18.8 C
Arta
18 Μαΐου 2024

ΔΕΥΑ Πρέβεζας: Όπως φαίνεται «λεφτά υπάρχουν»!!

Διαβάστε επίσης

  Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Θα ξεκινήσω το σημερινό σημείωμα με κάποια δεδομένα που αφορούν τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρέβεζας και τα οποία δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. 

  1. Η ΔΕΥΑ είναι κοινωφελής επιχείρηση ανταποδοτικού χαρακτήρα, που σημαίνει ότι για τη λειτουργία της  χρηματοδοτείται κυρίως από τους ωφελούμενους δημότες. 
  1. Η εταιρεία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη σε προσωπικό και μέσα, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες και τα προβλήματα που προκύπτουν τόσο στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης όσο και στις μονάδες βιολογικών καθαρισμών.

    Ιδιαίτερα μετά την καθυστερημένη επέκταση της ΔΕΥΑ στα όρια του Δήμου, τα προβλήματα οξύνθηκαν σε σημείο που οδήγησε τους αρμόδιους να παραχωρήσουν μέρος των δραστηριοτήτων της σε ιδιώτες.

  1. Η ΔΕΥΑ  αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται σε αδυναμία ακόμη και εκτέλεσης των προϋπολογισμών της.

     Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις, που από τους αρμόδιους υπαλλήλους εκφράστηκε η αγωνία ότι  “δεν υπήρχε δυνατότητα προμήθειας ακόμη και αναγκαίων αναλώσιμων υλικών και ανταλλακτικών”. 

     Επιπλέον υπάρχουν οικονομικές εκκρεμότητες και απαιτήσεις από δικαστικές αποφάσεις, όπως  και μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ. 

    Από την άλλη, υπάρχουν μεγάλες οφειλές από ανεξόφλητους λογαριασμούς των καταναλωτών, για τις οποίες μέχρι και σήμερα οι εκάστοτε διοικήσεις  δεν έχουν καταφέρει ή δεν έχουν προσπαθήσει όσο θα έπρεπε, για την είσπραξή τους.

  1. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ ,στον πρόεδρο του ΔΣ μπορεί να χορηγείται αποζημίωση μέχρι και το 50% της αντιμισθίας του οικείου Δημάρχου, ενώ προβλέπεται επίσης ότι ένα μέλος του ΔΣ μπορεί να οριστεί αποκλειστικής απασχόλησης, με αμοιβή ανάλογη των προσόντων του.

Μέχρι τώρα η αποζημίωση του Προέδρου είχε καθοριστεί στο ποσό των 870 μεικτά, περίπου 520 € καθαρά, ενώ δεν είχε οριστεί κάποιο μέλος του ΔΣ ως αποκλειστικής απασχόλησης.

Τώρα τα πράγματα αλλάζουν και με πρόσφατη απόφαση του το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Πρέβεζας διαφοροποίησε την πρακτική που αφορά τις αποζημιώσεις και αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής :

  1. Η αποζημίωση του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Γιάννη Δαρδαμάνη, θα ανέλθει στα 1710 € το μήνα (αύξηση περίπου  100%)
  2.  Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Παύλος Σαραμπασίνας, να εργάζεται με αποκλειστική απασχόληση, ως εργοδηγός και με αποζημίωση 855 € το μήνα.
  3. Η αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. για τη συμμετοχή σε κάθε συνεδρίαση να ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Η παραπάνω απόφαση, η οποία μάλιστα λαμβάνεται στον απόηχο των έντονων διεργασιών για ενοποίηση των ΔΕΥΑ σε επίπεδο περιφέρειας, λογικό ήταν να προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα, τα οποία διακινούνται από στόμα σε στόμα και αφορούν τα μέλη του ΔΣ που την ψήφισαν :

  • Μήπως αυτή η προκλητική απόφαση αποτελεί ένα ακόμη προεκλογικό γραμμάτιο, που έπρεπε να εξοφληθεί;
  • Με δεδομένο ότι η ΔΕΥΑ αντιμετωπίζει έντονα οικονομικά προβλήματα, είναι  λογικό να λαμβάνονται  παρόμοιες αποφάσεις, που θα την επιβαρύνουν με δεκάδες χιλιάδες € ετησίως;
  • Με τις γνωστές ελλείψεις σε προσωπικό, μήπως  η διοίκηση αντί  “να ευλογεί τα γένια της”, μ’ αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να  προσλάβει κάποιους εργαζόμενους  που είναι αναγκαίοι;
  • Η συγκεκριμένη απόφαση έχει τη σύμφωνη γνώμη της οικονομικής υπηρεσίας και έχουν προβλεφτεί στον προϋπολογισμό αυτές οι επιπλέον δαπάνες ;  
  • Και τέλος, επειδή τα χρήματα που εισρέουν στα ταμεία της ΔΕΥΑ είναι από το υστέρημα των δημοτών, δε θα έπρεπε το ΔΣ να τα διαχειρίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία;

ΥΓ 1.Θυμίζω στα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑ το γνωστό και χιλιοειπωμένο : “Το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό”

ΥΓ 2. Γιατί ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ και επί σειρά ετών στο ΔΣ της ΔΕΥΑ, σε όλα τα παραπάνω ψήφισε «παρών», αποφεύγοντας στην ουσία να… πάρει ξεκάθαρη θέση;

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα