15.8 C
Arta
30 Απριλίου 2024

Αντιπολίτευση χωρίς υποδομές

Διαβάστε επίσης

Η συζήτηση που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με την τρέχουσα επικαιρότητα, αλλά δεν είχαν καμία συνέχεια, παρά το γεγονός ότι από άποψη αντιπολίτευσης, αλλά και δημοσίων σχολιασμών, αντιμετωπίστηκαν με οξείς χαρακτηρισμούς και ένταση.
Τα θέματα αυτά είναι πολλά και ενδιαφέροντα και σχετίζονται με την καθημερινότητα του αρτινού δημότη, ο οποίος πλέον έχει την δυνατότητα να ζητά άμεση και έγκαιρη ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, αλλά και τον τρόπο που δρα και λειτουργεί η δημοτική αρχή:
Μια σειρά από εφαρμογές, εκτός από τον Τύπο και τα παραδοσιακά MME, είναι στο επίκεντρο της χρήσης τους: Facebook, twitter, youtube κ.ο.κ. έχουν γίνει το μέσο με το οποίο ο αρτινός πλέον μπορεί και ενημερώνεται, αλλά και τα μέσα αυτά έχουν αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και οι πολιτικοί φορείς για να περνάνε το μήνυμά τους.
Παρόλα αυτά, βλέπουμε ότι τα ζητήματα μόνον επιδερμικά αντιμετωπίζονται και δεν έχουν την οποιαδήποτε συνέπεια και συνέχεια, σε επίπεδο κατάθεσης προτάσεων, απόψεων, σχεδίων και σχεδιασμών.
Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την έλλειψη αντιπολίτευσης, αλλά και ο κάθε Δήμος ή άλλος φορέας π.χ. η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να μπορεί να επικοινωνήσει σωστά ένα ζήτημα και να λάβει τις σωστές αποφάσεις.
Τα παραδείγματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είναι πολλά και σημαντικά και επιδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την πόλη της Άρτας δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνηθούν καλά προς το συμφέρον της πόλης μας.
Παράδειγμα: Πριν λίγες εβδομάδες παρουσιάστηκε μια μελέτη για την δημιουργία Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στον Δήμο Αρταίων, με την πρόταση του μελετητή να γίνεται δεκτή στο σύνολό της. Η Αντιπολίτευση ξεσηκώθηκε και με σωρεία ανακοινώσεων, πολιτικών δηλώσεων και δημοσίων παραστάσεων έγινε κατανοητό, ότι η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν πρέπει να υλοποιηθεί.
Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, τίποτε άλλο δεν μας έχει παρατεθεί προς δημόσια κριτική και αξιολόγηση. Λείπει εντελώς η αντίθετη τεκμηριωμένη άποψη, η οποία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την πραγματικότητα και την εναλλακτική λύση.
Και σκέφτεται κανείς, ότι σήμερα, που η διαδικτύωση των πολιτών είναι τόσο μεγάλη και μπορούμε να έχουμε ΑΜΕΣΗ και ΕΥΚΟΛΗ πρόσβαση σε στοιχεία και μετρήσεις, δεν υπάρχει αφενός η υποδομή και αφετέρου η διάθεση, προκειμένου από την συλλογή των δεδομένων να μπορούμε να χαράξουμε μετρήσιμη πολιτική.
Κατά την άποψή μου, είναι πολύ σημαντικό ότι πέραν απ΄όλες αυτές τις ανοησίες της τροποποίησης των συστημάτων του εκλογικού νόμου για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, θα έπρεπε να προβλέπεται ότι οι παρατάξεις θα μπορούσαν να απασχολούν έναν σύμβουλο για να μπορεί να στοιχειοθετεί τα δεδομένα και να υποβάλλονται σωστές και καίριες προτάσεις αντιπολίτευσης.
Γιατί όσο σημαντική είναι η Αυτοδιοίκηση για την λήψη των αποφάσεων, τόσο πιο σημαντική είναι και αντιπολίτευση, του ελέγχου, της συνδρομής και της αντίθετης γνώμης…

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα