21.8 C
Arta
5 Μαΐου 2024

«Το κτηματολόγιο επιτέλους αποκτά ψηφιακό αποτύπωμα»

Διαβάστε επίσης

*της Δώρας Γεωργίου

Με αφορμή την προανάρτηση που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες και για την Περιφερειακή Ενότητα της Άρτας είναι σημαντικό να αναδείξουμε για ακόμη μια φορά την αναγκαιότητα της κτηματογράφησης. Και είναι εξίσου σημαντικό να τονίσουμε ότι η διαχείριση του Κτηματολογίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταβιβάστηκε πρόσφατα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι επιτέλους το κτηματολόγιο μεταβαίνει στην ψηφιακή εποχή. Εκσυγχρονίζεται, απλοποιείται και διευκολύνει!

Είναι γεγονός ότι κατά γενικό κανόνα τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι πολίτες που εμπλέκονται με τη διαδικασία της κτηματογράφησης ταλαιπωρούνται. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικές οι ουρές αναμονής και οι αναρίθμητες ώρες ελέγχου στα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία. Για τον λόγο αυτόν ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κτηματολογίου κατέστη επιτακτική ανάγκη. Ενόψει μάλιστα της πανδημίας του κορονοϊού η επίσπευση της ψηφιοποίησης του συνόλου της διαδικασίας κτηματογράφησης αποδείχθηκε μονόδρομος.

Έτσι λοιπόν μπορούμε πλέον να κάνουμε λόγο για μια νέα εποχή στην υποβολή της δήλωσης και επεξεργασίας των εμπράγματων δικαιωμάτων μέσω μάλιστα και των σύγχρονων κτηματολογικών γραφείων που συστήνονται ανά την Ελλάδα. Με πρόσφατο παράδειγμα την έναρξη της λειτουργίας του νέου κτηματολογικού γραφείου Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα. Τα νέα κτηματολογικά γραφεία στη θέση των λειτουργούντων υποθηκοφυλακείων θα παρέχουν στους πολίτες ένα εύρος ψηφιακών υπηρεσιών συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση της υφιστάμενης γραφειοκρατίας επιταχύνοντας συγχρόνως και την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πόσο απαραίτητη κρίνεται άραγε η ψηφιοποίηση όλων των σχετικών αρχείων και εγγράφων; Από τα συμβολαιογραφικά έγγραφα έως και τα κτηματολογικά αποσπάσματα και διαγράμματα αναλώνονται εκατομμύρια τόνοι χαρτιού όλα αυτά τα χρόνια. Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα την εξοικονόμηση όχι μόνο του χρόνου αλλά και του κόστους που συνεπάγεται το «ψηφιακό» κτηματολόγιο.

Έφθασε επιτέλους η εποχή που ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους επεκτείνεται –αισίως- σε ολοένα και περισσότερους τομείς, ένας εξ αυτών και το Κτηματολόγιο το οποίο μετατρέπεται πια σε αναπτυξιακό εργαλείο και σε μια επιπλέον απόδειξη για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους.

Η Δώρα Γεωργίου είναι Δικηγόρος, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο Δημόσιο Δίκαιο και στην Πολιτική Επιστήμη ενώ υπήρξε συνεργάτης του Γραφείου Κτηματογράφησης στην Άρτα.

Διαβάστε επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img

Τελευταία Νέα