13.8 C
Arta
25 Απριλίου 2024

Παρέμβαση για τις ενισχύσεις των αγροτών στο Νομό Άρτας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ντίνος Παπαδημητρίου*

Ξεκινάει σιγά σιγά η περίοδος συγκομιδής εσπεριδοειδών (πορτοκάλια-μανταρίνια) για το σύνολο του αγροτικού κόσμου της Άρτας. Μια περίοδος δύσκολη, μια περίοδος αναπροσαρμογής, καθώς προερχόμαστε όλοι μας, έπειτα από συνεχή διετή μάχη με την πανδημία και με περιοριστικά μέτρα προστασίας από τον covid, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Την περίοδο αυτή επίσης βιώνουμε και το τέρας των ανατιμήσεων σε όλους τους κλάδους και τις εκφάνσεις της οικονομίας παγκοσμίως.
Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, έρχομαι σε επαφή με αρκετό κόσμο ειδικά του πρωτογενή τομέα και αυτό που εισπράττω είναι μια απογοήτευση και ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι. Είναι γεγονός ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων που υπήρχαν την χρονιά του 2020 η εμπορική δραστηριότητα (π.χ. μανταρίνια) ήταν περιορισμένη. Αυτό είχε ως συνέπεια την πτώση των τιμών αγοράς από τους εμπόρους σε επίπεδα αρκετά χαμηλά (συγκεκριμένα, από 35 (μεικτά) λεπτά το 2019 σε 26 λεπτά το 2020 (μεικτά – σε κάποιες περιοχές ακόμη λιγότερα-) με αποτέλεσμα η διάθεση των προϊόντων στις αγορές να παραμείνει στα αζήτητα. Από αυτή την εξέλιξη όμως, όπου και παρέμεινε αρκετή ποσότητα προϊόντος στο δέντρο (πλέον μιλάμε για το έτος 2021), μαζί με τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις, δημιούργησε κάποιο είδος μύκητα καθώς και μικροκαρπία (ακαρπία).
Καταλαβαίνουμε όλοι μας, πως οι χρονιές για το 2020 και το 2021 αποτελούν ολοκληρωτική καταστροφή για τους εσπεριδοπαραγωγούς. Δημοσιεύματα του τοπικού τύπου την άνοιξη του 2021, φιλοξενούν την επιβεβαίωση από αρμόδια χείλη, για ενίσχυση 2.000.000 ευρώ που αφορά, τον παγετό στις 15/02/2021 αλλά και την παραγωγή μανταρινιών που έμεινε στα αζήτητα το φθινόπωρο του 2020. Επιπροσθέτως, τα ίδια αρμόδια χείλη σε συζήτηση – σύσκεψη στον Δήμο Άρτας στις αρχές Σεπτεμβρίου, διαβεβαίωσαν ότι μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα θα έχουν μπει χρήματα στους λογαριασμούς των εσπεριδοπαραγωγών. Δυστυχώς έχουμε φτάσει μέσα Οκτώβρη, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο εν λόγω ζήτημα και επιπροσθέτως δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Επίσης τίθεται το ερώτημα γιατί σε άλλες περιοχές, έχουν δοθεί οι απαραίτητες ενισχύσεις σε προϊόντα πρωτογενή τομέα όπως τα πυρηνόκαρπα φρούτα ενώ η περιοχή μας με σημαντικό μερίδιο στην αγορά των εσπεριδοειδών δεν έχει λάβει ούτε μια ενίσχυση;
Είναι εύλογος ο προβληματισμός των τοπικών παραγόντων της Άρτας και κυρίως είναι απόλυτα εύλογη η απόγνωση του παραγωγού ο οποίος βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Προσωπικά ζητώ, κάποιου είδους ενημέρωση ώστε να υπάρξει κάποιος εφησυχασμός και έπειτα την όσο το δυνατόν γρήγορη καταβολή ενίσχυσης στον αγροτικό κόσμο της Άρτας, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, με σκοπό να πάρουν μια ανάσα ζωής-επιβίωσης στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε όλοι μας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα