24.8 C
Arta
23 Ιουνίου 2024

Η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (ΜΕΡΟΣ 2Ο) 

Διαβάστε επίσης

 ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΤΤΗΜΕΝΟΣ: Το πολιτικό μας σύστημα!!

              Δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις!!!

                                          Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου

Για να κάνουμε μια ασφαλή αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και να καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα, οφείλουμε κατ’ αρχάς να θυμίσουμε τους  στόχους που είχαν θέσει τα ίδια τα κόμματα προεκλογικά. 

Θα περιοριστώ στα 3 μεγαλύτερα εξ αυτών.

-Η Νέα Δημοκρατία προσδοκούσε να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τον πήχη του 33%, που ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019.  

-Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη επεδίωκε πρωτίστως να μην πέσει κάτω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2023, δηλ. το 17,8% και ή δυνατόν να φτάσει και 20%.

 -Το ΠΑΣΟΚ στόχευε αφενός στην σημαντική αύξηση της  εκλογικής του επιρροής αφετέρου στη δεύτερη θέση, προκειμένου όπως δήλωνε η ηγεσία του να αναλάβει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι αυτονόητο.

Ποιο από τα παραπάνω κόμματα πέτυχε το στόχο του, που επαναλαμβάνω το ίδιο είχε θέσει;

Η απάντηση είναι πολύ εύκολη, αφού όλα συγκέντρωσαν ποσοστά πολύ κάτω από τους εκλογικούς τους στόχους.

 Συμπέρασμα:

Και τα  3 μεγάλα κόμματα  ηττήθηκαν και μαζί μ’ αυτά ηττήθηκε και το πολιτικό μας σύστημα, αφού για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του τόπου το 60% των ψηφοφόρων αρνήθηκε να πάει στις κάλπες. 

– Η Κυβέρνηση αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες για τις επιλογές της σε κρίσιμους τομείς, όπως το κόστος ζωής, το κοινωνικό κράτος, η διαφάνεια, το κράτος δικαίου, αλλά και για πρωτοβουλίες όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών κλπ. 

– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει τραυματισμένος, καθώς η ΝΔ επί των ημερών του έλαβε τον μικρότερο αριθμό ψήφων στην ιστορία της, μόλις 1.125.000 ψήφους.

 -Παρά όμως τις μεγάλες απώλειες της ΝΔ, τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης , ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πέρασαν κάτω από τον πήχη, που τα ίδια είχαν προσδιορίσει.

– Οι πολίτες τιμώρησαν την  Κυβερνητική  αλαζονεία, όμως τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, το καθένα για διαφορετικούς λόγους, δεν κατάφεραν να εισπράξουν τα ανάλογα πολιτικά οφέλη.

Όσοι λίγοι ψηφοφόροι προσήλθαν στην κάλπη, επέλεξαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους ενισχύοντας κυρίως κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ, λαϊκιστικά,  αντισυστημικά, ακροδεξιά, όπως θέλει ο καθένας να τα χαρακτηρίσει. 

 -Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης , παρ’ ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους του, όπως συνέβη και στις πρόσφατες Αυτοδιοικητικές εκλογές, εν τούτοις εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς δεν απειλείται από την αντιπολίτευση. 

 Ο λόγος είναι απλός, καθώς κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχει πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη, εναλλακτική  Κυβερνητική πρόταση. 

Η προσπάθεια των κομματικών ηγεσιών να εξωραΐσουν τη  κατάσταση, μάλλον οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα. 

Κοντολογίς , όσο θα συνεχίζεται ο κατακερματισμός του προοδευτικού, τόσο θα διαιωνίζεται η ασυμμετρία στο πολιτικό μας σύστημα κι αυτό αναπόφευκτα θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει η εσωστρέφεια και κορυφαία στελέχη του αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για τη σύμπλευση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, 

Στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα δείχνουν να είναι ακόμη πολύ πιο σοβαρά.

 Έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αιόλου πριν ακόμη συγκληθούν τα κομματικά όργανα και αρκετά στελέχη του θέτουν ανοιχτά θέμα ηγεσίας.

Αλλά και στη  Κυβερνητική παράταξη δεν είναι όλα ρόδινα. 

Μπορεί οι Βουλευτές της ΝΔ, εν όψει του ανασχηματισμού, να μην εκφράστηκαν δημόσια, όμως αρκετοί είναι αυτοί που σύντομα θα απασφαλίσουν.

Άλλωστε η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός μάλλον διάβασε λάθος το μήνυμα των Ευρωεκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι προβλέπαμε ότι με το τέλος των Ευρωεκλογών ξεκινάνε  «τα μπάνια του λαού» μάλλον διαψευστήκαν.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και αυτό που μένει να δούμε είναι προς ποια κατεύθυνση!!!!

Ευχόμαστε και ελπίζουμε «η πολύ ανησυχία να μην οδηγήσει και πάλι σε ακινησία»!!!!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα