18.8 C
Arta
17 Ιουνίου 2024

Χρήστος Αποστόλου: Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα  στο Όρραον;

Διαβάστε επίσης

 ΠΡΟΣ:  Τον κ. Περιφερειαρχη Ηπείρου

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας

 Δήμο Ζηρού

Πολλοί είναι αυτοί που εκθειάζουν το αρχαίο Όρραον στο προσωπικό τους προφίλ, ή στα site που διαθέτουν . Επίσης, μερικοί από αυτούς, ίσως να μην το έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα. Αν αποφασίσουν, τους διαβεβαιώνω ότι δεν θα χάσουν. 

Πάντως οι ξένοι που το επισκέπτονται, μένουν όχι μόνον ικανοποιημένοι , αλλά και μένουν με την απορία, πως ένα τέτοιο μνημείο είναι, σχεδόν, εγκαταλειμμένο.

Βέβαια, αν  θελήσει κάποιος να ενδιαφερθεί και  ψάξει στο διαδίκτυο , θα πάρει για αυτό το μοναδικό μνημείο πολλές πληροφορίες.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα; Στο  Όρραον λόγω της πυκνής βλάστησης , κυρίως από πουρνάρια , τα οποία φύτρωσαν παντού στον χώρο , στα τείχη και στα θεμέλια των κτηρίων , κτήρια που στέκουν εκεί από το 375 περίπου πΧ, για 2400 χρόνια , κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Έγινε μια σημαντική προσπάθεια από εσάς , την Περιφέρεια Ηπείρου, στείλατε ένα συνεργείο και με την επίβλεψη  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας ,  έκοψε τα πουρνάρια .

Αυτά, όμως ,έχουν ήδη πετάξει βλαστάρια και σε ένα με δύο χρόνια θα γίνει ‘ο χώρος όπως ήταν και πριν. 

Τι θα μπορούσε να γίνει άμεσα  στο Όρραον;

Πρώτη ενέργεια να ραντιστούν τα πουρνάρια . Δεν υπάρχει άλλη λύση . Ειδικοί  θα δώσουν την καλύτερη λύση .

Επίσης ,  να συνδεθεί με το δίκτυο του νερού  και  να κατασκευαστεί ένα WC.

Να τοποθετηθούν πινακίδες στους δρόμους , αλλά και στην Ιονία Οδό. 

Πολλοί είναι οι επισκέπτες που  λένε ότι δυσκολεύτηκαν να το βρουν, ή άλλοι δεν το βρήκαν .

Στην πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου για την ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές  Επενδύσεις) είχα στείλει την δική μου πρόταση , την οποία και επαναλαμβάνω.

 Να γίνει μερική αναστύλωση  στα κτήρια, όπου είναι δυνατόν και επιτρέπεται, να κατασκευαστεί ένα μουσείο που θα εκθέτει τα ευρήματα του χώρου , τα ευρήματα από την κατασκευή της Ιονίας Οδού και ό,τι άλλο βρεθεί στο μέλλον.

Επίσης στις Πολυτεχνικές Σχολές  θα μπορούσε να προκαλέσει ενδιαφέρον ο τρόπος χτισίματος των κτηρίων (ξηρά δόμηση) και πως άντεξαν και στέκουν ακόμη όρθια , μετά από σεισμούς μέχρι και εφτά (7) Ρίχτερ.

Αν πραγματοποιηθούν αυτά,  το Όρραον  θα γίνει η ναυαρχίδα  τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και  μαζί με τα άλλα μνημεία θα αποτελέσουν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Κυρίως όμως θα σωθεί το μνημείο.

 Είναι ευκαιρία, τώρα που η Υπουργός Πολιτισμού, κ Μενδώνη,  θα επισκεφτεί στις 24 και 25 Μαΐου την Ήπειρο ,  να κάνει  μία μικρή παράκαμψη μισής ώρας και να επισκεφτεί  το Όρραον . Ίσως προκύψει κάτι καλό .

Ορραον  24 Μαΐου 2024 

 Χρήστος Αποστόλου 

τηλ: 6973007654

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα