ΠΡΟΣ: Τον κ. Περιφερειαρχη Ηπείρου
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας
Δήμο Ζηρού
Πολλοί είναι αυτοί που εκθειάζουν το αρχαίο Όρραον στο προσωπικό τους προφίλ, ή στα site που διαθέτουν . Επίσης, μερικοί από αυτούς, ίσως να μην το έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα. Αν αποφασίσουν, τους διαβεβαιώνω ότι δεν θα χάσουν.
Πάντως οι ξένοι που το επισκέπτονται, μένουν όχι μόνον ικανοποιημένοι , αλλά και μένουν με την απορία, πως ένα τέτοιο μνημείο είναι, σχεδόν, εγκαταλειμμένο.
Βέβαια, αν θελήσει κάποιος να ενδιαφερθεί και ψάξει στο διαδίκτυο , θα πάρει για αυτό το μοναδικό μνημείο πολλές πληροφορίες.
Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα; Στο Όρραον λόγω της πυκνής βλάστησης , κυρίως από πουρνάρια , τα οποία φύτρωσαν παντού στον χώρο , στα τείχη και στα θεμέλια των κτηρίων , κτήρια που στέκουν εκεί από το 375 περίπου πΧ, για 2400 χρόνια , κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.
Έγινε μια σημαντική προσπάθεια από εσάς , την Περιφέρεια Ηπείρου, στείλατε ένα συνεργείο και με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας , έκοψε τα πουρνάρια .
Αυτά, όμως ,έχουν ήδη πετάξει βλαστάρια και σε ένα με δύο χρόνια θα γίνει ‘ο χώρος όπως ήταν και πριν.
Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα στο Όρραον;
Πρώτη ενέργεια να ραντιστούν τα πουρνάρια . Δεν υπάρχει άλλη λύση . Ειδικοί θα δώσουν την καλύτερη λύση .
Επίσης , να συνδεθεί με το δίκτυο του νερού και να κατασκευαστεί ένα WC.
Να τοποθετηθούν πινακίδες στους δρόμους , αλλά και στην Ιονία Οδό.
Πολλοί είναι οι επισκέπτες που λένε ότι δυσκολεύτηκαν να το βρουν, ή άλλοι δεν το βρήκαν .
Στην πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου για την ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις) είχα στείλει την δική μου πρόταση , την οποία και επαναλαμβάνω.
Να γίνει μερική αναστύλωση στα κτήρια, όπου είναι δυνατόν και επιτρέπεται, να κατασκευαστεί ένα μουσείο που θα εκθέτει τα ευρήματα του χώρου , τα ευρήματα από την κατασκευή της Ιονίας Οδού και ό,τι άλλο βρεθεί στο μέλλον.
Επίσης στις Πολυτεχνικές Σχολές θα μπορούσε να προκαλέσει ενδιαφέρον ο τρόπος χτισίματος των κτηρίων (ξηρά δόμηση) και πως άντεξαν και στέκουν ακόμη όρθια , μετά από σεισμούς μέχρι και εφτά (7) Ρίχτερ.
Αν πραγματοποιηθούν αυτά, το Όρραον θα γίνει η ναυαρχίδα τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και μαζί με τα άλλα μνημεία θα αποτελέσουν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.
Κυρίως όμως θα σωθεί το μνημείο.
Είναι ευκαιρία, τώρα που η Υπουργός Πολιτισμού, κ Μενδώνη, θα επισκεφτεί στις 24 και 25 Μαΐου την Ήπειρο , να κάνει μία μικρή παράκαμψη μισής ώρας και να επισκεφτεί το Όρραον . Ίσως προκύψει κάτι καλό .
Ορραον 24 Μαΐου 2024
Χρήστος Αποστόλου
τηλ: 6973007654