27.8 C
Arta
20 Μαΐου 2024

ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Διαβάστε επίσης

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ COVID -19 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Μέσα στον Απρίλιο του 2021, «πάραυτα» όπως είχε πει ο περιφερειάρχης Ηπείρου , Αλέκος Καχριμάνης , θα καταβληθούν οι επιχορηγήσεις ύψους 2.000 έως 15.000 ευρώ ανά περίπτωση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19. Πρόκειται για το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται, υποβλήθηκαν 7.972 προτάσεις, από τις οποίες εξετάστηκαν 4.509. Από αυτές, εγκρίθηκαν 3.991 προτάσεις. Οι υπόλοιπες 456 αιτήσεις από αυτές που εξετάστηκαν, απορρίφθηκαν.
1.To πρόγραμμα δεν απέδωσε ΤΑ αναμενόμενα… από τις 65.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο εγκρίθηκαν 3.958 ποσοστο 6,09%
2.Καποιες ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις … τελικά δεν εντάχθηκαν λόγω έλλειψης προϋπολογισμού
3.Ερωτηματικά και ενστάσεις από τους επιχειρηματίες για την σειρά, την βαθμολογία και την τελική κατάταξη από την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ,οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί…
4.Πολύ καλό για το τίποτα…. Τα χρήματα λιμνάζουν στα ταμεία της περιφέρειας και κανένας δεν τα παίρνει λόγο ρυθμίσεων ή και ανοικτών οφειλών των δικαιούχων της απαιτούμενης φορ.και ασφ. ενημερότητας , που σε άλλες περιφέρειες ΔΕΝ το απαιτούσαν.
5.Οσοι εντάχθηκαν και δεν χρωστάνε δεν έχουν λάβει ούτε 1 € (μέχρι τούδε τουλάχιστον) -καμία εκταμίευση στους Λογαριασμούς των δικαιουχων.
6.Οι λοιποί πουι έχουν οφειλές η ρυθμίσεις δεν θα μπορούν να πάρουν φορολογική η ασφαλιστική ενημερότητα… γιατί δεν προέβλεψαν ότι υπάρχει και κόσμος που έχει εκκρεμότητες(ρυθμίσεις –ανοιχτές οφειλές κλπ-κλπ)…
Με νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προτείνονται οι ακόλουθες διατάξεις:«Ορίζεται το αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο της ενίσχυσης που καταβάλλεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης από το ΕΣΠΑ δράσης «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Εστίασης για την Προμήθεια Θερμαντικών Σωμάτων Εξωτερικού Χώρου», από την έναρξη ισχύος της (4.12.2020) και για όλο το χρονικό διάστημα διάρκειας της δράσης.» Στη διάταξη αυτή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ…μας ξέχασαν???
ΑΥΤΟ σημαίνει ΟΤΙ μια επιχείρηση ΕΝΤΑΓΜΈΝΗ που έχει ρύθμιση σε ΕΦΚΑ ή ΔΗΜΟΣΙΟ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ή ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΗΤΑ ή και να συμψηφίσει την οφειλή με την ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ!!!!
Οπότε αναμένεται να δοθεί λύση σε ένα θέμα που δεν είχαν προβλέψει εξ αρχής και ενώ οι ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων για την επιτυχή πορεία έδιναν και έπαιρναν …από πρώτη περιφέρεια που θα ΠΛΗΡΩΝΕ,ΘΑ είμαστε τελικά η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ!
Ανεξάρτητα πάντως την ανάγκη για ρευστότητα των επιχειρήσεων ,η Περιφέρεια επέδειξε πολύ αργά αντανακλαστικά και οι ωφελούμενοι-τυχεροί είναι πολύ λίγοι( 6,09%)
Οι Ορίζοντες Ηπείρου από την πρώτη στιγμή και χωρίς διάθεση αντιπολίτευσης με δελτία τύπου, ανακοινώσεις στον Τύπο και στα Τοπικά μέσα καθώς και δια στόματος του Επικεφαλής Σπύρου Ριζόπουλου σε όλους τους τόνους είχαν προτείνει:
1.Την χρηματοδότηση όλων των ενεργών επιχειρήσεων με 1000-3000€ με διπλασιασμό του ποσού του προϋπολογισμού μέσου του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Ταμείου εγγυοδοσίας σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης… που ήρθε αργότερα ( και Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ!!!!)

  1. Τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2021-2027 Γιατί οι επιχειρήσεις δεν έχουν ένα απλό πρόβλημα ρευστότητας ,που επιδεινώθηκε απλά με τον covid-19 ..αλλά ΠΡΟΒΛΗΜΑ Βιωσιμότητας. ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ με τα εργαλεία χρηματοδότησης που έχει στη διάθεση της η περιφέρεια. Λόγω ΜΗ κάλυψης των ιδίων κεφαλαίων και την αδυναμία δανειοδότησης από τις Τράπεζες ΤΟ ΕΣΠΑ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΕ ΚΥΚΛΟ ΗΜΕΤΕΡΩΝ ,ΕΧΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΩΝ .
    3.Οι επιδοτήσεις των αγροτικών επιχειρήσεων να χρηματοδοτούνται –επιδοτούνται, λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος παραγωγής (σχετική αλληλογραφία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και για Κλημεντίνη και για το γάλα) Σημ. η επιδότηση για καλυψη του κόστους παραγωγής έγινε αποδεκτή με ενδιαφερον από το υπουργείο !!
    4.Προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης με ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ σε κατοικίες ΜΕ ΑΤΟΚΕΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ….ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ και στην ανεξέλεγκτη ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΩΝ ΣΕ ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ χωρίς την συγκατάθεση και αρωγή της Τοπικής Κοινωνίας.
    5.Να συμφωνήσουμε επιτέλους, το παραγωγικό μοντέλο της Ηπείρου (Ενέργεια,Τεχνολογία,Παραγωγή,Τουρισμό) χωρίς κομματικές αγκυλώσεις αλλά με ρεαλιστικές και εφικτές προτάσεις που θα εφαρμοστούν άμεσα
    6.Να τελειώσουν επιτέλους οι κρυφές αντζέντες και το καπέλωμα των επιχειρήσεων εκτός Ιωαννίνων …υπάρχουν και η Άρτα και η Πρέβεζα ,και η Θεσπρωτία.
    Περιφερειακότητα… περιφερειακότητα… περιφερειακότητα.!!!

ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΧΑΛΑΩ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ !!!

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΛΟΓΙΣΤΗΣ -ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
Πτυχιούχος Παντείου Πανεπιστημίου
Τμήματος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης
Μέλος της Πολιτικής επιτροπής Οριζόντων Ηπείρου

Διαβάστε επίσης

spot_img

Τελευταία Νέα