22.8 C
Arta
23 Απριλίου 2024

Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΪΝΤΑΣΗ

Η Δικαιοσύνη ψάχνει να βρει τον βηματισμό της για την επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και στην λειτουργία των δικαστηρίων, καθώς υπάρχουν ακόμη υγειονομικοί περιορισμοί στον τρόπο εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και ορισμένες υποθέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν για τους λόγους αυτούς.
Η νέα ΚΥΑ ακόμη μια εβδομάδα δίνει παράταση λειτουργίας στα ποινικά δικαστήρια, γεγονός που φέρνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας αναστάτωση, καθώς διαφωνούν με το μέτρο αυτό και δηλώνουν ότι αν συνεχιστεί θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις.
Έτσι ενώ το ΣτΕ και τα Διοικητικά Δικαστήρια λειτουργούν πλήρως και τα πολιτικά δικαστήρια στο ποσοστό άνω του 75%, τα ποινικά παραμένουν εκκρεμή. Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίασε εκτάκτως με τηλεδιάσκεψη προτείνει “… όλες οι ποινικές υποθέσεις ιδίως στα Πλημμελήματα πρέπει να ξεκινήσουν να εκδικάζονται άμεσα, αδιακρίτως χρόνου παραγραφής των πράξεων με υποχρεωτικό χρονικό επιμερισμό των υποθέσεων από τον Εισαγγελέα της έδρας, ο δε Προεδρεύων του Δικαστηρίου θα δύναται στις πολυπρόσωπες δίκες να εκδικάζει ή διακόπτει την υπόθεση συνεκτιμόμενων των κρατουσών υγειονομικών συνθηκών. Το έκθεμα θα πρέπει να γνωστοποιείται – αναρτάται τουλάχιστον μια (1) εβδομάδα πριν τη δικάσιμο, προκειμένου όλοι οι παράγοντες της δίκης να λάβουν έγκαιρα γνώση προς αποφυγή συγχρωτισμού”.
Οι δικηγόροι μεταξύ άλλων ζητούν: 1. Την άμεση, πλήρη επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων με όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας, 2. Να καταστεί έγκαιρα -επισήμως και όχι από διαρροές- γνωστό το πλαίσιο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος προετοιμασίας για όλους τους παράγοντες της δικαιοσύνης, και ιδίως για τους πληρεξουσίους δικηγόρους. 3. Να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, 4. Να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των γραμματειών των δικαστηρίων για την εξυπηρέτηση των συναδέλφων, εν ανάγκη με την υιοθέτηση κυλιόμενου ωραρίου. 5. Να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα εμβολιασμός όλων των παραγόντων της δικαιοσύνης (δικηγόρων, δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων) και να συνεχιστεί η λήψη των αναγκαίων μέτρων (rapid tests, self-test, αστυνομική δύναμη, κ.λπ).
Για το θέμα αυτό έκανε και δήλωση στην «Α» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ο οποίος αναφέρει ότι η πλήρης λειτουργία των δικαστηρίων αποτελεί πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Σώματος και συμμετέχει στις παρεμβάσεις για την πλήρη και άμεση επαναλειτουργία των Δικαστηρίων και δη των ποινικών με την επιβαλλόμενη υγειονομική και δικονομική ασφάλεια.
Το ζήτημα βέβαια είναι ότι για να μπορέσει να προχωρήσει με ασφάλεια η λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, όπου είναι άμεση, έντονη και δια ζώσης η διαδικασία, θα πρέπει να υπάρχει ένα εχέγγυο προστασίας, καθώς εκτός από τους δικαστές, τους γραμματείς και τους δικηγόρους, συμμετέχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως είναι οι μάρτυρες και οι κατηγορούμενοι, αλλά και αστυνομικοί, συνοδοί και απλοί παρατηρητές, καθώς πρόκειται για μια δημόσια συνεδρίαση.
Δεν εναπόκειται λοιπόν μόνο στο νομικό και δικαστηριακό κόσμο, η λήψη μέτρων προστασίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί για την υγειονομική τους προφύλαξη.


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΑΣ ΜΙΧΑΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ


Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας συνεχίζει τις παρεμβάσεις για την ασφαλή λειτουργία

Με την επανεκκίνηση της λειτουργίας των δικαστηρίων, καθώς και για την επιδιωκόμενη διεύρυνση των δικαστικών ενγένει διαδικασιών, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας Μιχάλης ΝΙΚΟΛΑΟΥ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η πλήρης λειτουργία της Δικαιοσύνης με όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας και η έγκαιρη ενημέρωση όλων των παραγόντων της για το πλαίσιο λειτουργίας των δικαστηρίων αποτελεί πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Σώματος.
Η πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη διεύρυνση των δικαστικών διαδικασιών από την 10-05-2021, κινείται στην κατεύθυνση του διεκδικητικού πλαισίου και του περιεχομένου των κινητοποιήσεων του κλάδου, αφενός μεν διότι επαναλειτουργεί μεγάλο μέρος των δικαστικών λειτουργιών και αποκαθίσταται ενμέρει το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία και αφετέρου διότι με την έγκαιρη ανακοίνωση του πλαισίου λειτουργίας αποφεύγεται ο κίνδυνος αιφνιδιασμού των παραγόντων της δίκης και της απώλειας δικαιωμάτων.
Μετά από καιρό, έστω εν μέρει, έγινε το αυτονόητο.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας, ενώνοντας τη δική του φωνή με τους άλλους Συλλόγους της χώρας, θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του για την πλήρη και άμεση επαναλειτουργία των δικαστηρίων και δη των ποινικών, με την επιβαλλόμενη υγειονομική και δικονομική ασφάλεια. Προς τούτο, ευνόητο είναι ότι όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να ενταχθούν στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και να τηρούν με αυστηρότητα όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα