της, αλλά και ένδειξη της αγάπης και  εκτίμησης που έτρεφαν στο πρόσωπό της. Για εμάς , τους συγγενείς και φίλους που βρεθήκαμε εκεί για να της ευχηθούμε καλό κατευόδιο, όλα τα πιο πάνω ήταν  βάλσαμο και παρηγορία στη μεγάλη θλίψης μας. 

 Αιωνία η μνήμη σου αγαπημένη μας Όλγα

Αντώνης Κ. Κολιάτσος

***************************************************************

(*) Η οικογένεια της εκλιπούσας Όλγας Κολιάτσου, ευχαριστεί το ΔΣ

της ΕΣΗΕΑ, τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ως και τις/τους συναδέλφους  της, που με οποιονδήποτε τρόπο είχαν συμμετοχή στο πένθος μας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα