16.8 C
Arta
27 Απριλίου 2024

ΜΑΥΡΑ ΠΑΝΙΑ για την επιτροπή αξιοποίησης της ΛΙΜΝΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ η έγκριση της αδειοδότησης ανάπτυξης πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου

Διαβάστε επίσης

Η Επιτροπή για την αξιοποίηση της λίμνης ΠΟΥΡΝΑΡΙΟΥ φυσικό είναι να ανησυχεί για το αποτέλεσμα των εργασιών της και της όλης προσπάθειας που έχει κάνει, προκειμένου να φέρει στην επιφάνεια το κατακρημνισμένο όνειρο της αξιοποίησης της όμορφης τεχνητής λίμνης του Πουρναρίου. Και αυτό επειδή, όπως φαίνεται η μεγάλη επιφάνεια της λίμνης προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών, μιας ιδιωτικής εταιρίας «ισχυρών κεφαλαίων».
Μπορούν να συνυπάρξουν οι ιδέες και οι απόψεις της επιτροπής με την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πλωτών έργων που η ιδιωτική εταιρία σχεδιάζει και πήρε ήδη την έγκριση από τους αρμόδιους φορείς και κατά πάσα πιθανότητα και την ΔΕΗ; Σίγουρα δεν μπορεί να υπάρξει μέση λύση… Αν στο κέντρο του ταμιευτήρα εγκατασταθεί μια μεγάλη έκταση από πλωτά φωτοβολταϊκά συστήματα και αντανακλαστικά πάνελ, τότε στην πραγματικότητα τίθεται εκποδών κάθε πιθανότητα να υπάρξει αξιοποίηση του τμήματος αυτού, για ανάπτυξη δραστηριοτήτων τουριστικής δυναμικής, όπως π.χ. η κυκλοφορία ενός μικρού πλοιαρίου, ή χρήση ψαρόβαρκων…
Εν ολίγοις αυτό που έχει σημασία είναι ότι για την επιτροπή, αν δεν υπάρξει άμεσα κάποια πολιτική παρέμβαση ή έστω κάποια αντίδραση, θα ισχύσει το παλιό καλό «πάει το πουλάκι, πέταξε».
Ποιος όμως είναι ο αρμόδιος για να δώσει λύση στην περίπτωση αυτή;
Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει κανένας απολύτως αρμόδιος πολιτικός φορέας, ο οποίος θα έχει την ευθύνη να σταθεί απέναντι στην ΔΕΗ και την άλλη ιδιωτική εταιρία και να πει το «ΝΟ PASSARAN». Επειδή καταρχήν αυτοί είναι πολλά χρόνια πιο μπροστά από εμάς στον προγραμματισμό των δράσεων, δεύτερον επειδή έχουν πάρει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις για να προχωρήσουν τα έργα τους και το τρίτον και πιο σημαντικό επειδή έχουν από πίσω τους την κεφαλαιακή οικονομική δυνατότητα να ενεργήσουν άμεσα και να προχωρήσουν στην εκτέλεση των προγραμματισμένων εργασιών τους.
Η επιτροπή από την άλλη, τι άραγε έχει στην διάθεσή της; Μια μελέτη που δεν έχει ακόμη επικαιροποιηθεί και εκκρεμεί το ραντεβού με τον μελετητή, μια αυτοδιοίκηση που δεν μπορεί να εκταμιεύσει άμεσα πόρους και δυναμικό έτσι ώστε να μπορέσει το ταχύτερο δυνατόν να παρουσιάσει μια αντιπρόταση αναπτυξιακή για την περιοχή και το κυριότερο, μια ισχνή κοινωνία που όχι μόνο δεν έχει την διάθεση να δώσει τις μάχες της, αλλά θεωρεί ότι μόνο τα social media είναι η αληθινή πραγματικότητα και αλλοιώνεται σε διαδικτυακές συγκρούσεις άνευ αποτελέσματος.
Άραγε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης έχει την δυνατότητα, ως συντονιστής των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να γυρίσει το παιχνίδι και να αναδείξει άλλες δυναμικές στην υπόθεση της αξιοποίησης της λίμνης Πουρναρίου. Εκτιμούμε πως με την παρούσα κατάσταση και τους όρους της δράσης του, η απάντηση είναι αμιγώς ΑΡΝΗΤΙΚΗ. Έργο του κ. Τσιρογιάννη εν τοις πράγμασι είναι να βρει τους πόρους να γίνουν για λογαριασμό των συνεργαζόμενων Δήμων και της Περιφέρειας κάποια έργα πρόσβασης στη λίμνη. Στην πραγματικότητα δεν έχει κάποια θεσμική θέση να υποβάλλει αιτήματα… Αυτό το γνωρίζουμε όλοι και θα ήταν κρίμα να επιρρίψουμε ευθύνες χωρίς λόγο.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι οι φορείς αυτοί μπορούν να έχουν την πολιτική ευθύνη να αναδείξουν το πρόβλημα και να ζητήσουν την αναστροφή του. Να αναδείξουν ότι επιλογή των τοπικών κοινωνιών είναι η ήπιας μορφή τουριστική ανάπτυξη και όχι οι μακροχρόνιες δεσμεύσεις χώρων από επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που δεν έχουν κάποιον ανταποδοτικό χαρακτήρα στην κοινωνία και την οικονομία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΪΝΤΑΣΗΣ

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα