12.8 C
Arta
19 Απριλίου 2024

Όποιος θέλει να εργαστεί στο Ντουμπάϊ πρέπει να το προγραμματίσει σωστά

Διαβάστε επίσης

  • Πόσα χρόνια εργάζεσαι στα ΗΑΕ και πως πήρες την απόφαση να εγκατασταθείς εκεί επαγγελματικά;
    Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήρθα πρώτη φορά την 11η Σεπτεμβρίου 2001! Μόλις είχα τελειώσει το Μάστερ μου στην Αγγλία και ταξίδευα από το Μάντσεστερ στο Ντουμπάι, όταν έμαθα για την τρομοκρατική επίθεση στο WTO. Παρόλη την παγκόσμια αναστάτωση και τον φόβο που επικράτησε μετά από αυτό, ιδίως σε ότι είχε σχέση με αραβικά κράτη, και το ισλάμ γενικά, εγώ το αγάπησα το Ντουμπάι. Είχα φίλους εκεί που με βοήθησαν να πάρω την απόφαση να ξαναγυρίσω και να εγκατασταθώ εκεί για να δουλέψω ως δικηγόρος. Το 2007 επέστρεψα μόνιμα με τον σύζυγο μου και εγκατασταθήκαμε στο Ντουμπάι επαγγελματικά, και δημιουργήσαμε εδώ και την οικογένεια μας.
  • Τι σου λείπει από την Ελλάδα; τι είναι αυτό που συχνά πεθυμείς από την χώρα;

Πιο πολύ μου λείπει η οικογένεια μου. Το ξέρω ακούγεται κοινότυπο, μια που όλοι οι ομογενείς αυτό λένε πρώτο, αλλά είναι η αλήθεια. Όσο και να νιώθω ότι η Ελλάδα είναι κοντά, μόνο 4 περίπου ώρες, δεν είναι αρκετά κοντά στη μητέρα μου, τον πατέρα μου, την αδελφή μου, τους αγαπημένους μου φίλους εκεί. Μου λείπει επίσης η εναλλαγή των εποχών, μια που στο Ντουμπάι έχει μόνιμα καλοκαίρι, άλλες εποχές πιο ζεστό, άλλες λιγότερο, αλλά πάντα το ίδιο τοπίο, ο ίδιος καιρός, αντανακλάσεις του χρώματος της ερήμου παντού στους γυάλινους πύργους και σε κάθε διαδρομή εκτός της πόλης. Μου λείπει το γαλάζιο της Ελλάδας, το πράσινο της φύσης μας, η ομορφιά των νησιών μας. Όλα τα άλλα μας τα προσφέρει το Ντουμπάι σε πληθώρα: διασκέδαση, φαγητό και πολιτισμό. Αλλά αυτή η ιδιαίτερη ομορφιά της Ελλάδας, είναι μοναδική, δεν την βρίσκεις πουθενά αλλού!

  • Μια γυναίκα δικηγόρος, σε ένα Αραβικό -με την ανδροκρατούμενη κουλτούρα- κράτος. Ποια είναι η αίσθησή σου;
    Αλήθεια, δεν έχω νιώσει μεγάλη δυσκολία, ίσως ήμουν τυχερή με τις συνεργασίες που έκανα, ίσως διαχειρίστηκα και εγώ τις καταστάσεις με τον σωστό τρόπο. Στην αρχή, αλλά ακόμα και σήμερα που συμπλήρωσα 20 χρόνια στην δικηγορία, πάντα οι άνδρες – κυρίως οι ντόπιοι Εμιρατινοί – με αντιμετωπίζουν συγκρατημένα. Όχι με υπεροψία, απλά θέλουν χρόνο για να συνεργασθούν με μια γυναίκα δικηγόρο. Όταν όμως δουν πως σκέφτομαι και πόσο καταρτισμένες είναι οι συμβουλές που τους παρέχω νομικά για τις εταιρίες τους, τότε με εμπιστεύονται και η συνεργασία μας είναι πολύ καλή. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες κατέχουν διοικητικές θέσεις και στο επάγγελμα μου, αλλά και σε διαφορετικά industries. Κάτι που έχει αλλάξει πολύ θετικά και το μάρκετ εδώ αλλά και τον τρόπο που συνεργαζόμαστε.
  • Το Ντουμπάι και γενικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι ένας προορισμός που στην Ελλάδα συνδυάζεται με πλούτη, χλιδή και διασκέδαση. Ποια είναι η αληθινή εικόνα του προορισμού αυτού;

Πιστεύω ότι αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει αρκετά την πραγματικότητα, με την έννοια ότι υπάρχει πλούτος στα ΗΑΕ, και όσοι τον κατέχουν θέλουν να τον επιδεικνύουν, και στην διασκέδαση τους και σε κάθε έκφραση ζωής, στο ντύσιμο, το lifestyle, και άλλωστε η επίδειξη υπεροχής μέσω του πλούτου είναι ένα χαρακτηριστικό που μοιραζόμαστε με τους Άραβες! Παρολ’ αυτά, δεν είναι όλοι πάμπλουτοι στα Εμιράτα. Η νεότερη γενιά Εμιρατινών εργάζεται σκληρά, σπουδάζει, έχει να ανταγωνιστεί άξιους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο που έρχονται εδώ προς αναζήτηση εργασίας, οπότε πρέπει και αυτοί να γίνουν ανταγωνιστικοί και να αποδείξουν οτι αξίζουν. Όλοι εργαζόμαστε πολύ σκληρά εδώ για να έχουμε τις οικονομικές απολαβές που έχουμε. Η ημέρα εργασίας μας είναι 24 ώρες, όχι 8. Και ας μην ξεχνάμε οτι τα Εμιράτα είναι πολύ ακριβός προορισμός, άρα και αρκετά ακριβό μέρος για εμάς που ζούμε μόνιμα. Πάντως έχουν κάνει μια αξιέπαινη προσπάθεια να έχουμε όλοι μια πολύ καλή ζωή, οργανωμένη, και ασφαλή.

  • Πολλοί συγκρίνουν την διασκέδαση στην Ελλάδα με αυτήν στο Ντουμπάι, παρόλα αυτά είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και πολλοί περιορισμοί στην διασκέδαση στον δημόσιο χώρο… Ποιές είναι αυτές οι διαφορές;
    Νομίζω οτι δεν υπάρχει καμία σύγκριση! Η διασκέδαση στην Ελλάδα είναι σαφώς καλύτερη, γιατί οι Έλληνες είναι ένας λαός που αγαπάει την διασκέδαση και έτσι η διάθεση βγαίνει πιο φυσικά, λιγότερο τυποποιημένα, λιγότερο «στημένο». Το Ντουμπάι έχει σαφώς εξαιρετικά εστιατόρια με chefs παγκοσμίου φήμης, branded clubs, που μόνο με την Μύκονο θα μπορούσαν να συγκριθούν. Αλλά – ίσως επειδή έχω ζήσει την διασκέδαση της Ελλάδας ιδίως τα καλοκαίρια – νομίζω ότι ακόμη σε αυτό είμαστε πρώτοι στη Ελλάδα! Οι περιορισμοί φυσικά έχουν να κάνουν με τις εκφράσεις τρυφερότητας και οικειότητας σε δημόσιους χώρους και την κατανάλωση αλκοόλ σε χώρους ανοιχτούς. Λόγω της θρησκείας δεν επιτρέπονται οι εκφράσεις οικειότητας, ή προκλητικές συμπεριφορές κάθε τύπου, ενδυμασία, δημόσια μέθη κλπ. Όπως επίσης είναι συγκεκριμένα τα μέρη όπου σερβίρεται αλκοόλ σε εξωτερικούς ανοιχτούς χώρους – το μπαρ / εστιατόριο / κλαμπ πρέπει να είναι μέσα ή να εφάπτεται σε ξενοδοχείο, σε ιδιωτική παραλία ή να έχει στηθεί με τέτοιο τρόπο που να μην προκαλεί τους Άραβες που διέρχονται σε εικόνες που μπορεί να προσβάλλουν τα ήθη και την θρησκεία τους.
    Ποια είναι η σχέση σου με την Άρτα; Διατηρείς επαφές με την περιοχή και τι σου έχει εντυπωθεί περισσότερο;
    Στην Άρτα έχω περάσει καλοκαίρια με τον παππού και την γιαγιά μου, και έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από υπέροχα παιδικά χρόνια, και μάλιστα έμεινα ένα χρόνο εκεί – όπου τελείωσα και την τρίτη Λυκείου στο Τρίτο Λύκειο δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας. Έχω ακόμα πολύ αγαπημένους φίλους στην Άρτα! Αν και έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που ήρθα, πάντα θα βλέπω με συγκίνηση το Γεφύρι, την εκκλησία της Παρηγορήτριας, το κάστρο, και το καφέ που πήγαινα να βρω τους φίλους μου μετά το σχολείο. Αν κλείσω τα μάτια μπορώ να περιπλανηθώ στους δρόμους και στις πλατείες της Άρτας πραγματικά σαν να ήταν χθες.
  • Τι θα έλεγες στους αρτινούς που θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

Θα τους συμβούλευα να κάνουν προσεκτικές κινήσεις, καλό προγραμματισμό και να έρθουν διαβασμένοι. Επειδή η οποιαδήποτε επαγγελματική εκκίνηση στα ΗΑΕ έχει κόστος και φυσικά έχει και το επαγγελματικό ρίσκο. Τα ΗΑΕ προσφέρουν στους επιχειρηματίες πολλές νομικές πλατφόρμες για να δημιουργήσουν εταιρείες σε κάθε τομέα, και χάρη στο σύστημα μηδενικής φορολογίας οι επιχειρηματίες έχουν το προνόμιο να διαχειρίζονται τα εισοδήματα τους με όποιο τρόπο θέλουν, για παράδειγμα να τα επενδύουν στην επέκταση της επιχείρησής τους, ή και να δημιουργούν επιχειρηματικές σχέσεις συνεργασίες ή κοινοπραξίες για την αγορά περιουσιακών στοιχείων ή μετοχών σε άλλες κερδοφόρες εταιρείες στην αγορά με τη δυνατότητα μεγιστοποίησης των κερδών τους.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα