11.8 C
Arta
4 Μαΐου 2024

ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΧΟΚΟΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Διαβάστε επίσης

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ 6Ης ΥΠΕ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΒΕΛΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

Είθισται, ετησίως, να τιμάται η Διεθνής Ημέρα των Αδερφών Νοσοκόμων στις 12 Μαϊου. Μία ημέρα αφιερωμένη στην πιο πολυπληθή ομάδα μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές.Για κάθε Σύστημα Υγείας ο ρόλος της νοσηλεύτριας και του νοσηλευτή είναι ένας από τους πιο ζωτικούς.
Καθημερινά, μέσα σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα χιλιάδες νοσηλεύτριες προσφέρουν ανιδιοτελώς και με απόλυτη αφοσίωση προς τον ασθενή, τη νοσηλευτική φροντίδα του και περίθαλψη συμβάλλοντας στην αυτοφροντίδα του, στην ποιοτική διαβίωση του και στην ψυχολογική του τόνωση.
Πολύ δε περισσότερο, μέσα από τη σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας του νέου κορονοιού αποδείκτηκε το μέγεθος της προσφοράς τους. Πριν ένα χρόνο ακούγονταν χειροκροτήματα στα μπαλκόνια για τους ανθρώπους αυτούς που με αυταπάρνηση, απόθεμα ψυχικής δύναμης, αγάπη και αλτρουισμό στελέχωσαν κλινικές και ΜΕΘ covid 19 και έπεσαν σε μια πρωτόγνωρη μάχη, για να βγάλουν σώα και αβλαβή τα περισσότερα από τα θύματά της. Με γνώμονα τη βελτίωση της υγείας του ασθενούς, την διατήρηση της ατομικής και συλλογικής υγείας και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, συνεχίζουν να ασκούν με υπευθυνότητα τα καθήκοντά τους, χωρίς διακρίσεις και ταμπέλες, στοχεύοντας στην αποθεραπεία και αποκατάσταση των ασθενών με covid 19.
Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της εξαντλητικής τους προσφοράς στα χρόνια το κορονοιού Sars-cov-2 βοήθησαν να γίνει αντιληπτό αυτό που υπογράμμισε η Δ/ντρια του Π.Ο.Υ. Dr H.Brudlant το 1999, ότι «ΕΙΝΑΙ Η ΡΑΧΟΚΟΚΚΑΛΙΑ ΤΗς ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ. Aντιπροσωπεύουν μια ενδεχομένως ισχυρή δύναμη για την πραγματοποίηση των απαραίτητων αλλαγών, προκειμένου να υπάρξει Υγεία για ‘Ολους στον 21 αιώνα». Τότε ήταν μία επιθυμία και πρόβλεψη. Φέτος, σωτήριο έτος 2021, αποδείχθηκε πως είναι μία πραγματικότητα για κάθε ισορροπημένο Σύστημα Υγείας. Τους χρωστάμε πολλά.Κάποιοι τους χρωστούν ακόμη και τη ζωή τους. Ας είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά τους….

Δώρα Οικονόμου: Στο πλευρό των ασθενών

Η Δώρα Οικονόμου είναι Επικουρική Νοσηλεύτρια ΤΕ

Καλημέρα σε όλους, χρόνια πολλά σε όλους τους νοσηλευτές! Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη διευθύντρια νοσηλευτικού προσωπικού κα. Ηλιάνα Καιντάση καθώς και την προισταμένη του τμήματος Λοιμωδών κα. Αικατερίνη Κλούμπα, για την ευκαιρία που μου έδωσαν να πω κι εγώ σημερα δυο λόγια για να τιμήσουμε όλοι μαζί τους νοσηλευτές απανταχού.
Η παγκόσμια ημέρα του Νοσηλευτή καθιερώθηκε από το 1965 να γιορτάζεται τη 12η Μαΐου ημέρα γέννησης της πρώτης νοσηλεύτριας FN (Φλόρενς Ναιτινγκειλ) η οποία συνέλαβε και έκανε πράξη την ανάγκη για εξατομικευμένη και ολιστική φροντίδα των τραυματισμένων στρατιωτών του Κριμαϊκού πολέμου, καθώς και τη σημασία της προσωπικής και επαγγελματικής ακεραιότητας των νοσηλευτών.
Η FN άσκησε το έργο της εν καιρώ πολέμου όπως και εμείς εδώ και ένα χρόνο εργαζόμαστε στη δύνη της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η πανδημία COVID-19 έχει πλήξει σκληρά όλες τις χώρες, με αποτέλεσμα να έχουν κλονιστεί συθέμελα όλα τα Εθνικά Συστήματα Υγείας. Το ίδιο συμβαίνει και στο δικό μας Ε.Σ.Υ., το οποίο αντιστέκεται και προσφέρει τα μέγιστα σε όλους τους συμπολίτες μας, έχοντας ως αιχμή του δόρατος, τους Νοσηλευτές, οι οποίοι μαζί με όλους τους επαγγελματίες υγείας, καταθέτουν νυχθημερόν την ψυχή τους, υπηρετώντας με ομοψυχία, άοκνα και ανιδιοτελώς τον συνάνθρωπο.
Είναι εκείνοι που βρίσκονται διαρκώς στο πλευρό των ασθενών για να παρέχουν φροντίδα, για να τονώσουν την ψυχολογία τους ,για να στηρίξουν τις οικογένειές τους – τους φροντιστές τους, για να τους οδηγήσουν στον ειρηνικό θάνατο όταν αυτό προκύψει.
Ο αγώνας σκληρός, η κούραση ανείπωτη, οι απαιτήσεις πολύπλοκες και οι απώλειες δυστυχώς αναπόφευκτες. Οι Νοσηλευτές ψυχορραγούν, παλεύουν με τη συνείδησή τους καθημερινά, δεν έχουν μάθει να χάνουν, γι’ αυτό κι όταν θεραπεύονται οι ασθενείς τους, η ψυχή τους γεμίζει με ικανοποίηση και αντλούν κουράγιο για να συνεχίσουν τη δική τους μάχη.
Το 2021, το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτικής θα επικεντρωθεί στις αλλαγές και τις καινοτομίες στη νοσηλευτική και πώς θα διαμορφώσουν τελικά το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης. Ως το μεγαλύτερο επάγγελμα της υγειονομικής περίθαλψης, οι νοσηλευτές πρέπει να διαδραματίζουν αναπόσπαστο ρόλο στο σχεδιασμό του μέλλοντος της υγειονομικής περίθαλψης
Σκοπός όλων μας είναι να προασπιστούμε τα δικαιώματα των ασθενών όταν εκείνοι δε μπορούν , να σκύψουμε με ενσυναίσθηση στο πλευρό τους με πίστη στην αξία του ανθρώπου. Κάθε νοσηλευτής από οποιαδήποτε θέση, από οποιαδήποτε τμήμα και αν ασκεί τα καθήκοντά του οφείλει να αναζητά τον ΑΝΘΡΩΠΟ όπου και αν βρίσκεται γιατί η νοσηλευτική είναι επιστήμη πολυπαραγοντική αλλά με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα .
Χρόνια πολλά και καλή δύναμη σε όλους!
Kλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω πως είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα που ξεκίνησα την καριέρα μου σε τμήμα covid, με αξιόλογους συνεργάτες σε ένα αντικείμενο νέο για τη νοσηλευτική και αρκετά ενδιαφέρον.

Ηλιάνα Καϊντάση: Μαζί στο δρόμο της ζωής

Η Ηλιάνα Καϊντάση είναι Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΓΝ Άρτας

Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή σήμερα.Ως διευθύντρια νοσηλευτικής υπηρεσίας, θα ήθελα να διευρύνουμε τη γιορτή των νοσηλευτών ώστε να συμπεριλάβει όλο το νοσηλευτικό προσωπικό: Νοσηλευτές, βοηθούς νοσηλευτών τραυματιοφορείς, νοσοκόμους, βοηθούς θαλάμου, επισκέπτριες υγείας, μαίες.Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς το έργο ενός νοσηλευτή. Οι λέξεις φτωχές. Ακόμη και μία εικόνα είναι λίγη γιατί χωράει μόνο μία στιγμή από τη ζωή ενός ανθρώπου.
Έφερα λοιπόν και εγώ στο νου μου εικόνες πολλές και βρήκα στο διαδίκτυο ένα ποίημα που έκανε τις λέξεις στίχους. Οι στίχοι αυτοί συνθέτουν ένα μικρό ποίημα, ένα ποίημα αφιερωμένο σε αυτόν που δημιουργήθηκε για να κάνει τον συνάνθρωπό του να νιώθει καλύτερα. Γι΄ αυτό και η λέξη “νοσηλευτής” κρύβει μέσα της το “ευ”. Νοσηλευτής λοιπόν:
Είναι μία λέξη που στη ζωή σου
Σίγουρα πολλές φορές θα πεις
Άραγε ξέρεις τι θα πει νοσηλευτής;
Άκου λοιπόν τι θα σου πει ο ποιητής…
Νοσηλευτής είναι αυτός
Που πρώτον με τα μάτια σου θα δεις
Όταν στο φως του κόσμου τούτο βγεις
Πρώτα το δικό του χάδι θα αισθανθείς
Προτού στης μάνας σου την τρυφερή αγκαλιά μπεις
Στο πρώτο κλάμα σου ο παρηγορητής
Στην πρώτη ανάγκη σου ο ανταποκριτής
Στο πρώτο γεύμα σου ο καθοδηγητής
Στην παιδική σου αρρώστια ο φροντιστής
κι όταν πια με το καλό ενηλικιωθείς
Κάμποσες φορές την πόρτα ενός νοσοκομείου θα διαβείς
είτε ως επισκέπτης είτε ως ασθενής
και τότε νάτος πάλι μπροστά σου ο νοσηλευτής
Στον δύσκολο τον δρόμο σου ο συμπορευτής
Σε κάθε απορία σου ο εξηγητής
Σε κάθε πόνο σου ο ανακουφιστής
Του παραπόνου σου ο ακροατής
Της προόδου σου ο εκτιμητής
Της θεραπείας σου ο εγγυητής
κι όταν πια η ίαση δεν μπορεί να ρθει
πάλι ο νοσηλευτής θα σου συμπαρασταθεί
Στον τελικό τον δρόμο σου ο συμπεριπατητής
στη μοναξιά σου ο συνομιλητής
του Σταυρού σου ο συγκουβαλητής
Του θνητού σώματος ο επιμελητής
Των δικών σου ανθρώπων ο υποστηρικτής…
Αυτός είναι άνθρωπε ο νοσηλευτής
Είναι ένας γνήσιος Ασκητής
στα δάκρυα και στον πόνο εκείνος εγκρατής
της δύναμης και του κουράγιου σου ο θαυμαστής.
Της θεϊκής της φύσης σου ο τιμητής
Για αυτό γεννήθηκε να ξέρεις ο νοσηλευτής
Για να κρατά το χέρι σου όταν ασθενείς
Να σου χαρίζει δύναμη όταν προσπαθείς
Να σε σηκώνει όρθιο όταν απογοητευτείς
Μαζί λοιπόν στο δρόμο της ζωής
θα ΄ναι για πάντα ο ασθενής και ο νοσηλευτής
για να βγαίνει ο άνθρωπος
πάντα στο τέλος νικητής!
Χρόνια πολλά μας συνάδελφοι!

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα